Kirjoittaessani kesätyöhakemuksia huomasin, että monissa kesätyöilmoituksissa cv:n eli ansioluettelon mainittiin olevan tärkeä osa hakemusta. Nopeasti totesin, etten pysty kokoamaan cv:n kaltaista vaikuttavaa ansioluetteloa. Kuinka saisin osaamiseni näkyviin, kun aikaisempaa työkokemusta ei juuri ole?
Monet nuoret kohtaavat tämän ongelman töitä hakiessaan. Monenlaista osaamista kyllä löytyy, mutta miten työnantajat saisi vakuutettua omista taidoistaan? Keinoja on monia, eikä cv:n lyhyys loppujen lopuksi haittaa. Aikuiset varmasti ymmärtävät työkokemuksen puuttumisen, sillä he ovat itsekin olleet nuoria. Kun yritys tarjoaa töitä 15-vuotiaille, se tietää, että päätarkoitus on tutustuttaa nuoria työelämään.
Omien taitojen tunnistaminen auttaa
Omien taitojen tunnistaminen auttaa alkuun työnhaussa. Viestintä-, ongelmanratkaisu- ja suunnittelutaidot ovat kaikki hyviä esimerkkejä. Tärkeintähän on se, millaisia taitoja työntekijällä on, eikä se missä hän on aiemmin työskennellyt. Omia vahvuuksia ja taitoja pohtiessaan kannattaa olla luova. Erilaiset nettisivustot ovat hyvä apu omien taitojen tunnistamiseen ja niitä kannattaa käyttää hyödyksi.
Loistava keino oman osaamisen näyttämiseksi on erilaiset sometilit. Jos on aktiivinen esimerkiksi Instagramissa tai TikTokissa, kannattaa tilit linkata työhakemukseen. Näin työnantaja pääsee sometilin kautta tutustumaan hakijaan ja näkee, millaisia asioita tämä osaa.
Jos pitää vaikkapa blogia, on sekin hyvää näyttöä omasta osaamisesta. Vaikka haettava työ ei liittyisikään kirjoittamiseen tai muuhun sisällöntuotantoon, työnantajaa voi silti kiinnostaa tutustua siihen, millainen ihminen hakemuksen takaa löytyy.
Harrastuksia ei kannata unohtaa
Jos julkista sometiliä ei ole, lyhyen videon tekeminen itsestä on toimiva vaihtoehto. Monissa työhakemuksissa on mahdollisuus lisätä liitteitä, joihin videon voi hyvin laittaa. Videon teko on erityisen hyvä idea, jos kameran edessä oleminen ja puhuminen ovat omia vahvuuksia.
Video eroaa tekstin sijaan myös siten, että tällöin ihmisestä saa aidomman kuvan. Videossa kannattaa kiinnittää huomiota hymyyn, katsekontaktiin, luontevaan puheeseen ja kenties pieneen huumoriin.
Harrastusosaaminen ja koulun kautta saadut vahvuudet kertovat omasta osaamisesta. Jos esimerkiksi menestyy kielissä hyvin koulussa, kannattaa siitä mainita. Asiakaspalvelutehtävissä kielitaitoa arvostetaan.
Työnkuvasta riippuen voi pohtia, millaisista taidoista työpaikassa on hyötyä. Jos työssä tarvitaan kädentaitoja, voi hakemuksessa kertoa saamastaan palautteesta käsityön tai kotitalouden opettajilta. Tietokoneita ymmärtävät voivat kertoa ATK-taidoistaan.
Muista myös tet-harjoittelut ja verkostot!
Työhakemuksessa kannattaa ehdottomasti mainita mahdolliset tet-harjoittelujaksot. Tet-jakson työnantajiin on hyvä pitää yhteyttä, sillä heitä voi pyytää suosittelijoiksi omaan työhakemukseen. Näin voi alkaa rakentaa omaa verkostoa, joka on hyödyllinen etenkin töitä hakiessa.
Kaikenlaiset epäviralliset työt kannattaa myös mainita. Oletko hoitanut vaikkapa naapurin lapsia? Vai oletko kenties auttanut isovanhempia pihatöiden kanssa? Aktiivisuus ja oma-aloitteisuus näyttävät varmasti hyvältä työnantajan silmissä.
Näitä keinoja yhdistellen omaa osaamistaan saa markkinoitua hienosti. Työhakemuksen teko ja taidoistaan kertominen onnistuu hyvin ilman ansioluetteloakin. Keskeisintä on olla aktiivinen työhakemusten lähettäjä.
Ei kannata lannistua, vaikkei paikkoja heti saisikaan. Tärkeintä on jatkaa yrittämistä. Paras vinkki, joka pätee jokaiseen aiemmin mainittuunkin kohtaan: käytä mielikuvitusta!
Silja Mäkinen
Yhdeksäsluokkalainen Silja Mäkinen tutustui työelämään Sisältötoimisto Rouva Sanassa yhden tet-viikon ajan 15.-19.2.21. Tet-viikko toteutettiin etänä. Siljan työtehtäviin kuului muun muassa sisältöjen tuottamista sisältötoimiston kanaviin. Siljan edellinen tet-viikon aikana syntynyt blogikirjoitus hänen kokemuksistaan tet-viikosta löytyy täältä.