Sosiaalisen median kanavissa käydään taas kerran keskustelua siitä, kannattaako bloggaaminen, onko yritys- tai asiantuntijablogi markkinointitoimenpiteenä menneen maailman lumia, ja onko blogin jaloista ainakin toinen tukevasti matkalla kohti hautaa.
Keskusteluja komppaavat seuraajat, jotka vahvistavat väitteet todeksi henkilökohtaisen kokemukseensa nojaten. Joo, turhaa on. En jaksa lukea ja seurata enää yhtään blogia.
Mitä ihmettä! Blogin ympärillä vellova keskustelu on saavuttanut samanlaisen tason kuin jos kahvin ja teen juojat väittelisivät keskenään oman suosikkijuomansa paremmuudesta omiin, henkilökohtaisiin makumieltymyksiinsä nojaten.
Kyllä se kahvi on ihan turhaa, kun en itse juo sitä. Ei kannata hassata siihen aikaa eikä rahaa.
Verkkosivuillasi tulee olla pöhinää ja säpinää
Yrittäjän ja asiantuntijan tärkein sisältömarkkinoinnin alusta on verkkosivut. Miksi? Siitä yksinkertaisesta syystä, että omistat verkkoalustan aina itse.
Verkkoalustan käyttöehtoja ei sanele mikään eikä kukaan globaali jätti, joka saattaa muuttaa vaivihkaa myös alustan käyttämisen tapoja – aika usein sinulle epäedulliseen suuntaan.
Verkkoalustan avaimet ovat aina omissa käsissäsi. Tapahtuipa muualla maailmassa tai sosiaalisen median kanavissa millaisia muutoksia tahansa, sinä omistat verkkosivusi ja sinne tuotetut sisällöt.
Mutta – vaikka verkkosivut ovat oivallinen käyntikortti itsessään, staattiset, muuttumattomat verkkosivut eivät ole juuri Facebook-profiiliasi kummemmat, jos verkkosivuillasi ei koskaan tapahdu mitään.
Jotta hakukoneet innostuvat esittelemään juuri sinun taitojasi ja osaamistasi ensimmäisten hakutulosten joukossa, verkkosivuillasi tulee olla liikennettä. Pöhinää ja säpinää.
Hakukoneet ovat kummallinen vekotin. Ne haistavat kaukaa ja sekunnin murto-osassa muita kiinnostavat, mehiläisiä ympärilleen keräävät verkkosivut eli hunajapurkit ja innostuvat niistä muiden seuraajien tapaan.
Hiljasina ammottavat hunajapurkit eli staattiset verkkosivut puolestaan jäävät omaan jylhään yksinäisyyteensä. Hakukoneet ehkä tietävät, että siellä ne jossakin ovat, mutta ketä hei oikeasti kiinnostaa, kun kaikki pöhinä käydään jossain toisaalla.
Yritys- tai asiantuntijablogin ideana on auttaa
No, miten liikennettä saadaan verkkosivuille sitten aikaiseksi? Tsa-daa: sen paljon parjatun ja paheksutun blogin avulla. Yritys- tai asiantuntijablogi on käytännössä ainoa keino pitää yrityksen ja asiantuntijan verkkosivut säännöllisesti päivittyvinä.
Ideana siis on, että blogin avulla yrittäjä tai asiantuntija auttaa ja palvelee tärkeiden kohderyhmien edustajia: nykyisiä asiakkaita, mutta myös potentiaalisia eli tulevia asiakkaitaan.
Tarjoilee ratkaisuja ja vinkkejä asiakkaiden ja seuraajien ongelmiin ja haasteisiin, neuvoo, opastaa, vinkkaa, kertoo kokemuksista ja siitä, mitä uutta on ehkä tulossa, joskus jopa viihdyttää ja yllättää. Mitä paremmin ja osuvammin blogin sisältö vastaa kohderyhmän tarpeisiin, sitä tiiviimmin kohderyhmän edustajat vierailevat verkkosivuilla.
