Bloggaajan käsikirjan

Bloggaajan käsikirja syntyi asiakkaiden toiveista

Minulta on kysytty viime aikoina moneen kertaan, miksi Minustako bloggaaja? – Bloggaajan käsikirja (Minna Luoma, Rouva Kustannus, 2019) oikein syntyi.  Vastaus on yksinkertainen: tärkein syy on, että Bloggaajan käsikirjalle oli olemassa selkeä tilaus. Bloggaajan käsikirjan kaltaista perustietoteosta blogin perustamisesta ja bloggaamisesta ei Suomessa ole markkinoilla.

Puutteen olivat huomanneet myös asiakkaani. Olen työskennellyt yrittäjänä reilut kolme vuotta, ja blogi on kulkenut yritykseni mukana koko saman ajan – vuosi vuodelta yhä tiiviimmin. Kun YouTube ja podcastit ovat lyöneet itsensä Suomessa yhä voimallisemmin läpi, blogin puolestapuhujia on ollut vähemmän. Blogista kiinnostuneiden on ollut vaikea löytää tietoa.

Lähes jokainen blogikurssini ja -koulutukseni on päättynyt asiakkaiden ihmettelyyn, miksi bloggaamisesta ei ole olemassa ajantasaista tietokirjaa, vaikka esimerkiksi tubettamisesta on. Tilannetta on ollut vaikea perustella. Jaa-a. Niin miksi?

Verkko ja verkkokurssit eivät paikkaa kaikkea tiedonjanoa. Asiakkaat ovat pitäneet verkosta haalittavia tietoja vaikeasti löydettävinä. Tiedot on koettu pirstaleisiksi ja työläiksi hallittaviksi. Jopa verkkokurssien antia on pidetty kurssin päättymisen jälkeen vanhan tiedon toistamisena. Blogin perustamista suunnittelevan ja bloggaamisensa alkutaipaleella olevan ollut haastava muodostaa kokonaiskäsitystä bloggaamisesta ilman ajantasaista tietokirjaa.

Bloggaajan käsikirja – blogin maineen ja arvon palautus

Rehellisyyden nimissä Bloggaajan käsikirjan julkaisemiselle on myös toinen syy: blogin maineen kirkastaminen ja blogille kuuluvan arvon palauttaminen. Blogi on vanha, mutta samalla yhä edelleen erittäin tehokas ja simppeli käyttöliittymä. Silti blogia ja bloggaamista on jollakin tavoin hieman vähätelty.

Ehkä vähättely liittyy siihen samaan meidän sisäänrakennettuun ajatukseemme, kuinka kirjoittamista ei tarvitse opetella eikä opettaa. Sillä kaikkihan nyt osaavat kirjoittaa. Siihen samaan, kuinka kirjoittaminen oli Suomessa luovan taiteen muodoista viimeinen, joka pääsi näyttelemisen, soittamisen, laulamisen, valokuvaamisen ja kuvataiteiden rinnalle vasta parisen kymmentä vuotta sitten oppiaineeksi yliopistoihimme.

Ehkä vähättely liittyy myös siihen, kuinka kiinnostuksen kirjoitettua sanaa kohtaan on ajateltu hiipuvan. Että kun YouTube ja podcastit pyyhkivät riittävän pitkään blogiin jalkansa, blogin merkitys laantuu ja häviää. Blogi on kuitenkin kuin sanomalehdet ja kirjat. Ei blogi mihinkään kuole. Blogilla on myös jatkossa paikkansa: paitsi oivallisena kirjoittamiseen ja valokuvaamiseen liittyvänä harrastuksena myös tehokkaana markkinoinnin keinona.

Kirjoitettuun muotoon puetulla markkinoinnilla on jatkossakin oma merkityksensä uusien kanavien ja keinojen rinnalla. Ja juuri siksi kirjoittamisen ja bloggaamisen jaloa taitoa tulee olla myös tulevaisuudessa mahdollisuus opetella – esimerkiksi tietokirjan avulla.

Minustako bloggaaja? – Bloggaajan käsikirja (Minna Luoma, Rouva Kustannus, 2019) julkistettiin keskiviikkona 27.3. Tutustu kirjan julkistamistunnelmiin Bloggaajan käsikirjan Facebook-sivuilla. Löydät julkistamistilaisuuden tunnelmia myös valokuvaaja Frida Steinerin Visualaddict-blogista sekä Marjon matkassa -blogista. Lue lisää tietokirjasta blogin puolelta täältä.

Kuva: Marjo Aaltonen, Marjon matkassa -blogi

Jaa ja käy tykkäämässä