7+1 hyvää syytä perustaa blogi: Blogikirjoituskoulu, osa 1

Sisältötoimisto Rouva Sanan koko kesän mittainen Kesän 2018 blogikirjoituskoulu starttaa n-y-t. Lämpimästi tervetuloa mukaan!

Suomi on kirjoittamisen ja samalla myös kirjoittajien luvattu maa. Ei ole vuotta, ettei jossakin päin maata treenattaisi elämänkertakirjoittamista ja lauseiden hiomista runomittaan. Erityisen hektistä kirjoittamisen treenaaminen on näin kesällä, jolloin suviset opistot täyttyvät kirjoittamisesta kiinnostuneista kurssilaisista.

Blogi sopii jokaiselle, joka tuntee luontaista mielenkiintoa kirjalliseen ilmaisuun. Kirjoittamaan pystyy käytännössä lähes jokainen, toki, mutta lauseiden asettamisella riviin ja niiden avulla ilmaisemisella on kuitenkin vissi ero koulussa harjoiteltuun kirjoittamiseen. Kirjoittamista ei opita suoraan äidinmaidossa, eikä edes pelkästään koulussa äidinkielen tunneilla. Kivet ja sillanpäät eivät syntyneet maahamme vain koulupenkillä. Heillä oli palava kiinnostus tarinoita ja kirjoittamista kohtaan.

Kirjoittamista tulee paitsi opiskella myös harjoitella koko ajan – treenata, treenata ja treenata -, ja kirjallisesta ilmaisusta tulee olla kiinnostunut. Vain siten syntyy lukijoita kiinnostavaa ja vetoavaa sisältöä. Jos kirjoittaminen ja pitkäjänteiseen sisällöntuotantotyöhön sitoutuminen on sinun juttusi, valitse blogi. Se on sinulle silloin erinomainen ilmaisun, viestinnän ja markkinoinninkin keino.

Blogikirjoituskoulu keskittyy tavoitteelliseen bloggaamiseen

Vaikka kirjoittaminen on jo yksinomaan oiva ja palkitseva harrastus, ja toisaalla jopa suorastaan kannustan kirjoittamiseen omaksi ilokseen, tämän Kesän 2018 blogikirjoituskoulun pääpaino tavoitteellisessa bloggaamisessa.  Se tarkoittaa pesäeroa bloggaamiseen harrastuksena.

Kenellä tahansa, joka omaa kiinnostusta kirjoittamista kohtaan, on hyvä syy perustaa blogi, eikä siihen lopulta mitään muuta syytä toki tarvitakaan. Riittää, että pidät kirjoittamisesta ja kirjoitat, mistä pidät – silloin, kun ehdit.

Blogikirjoituskoulun taustalla on kuitenkin ajatus siitä, että blogin tulee palvella sinua etukäteen asettamissasi tavoitteissa ja niihin pääsyssä. Että blogi ja bloggaamiseen käyttämä aikasi on keino jollekin muulle päämäärätietoiselle tekemisellesi.

Jos kirjoittaminen kiinnostaa sinua, mutta emmit edelleen blogin perustamista – tai mietit, mitä ihmeen järkeä tovi sitten perustamassasi blogissa oikein oli – ohessa sinulle vielä 7+1 hyvää syytä sille, miksi bloggaaminen kannattaa.

7+1 syytä perustaa blogi

1. Omien tuotteiden, palveluiden ja toiminnan markkinoiminen

Blogi on erinomainen, ja jos minulta kysytään, lähes täydellinen kanava oman yritystoiminnan, palvelujen ja tuotteiden markkinointiin. Missä muussa kanavassa saat lähes rajattoman mahdollisuuden kuvailla, mitä osaat, mitä myyt, mitkä ovat palvelujesi ja tuotteidesi hyviä puolia, miten ne toimivat, kenelle ne sopivat ja mitä mieltä omat asiakkaasi niistä ovat? Sanalla sanoen, kertoa siis siitä, mitä hyötyä yritystoimintasi tarjoaa omalle asiakaskunnallesi ja kohderyhmällesi.

2. Oman asiantuntijuuden esiintuominen

Yhtä erinomainen kanava blogi on oman osaamisen markkinointiin ja brändäämiseen. Omaatko jonkin erityistaidon, jolla haluaisit erottua? Missä olet hyvä, minkä alan asiantuntija olet, mitä teet harrastukseksesi niin antaumuksella, että se saattaisi tarjota sinulle myöhemmin uuden ammatin?  Osoita ammattitaitosi, ja kerro siitä blogin avulla.

3. Ajankohtaisuus

Verkkosivut ovat yrityksesi ja sinun tärkein käyntikorttisi, mutta ne eivät riitä, jos verkkosivusi päivittyvät kerran vuodessa, kun vaihdat aukioloaikasi kesäajasta talviaikaan.  Millä keinoin luot asiakkaillesi ja seuraajillesi syyn palata tärkeimmän kanavasi pariin? Entistä tärkeämpi kysymys se on, jos teet verkkosivujesi kautta konkreettista kauppaa eli sinulla on verkkosivullasi verkkokauppa. Blogi on ainoa keino tuoda sivuillesi säännöllisesti päivittyvää sisältöä ja pitää ne asiakkaidesi kannalta tuoreina ja ajankohtaisina mielenkiintoisin tarinoin.

4. Sisältöjen arkistoitavuus

Vaikka kuulen yhä edelleen aika ajoin puhuttavan seuraavasta, kumoan sen nyt tässä: Facebook ei ole blogi. Piste. Facebookiin tuotettuja sisältöjä kuvineen ei voi kutsua bloggaamiseksi, sillä se ei ole bloggaamista. Se on sisältöjen tuottamista yhteen some-kanavaan, joka nimi on Facebook.

Jokainen toimesi verkossa ja sosiaalisen median kanavissa jättää liikkeistäsi digitaalisen jalanjäljen, toki, ja edesauttaa siten löydettävyyttäsi verkossa. Verkossa/verkkosivujesi yhteydessä oleva blogi on kuitenkin käytännössä ainoa keino arkistoida tuottamasi sisällöt niin, että niin sinä itse kuin omat asiakkaasi löytävät ne myös viiden vuoden kuluttua. Teepä sama Facebookissa. Tai jossain muussa some-kanavassa. Ei onnistu. Siksi blogi.

5. Sisältöjen hakukoneoptimoitavuus

Samaan tapaan kuin sisältöjen arkistoitavuuden myös hakukoneoptimoitavuuden osalta blogi poikkeaa tyystin kaikista some-kanavista. Blogi on ainoa kirjalliseen viestintään tarkoitettu kanava, jonne voit laatia sisältöjä hakukoneoptimoidusti. No, jos tunnet some-kanavia hiukan paremmin, tiedät, että sama onnistuu pienimuotoisesti myös LinkedInissä, mutta vain pienesti. Siinä kaikki.

Hakukoneoptimointi mahdollistaa sen, että sisältösi löytyvät tärkeillä avain- ja hakusanoilla myös niille, jotka eivät ole koskaan sinusta kuulleetkaan. Ei mikään vähäpätöinen mahdollisuus.

6. Mahdollisuus hyödyntää sisältöjä monikanavaisesti

Pyörää ei tarvitse keksiä joka päivä, eikä edes joka viikko uudestaan, eikä niin kuulu toden totta tehdä sisältömarkkinoinnin osalta. Viikossa tuhlaantuu valtava määrä ydinosaamiseesi tarkoitettua aikaa, jos viikosta toiseen pähkit jokaisen sisältösi eri kanavissasi alusta loppuun saakka uudestaan. Kun tuotat sisältöjä blogiin, saat mahdollisuuden jakaa niitä hieman eri sanoin ja eri muodossa sosiaalisen median kanavissasi – ja vaikka vielä vuoden kuluttua uudestaan. Näin toimien seuraajasi päätyvät aina sinne, mikä on sinulle kaikkein tärkeintä: verkkosivuillesi.

7. Vuorovaikutus ja kontakti lukijoihin

Ei ole olemassa blogia ilman vuorovaikutusta. Vuorovaikutusmahdollisuus verkossa on sinulle eräs tärkeimmistä keinoista olla yhteydessä asiakkaisiisi ja seuraajiisi silloin, kun se heille itselleen se sopii: silloin, kun heillä on sinulle asiaa.

Vuorovaikutus on asiakaspalvelua. Blogi on mahdollista perustaa ilman kommentointimahdollisuutta, mutta samalla poistat erään blogiin liittyvistä arvokkaimmista pääomistasi verkossa. Anna seuraajiesi olla sinuun yhteydessä. Blogin avulla se onnistuu mutkattomasti ja helposti.

+ 1. Yhteisöllisyys

Kun pääset bloggaamisen makuun, huomaat, että kirjallisesti sisältöjä tuottavat ovat kanssasi helposti samalla aaltopituudella ja katselevat maailman hiukan kuin samalta puolelta maailmaa. Kirjoittaminen ja bloggaaminen on, varsinkin jos vastaat siitä täysin yksin, samperin yksinäistä puuhaa. Se ei kuitenkaan tänä päivänä haittaa, sillä tavoitteellisesta bloggaamisesta kiinnostuneille on tarjolla useita mahdollisuuksia verkostoitua ja vaihtaa ajatuksia. Bloggaaminen yhdistää, toimii linkkinä uusille verkostoille ja tutustuttaa uusiin ihmisiin.

Liity mukaan Minustako bloggaaja? -Facebook-ryhmään

Jos kaipaat vertaistukea, liity mukaan Sisältötoimisto Rouva Sanan Minustako bloggaaja? – Näin markkinoin sisällöillä verkossa – suljettuun Facebook-ryhmään. Ryhmä toimii tukenasi kirjoittamisessa ja bloggaamisessasi.

Viikon tehtävä:

Pohdi, miksi aiot perustaa blogin tai miksi bloggaat? Pitäisikö bloggaamisesi suuntaa muuttaa ja miksi? Mitkä ovat syysi blogin perustamiseen, ja miten olet suunnitellut kehittäväsi omia kirjoitustaitojasi? Miten verkostoidut muiden bloggaajien kanssa? Pohdi, listaa ja analysoi. Jaa halutessasi ajatuksesi somessa hastagilla #blogiperjantai18.

#blogiperjantai18-teemapäivä

Perjantaina 1.6. vietetään ensimmäistä valtakunnallista Blogiperjantaita, jonka tarkoituksena  kiinnittää huomiota kirjallisen ilmaisun merkitykseen  ja osoittaa, mitä kaikkea kirjoittaminen ja blogi antavat bloggaajalleen. Päivän on perustanut Sisältötoimisto Rouva Sana.

 

Löydät Kesän 2018 blogikirjoituskoulun toisen osan täältä. Lue myös lisää siitä, miksi blogi on oivallinen käyttöliittymä aikaisemmista blogikirjoituksista täältä.

Jaa ja käy tykkäämässä