Avainsana on kohderyhmän tuntemus. Jos tunnet, mihin nykyiset ja potentiaaliset seuraajasi ja asiakkaasi kaipaavat tietoa ja ratkaisuja – ja osaat paketoida ne kohderyhmääsi vetoavaan kirjalliseen muotoon -, blogiasi kyllä seurataan ja luetaan.
Sanoivatpa kahvista ja teestä inttävät mitä tahansa. Vai oletko sinä oikeasti etsinyt ongelmaasi ja pulmaasi ratkaisua jollakin muulla tavalla kuin kuukkeloimalla?
Niinpä.
Blogilla tulee olla tavoite – yleensä se on raha
Käynnistyy hyvän kierre. Mitä enemmän verkkosivuillasi on liikennettä, sitä hanakammin hakukoneet tarjoilevat verkkosivusisältöjäsi hakutuloksissaan. Ja sitä useampi potentiaalinen asiakas löytää tiensä verkkosivullesi.
Tarkoituksena ei siis ole, että tuotat blogiisi kivaa sisältöä silkasta kirjoittamisen ilosta vaan tavoitteena on, että blogisisällöistäsi vakuuttuneet ja verkkosivuillasi vierailleet seuraajat generoituvat ennen pitkää maksaviksi asiakkaiksesi – silloin, kun heillä on seuraavan kerran aito tarve kääntyä osaamisesi puoleen.
Kun verkkosivuilla olevan yritys- tai asiantuntijablogin merkitys tai tulevaisuus kyseenalaistetaan, keskusteluun sekoittuvat kahvin ja teen juojien henkilökohtaiset mielipiteet. Ne eivät ole faktoja. Niillä ei ole mitään tekemistä yrityksen markkinointitoimenpiteiden toteuttamiseen liittyvien keskustelujen kanssa.
Siksi on myös virhe sekoittaa yritys- tai asiantuntijablogi harrastusbloggaamiseen. Bloggaaminen voi olla ihan mukava kirjoittamiseen liittyvä harrastus, mutta vaikuttavassa bloggaamisessa bloggaamisella ja blogilla on aina jokin tavoite. Tavoitteellista blogia ei ylläpidetä huvin tai ajanvietteen vuoksi.
Yleensä tavoite liittyy, joko suoraan tai välillisesti, viivan alle: asiantuntijaroolin ja yrityksen myynnin kasvattamiseen. Siis rahaan.
Siksi on oikeasti ihan se ja sama, kuka seuraajista sanoo inhoavansa kahvia ja kuka juo oman teensä aina maidon kanssa.
Se on oikeasti evvk – ihan sama.
Perusta yritys- tai asiantuntijablogi – kolme syytä
1. Onko pääsysi joskus evätty, vaikka vain osaksi aikaa, jostain oudosta tai kummallisesta syystä johonkin some-kanavaasi? Verkkosivujesi alaisuudessa olevasta blogistasi ja sinne tuottamastasi sisällöstä vastaat aina itse. Hallinnoit ja omistat kaiken tekemäsi. Verkkosisältöjen avaimet ovat aina omissa käsissäsi.
2. Hakukoneet rakastavat pöhinää aikaan saavia verkkosisältöjä. Mitä kiinnostavampaa sisältöä blogiisi tuotat, sitä varmemmin hakukoneet tarjoilevat niitä – ja verkkosivujasi – potentiaalisille asiakkaillesi. Olet esillä ja näyt – myös heidän silmissään, jotka eivät vielä ehkä osanneet kaivata sinua.
3. Muistatko, että kirjoitit joskus Faceen jonkin mielenkiintoisen sisällön, jota voisit käyttää hyödyksesi uuden sisällön pohjana tai taustana, mutta et muista, milloin tuotit sen? Sahaatko Facen sisältövirtaasi edestakaisin, mutta et löydä sisältöäsi, vaikka tiedät sen olevan siellä jossain? Blogissa kaikki tuottamasi sisältö arkistoituu. Blogiarkistosta paitsi seuraajasi myös sinä löydät kaiken vanhan materiaalisi vain muutamalla klikkauksella.
Jos sisältömarkkinoinnin toteuttaminen blogin avulla tökkii, lue täältä lisää, mitä vaihtoehtoja sinulla on.