Bloggaajan viisi työvaihetta: Blogikirjoituskoulu, osa 8

Posted on Posted in Blogikirjoituskoulu

Ei ole yhtä ainoaa oikeaa tapaa kirjoittaa blogijuttu. Yleensä bloggaajan kirjoittamisprosessi noudattaa kuitenkin rutiininomaista peruskaavaa. Rutiini ei ole tässä asiassa huonosta. Se varmistaa, että blogikirjoitus on huolella laadittu.

Tänään Blogikirjoituskoulussa käydään läpi, mitä työvaiheita blogikirjoituksen laatimiseen liittyy.

Bloggaajan viisi työvaihetta

1. Jutun ja näkökulman ideoiminen

Jos et ole vielä ideoinut jutun aihetta, se tapahtuu aina ensin. Jos teet bloggaajan työsi järjestelmällisesti ja tavoitteellisesti, ideoit juttujesi aiheita etukäteen ja valitset niistä sopivimmat. Juttuideat aikataulutetaan sisältösuunnitelmaan, josta puhuttiin Blogikirjoituskoulun osassa 4.

Jos aloitat aina tyhjältä pöydältä eli ryhdyt kirjoittamisprosessiin kerta toisensa jälkeen ideoimalla ja suunnittelemalla, mistä aiheesta tänään kerrottaisiin, väitän, että bloggaajan takkisi on pian tyhjä ja sinusta on puhti poissa. Semminkin, jos ydinosaamisesi kärki on jossain muussa kuin bloggaamisessa ja sinulla on leipätyö, joka odottaa blogin ulkopuolella. Ideoi siis juttuja aina varastoon. Asiasta puhuttiin perusteellisemmin Blogikirjoituskoulun osassa 5.

Pelkkä juttuidea ei kuitenkaan koskaan riitä. Sille pitää ideoida vielä näkökulma. Lähes aiheesta kuin aiheesta voit kirjoittaa useasta eri näkökulmasta, ja jutun luonne muuttuu näkökulman mukaan.

Näkökulman huolellisella miettimisellä varmistat, että lukija viihtyy juttusi parissa ja kokee sen lukemiseen käytetyn ajan merkitykselliseksi. Ei ole siis se ja sama, mistä kirjoitat. Näkökulmaa valitessasi mieti aina lukijoitasi ja juttusi julkaisuajankohtaa.

2. Taustatyö ja materiaalin kerääminen

On blogijuttuja, jotka syntyvät pelkillä istumalihaksilla ja sitkeällä kirjoitustyöllä, ja on blogijuttuja, joita on mahdoton kirjoittaa ilman taustatyötä. Jos juttusi vaatii perehtymistä, varaa siihen riittävä määrä aikaa.

Taustatyö voi olla haastatteluita, erilaisia käyntejä, materiaalin tilaamista, keräämistä ja siihen tutustumista (johon voi vierähtää materiaalista riippuen pitkäkin aika) jne. jne. Materiaalin keräämiseen kuuluu myös mahdollisen kuvituksen tilaaminen silloin, kun et käytä omia kuviasi. Tee sekin siis jo tässä vaiheessa.

Käytä tähän työvaiheeseen sen tarvitseva aika. Mikään ei ole tylsempää kuin blogijuttu, josta kuultaa näyttöruudun toiselle puolelle, kuinka kirjoittaja ei ole perehtynyt aiheeseensa, hän ei tunne sitä, ja faktat ovat pahimmassa tapauksessa puutaheinää.

Viimeistään tässä vaiheessa suunnittele jo muutoinkin juttusi kuvitusta. Pohdi, miten aiot kuvittaa juuri tämän nimenomaisen jutun?

3. Jutun kirjoittaminen

Kun olet ideoinut jutullesi näkökulman, hahmotellut sen kuvituksen ja tehnyt tarvittavan taustatyön, alkaa varsinaisen blogijutun kirjoittaminen.  Hienoa on, jos voit jakaa kirjoittamisprosessin useaan eri osaan, ja mieluusti nukkua juttusi kanssa yön yli.

Jos sinulla ei ole hovilukijaa, juttu paranee lähes poikkeuksetta, kun voit haudutella sitä tovin. Seuraavana päivänä huomaat lähes poikkeuksetta kaikki ne kielelliset ja rakenteelliset kömpelyydet ja suoranaiset kirjoitusvirheet, joita et ensimmäisenä kirjoituspäivänä omasta tekstistäsi erota. Pyri siihen, että et koskaan joutuisi julkaisemaan juttuasi lennosta, heti ensimmäisen version kirjoittamisen jälkeen.

4. Jutun kuvittaminen

Tässä vaiheessa päätät viimeistään jutulle kuvituksen, jos et ole sitä tätä ennen tehnyt. Jos olet ottanut kuvasi itse, on aika valita juttuun päätyvät kuvat ja käsitellä ne. Jos käytät ulkopuolisia kuvia, valitse niistä sopivimmat.

Jutun kuvittamiseen kuuluu myös kuvien määrän valitseminen sekä kuvien paikan päättäminen blogijutussa. Kuvia ei tule roiskia juttuun miten sattuu vaan niilläkin tulee olla järjestys. Nokkelimmat bloggaajat kertovat kuvillaan juttuun liittyvää rinnakkaistarinaa. Kokeilepa joskus.

5. Jutun tarkistaminen

Blogijuttua ei tule koskaan julkaista lennosta, sellaisenaan ensimmäisen version jälkeen. Se on vain harvoin silloin valmis. Kun tarina on viilattu loppuun, olet todennäköisesti nukkunut yön tai kaksi ja muokannut sen jälkeen tekstiä uusiksi, ja olet valinnut sopivan kuvituksen ja liittänyt kuvat juttuun.  Tämän jälkeen seuraa koko juttupaketin tarkistaminen. Jos omistat hovilukijan, hyödynnä häntä viimeistään tässä vaiheessa.

Tarkistusvaiheessa kiinnitä huomio ainakin näihin asioihin:
 • otsikointi: onko otsikkosi tarpeeksi naseva ja houkutteleeko se lukemaan
 • jutun rakenne: toimiiko juttu rakenteellisesti, onko jotain liikaa tai liian vähän, pitääkö joidenkin kappaleiden paikkaa vaihtaa tai jopa poistaa
 • jutun rytmi: miltä juttusi kuulostaa, soljuuko se eteenpäin jouhevasti ja luonnollisesti
 • kuvitus: toimiiko kuvitus, kertooko se omaa tarinaansa, ovatko kuvat laadullisesti mallikkaita, sopivatko ne jutun aiheeseen
 • oikoluku: tarkista jutun kielellinen asu ja kirjoitusvirheet
 • kuvatekstit: kaikki kuvat eivät vaadi kuvatekstiä, mutta kun sellaisia käytät, älä unohda tarkistaa niitä
 • kuvalähteet: kun kuvalähde tulee mainita, tarkista, että olet tehnyt sen
 • faktat, nimet ja lähdelinkit: faktojen tulee ylipäätään olla paikkansa pitäviä, tarkista, että nimet on oikein kirjoitettu ja että lähdelinkit vievät oikeaan paikkaan
Liity mukaan Facebook-ryhmään

Jos kaipaat vertaistukea, liity mukaan Sisältötoimisto Rouva Sanan Minustako bloggaaja? – Näin markkinoin sisällöillä verkossa– suljettuun Facebook-ryhmään. Ryhmä toimii tukenasi kirjoittamisessa ja bloggaamisessasi.

Viikon tehtävä:

Laadi itsellesi bloggajan huoneentaulu, joka sisältää omat henkilökohtaiset ohjeesi blogijutun kirjoittamiseen ja erityisesti tarkistuslista tehtäviin, jotka tahtovat unohtua sinulta kiireessä. Mitkä ovat sinun kipupisteesi kirjoittamisprosessissa? Nimeä ne ja kiinnitä niihin jatkossa huomiota.

 

Kesän 2018 blogikirjoituskoulun edellisen seitsemännen osan löydät täältä.

Jaa ja käy tykkäämässä

2 thoughts on “Bloggaajan viisi työvaihetta: Blogikirjoituskoulu, osa 8

  1. Blogikirjoituskoulun ohjelma on julkistettu toukokuussa kokonaisuudessaan täällä: http://www.rouvasana.fi/kesan-2018-blogikirjoituskoulu/ Ohjelma ei sisällä hakukoneoptimointia lainkaan. Kahdesta syystä. Blogikirjoituskoulu sisältään bloggamisen yleisluontoiset perusteet, ja toiseksi iso osa bloggaamisesta kiinnostuneista ylläpitää blogiaan Bloggerilla, johon kaikki WP:n hakukoneoptimoinnin vinkit eivät taivu.

   Kiitos vinkeistä Pirkko. Niistä kannattaa ehdottomasti ottaa oppia kaikkien WP:llä blogiaan ylläpitävien jahka perusasiat rullaavat omalla painollaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *