Kehitä omaa kirjoittamistasi: Bloggaajan palautepaja

Posted on Posted in bloggaaminen, kurssit ja tapahtumat

Kirjoitatko työksesi, puoliammattimaisesti tai ihan vain epäsäännöllisen säännöllisesti omaksi harrastukseksesi? Sitten tiedät, että ei ole olemassa juuri mitään nautinnollisempaa kuin tämä: sanojen ja lauseiden asettaminen peräkkäin, ajatusten muotoileminen kirjalliseen muotoon – ja kirjoittamisen aikaan saama flow.

Joskus siihen tunteeseen voisi kadota. Vilkuttaa vain läppärin laidalta ja todeta: möi möi, mä meen nyt, sukellan omien tarinoideni syövereihin, enkä tule toviin takaisin. Ei tarvitse odottaa.

Flow palkitsee, mutta kirjoittajan työssä se ei yksinomaan riitä. Kirjallinen viestintä vaatii vastaanottajan (sillä muuten pöytälaatikkomme täyttyisi vuosi toisensa jälkeen tarinoistamme ja saisimme kicksit siitä). Ja kun sanat ja tarinamme vaativat vastaanottajan, ennen pitkää palamme halusta saada tietää, mitä lukija teksteistämme ajattelee: noin niinku oikeesti. Rehti, aito palaute on kirjoittajalle lähes ainoa tapa kehittää omaa kirjallista ilmaisuaan.

Mutta kas, sepä ei sitten olekaan ihan maailman helpoin juttu. Omista oma, lahjomaton hovilukija, ja olet ainutlaatuisessa asemassa kirjoittajana. Läheskään kaikilla kirjoittajilla omaa hovilukijaa ei kuitenkaan ole. Ja kuten erityisesti jokainen blogia ylläpitävä tietää, vuorovaikutus lukijoiden kanssa on palkitsevaa ja hedelmällistä, kyllä, mutta oman kirjoittamisen kehittämiseen lukijoiden palautteista ja kommenteista on harvoin – jos koskaan. Kommentoinnin anti on jossain muussa kuin oman kirjallisen ilmaisun petraamisessa.

Nyt ammatti- ja harrastajakirjoittajien kituajat ovat ohi. Sisältötoimisto Rouva Sana toteuttaa yhteistyössä lifestylemyymälä Destinyn kanssa maalis-kesäkuussa historian ensimmäisen Bloggaajan palautepajan. Bloggaajan palautepaja vastaa jokaisen ammatti- ja harrastajakirjoittajan suurimpaan tarpeeseen: haluun saada aitoa ja suoraa palautetta omista teksteistä.

Mikä Bloggaajan palautepaja on?

Bloggaajan palautepaja koostuu neljästä tapaamiskerrasta Helsingissä noin kuukauden välein. Jokaisella kokoontumiskerralla on oma teema, josta on luvassa lyhyt alustus. Alustusten aiheet kumpuavat kirjallisten sisällöntuottajien ja bloggaajien omasta arjesta, ja ne liittyvät luovuuteen, kirjoittamiseen ja kirjoittajan rooliin.

Alustuksen jälkeen jokainen palautepajan osallistuja saa palautetta yhden pajapäivän aikana vähintään yhdestä omasta tekstistä. Jokainen ryhmäläinen paitsi saa palautetta osallistuu myös itse palautteen antamiseen eli lukee ja kommentoi toisten tekstejä.

Palautepajan tavoitteena on olla yhteisöllinen ja vuorovaikutteinen. Mitä avoimempi ja luottamuksellisempi ryhmästä muodostuu, sitä helpompaa palautteen antaminen ja sen vastaanottaminen on. Siksi ihanteellisinta on, jos kaikilla osallistujilla on mahdollisuus sitoutua jokaiseen kokoontumiskertaan. Palautepajoihin on kuitenkin mahdollista ottaa osaa myös yksittäin.

Mitä hyötyä?

Bloggaajan palautepaja sopii paitsi tovin aikaa joko omia blogia tai muita luovia tekstejä kirjoittaneille myös ammattikirjoittajille. Kohderyhmää ovat ennen kaikkea bloggaajat ja yksin ilman tukiverkostoa sisältöjä tuottavat.

Bloggaajan palautepaja on räätälöity erityisesti sisällöntuottajien ja bloggaajien tarpeisiin. Yhteistyössä Rouva Sanan kanssa palautepajan sisältöä ja rakennetta on ollut mukana kehittämässä Tasty Travelissimo -matkablogia ylläpitävä Martina Häkkinen.

Bloggaajan palautepaja:

  • antaa sinulle palautteen parhaimmillaan vähintään neljästä eri tekstistäsi
  • tarjoaa suuntaviivoja sille, miltä omat tekstisi lukijoiden mielestä maistuvat, kuulostavat ja tuntuvat
  • vinkkaa, missä olet rautainen tykki ja mihin voisit jatkossa kiinnittää huomiota
  • antaa uusia ajatuksia kirjoittamisesta prosessina, bloggaamisesta, luovuudesta ja luovuuden ruokkimisesta hektisen arjen keskellä
  • tarjoaa neljän kokoontumiskerran ajaksi vertaistukea ja ryhmän, jota voit kutsua hyvällä syyllä hengenheimolaiseksesi.

Halutessasi ryhmä jää eloon tapaamiskertojen jälkeen, ja voit hyötyä sen luottamuksellisesta ilmapiiristä myös myöhemmin. Sinä päätät!

Koska, missä ja mitä?

Bloggaajan palautepajat järjestetään kolmena lauantaina ja yhtenä maanantai-iltana maalis-kesäkuussa Helsingin ydinkeskustassa. Kokoontumispaikkana on Kampin ja Forumin kulmalta vain muutaman sadan metrin kävelymatkan päässä sijaitseva inspiroiva lifestylemyymälä Destiny ja sen pittoreski alakerran kokoustila.

Bloggaajan palautepajat ovat:

La 24.3. klo 11-13: Aiheena Hulluuden highway. Mitä kirjoittaminen ja bloggaaminen on, ja mitä se kirjoittajalta vaatii?

La 14.4. klo 11-13: Aiheena Olipa kerran tarina. Kirjoittaminen prosessina. Kirjoittamisen (ja kirjoittajan) syvin olemus.

La 5.5. klo 11-13: Luovien hullujen valiojoukko. Kirjoittajan luovat kuopat ja oman luovuuden ruokkiminen.

Ma 11.6. klo 18-20: Palautepajan toiveilta. Alustuksen aihe muokkautuu ryhmän toiveiden mukaan.

Paikka: Lifestylemyymälä Destiny (Lönnrotinkatu 15, Helsinki)

Alustusten osuus ohjelmasta on noin puolisen tuntia. Loppuaika on varattu jokaisen ryhmäläisen tekstien analysointiin ja palautteen antamiseen.

Ohjeet palautteen antamiseen ja tekstien toimittamiseen annetaan etukäteen ennen jokaista pajapäivää.  Huomaathan, että koska jokainen osallistuja tutustuu ja lukee vähintään yhden kollegan tekstin jo ennen pajapäivää, mukanaolo vaatii  sitoutumista.

Hinta: 25 e/kerta. Ilmoittautumalla jokaiseen neljään pajapäivään yhdellä kerralla säästät 20 euroa eli maksat kaikista pajapäivistä yhteensä vain 80 e.

Ryhmään mahtuu yhteensä 12 kirjoittajaa ja sisällöntuottajaa/bloggaajaa. Sitovat ilmoittautumiset viimeistään viikkoa ennen pajapäivää Sisältötoimisto Rouva Sanan verkkokaupan kautta.

PS. Klikkaa itsesi myös Bloggaajan palautepajan taajuudelle Facebookiin.

Bloggaajan palautepajan toteuttaa Sisältötoimisto Rouva Sana. Rouva Sana on kirjoittamisen pitkän linjan ammattilainen. Hänellä on 20 vuoden ammattikokemus journalistisesta työstä eri sanoma- ja aikakauslehdissä paitsi toimittajana myös palautteen antajana ja kollegojen kirjoitustyön kehittäjänä toimitussihteerinä ja toimituspäällikkönä. Lisäksi Rouva Sana on harrastanut luovaa kirjoittamista, julkaissut kirjoituksiaan sekä opiskellut kirjoittamista Jyväskylän yliopistossa. Hänellä on opintojen myötä valmius kirjoittajaohjaajana toimimiseen.

Jaa ja käy tykkäämässä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *