Näin kuvitat blogijuttusi

Näin kuvitat blogijuttusi: Blogikirjoituskoulu, osa 6

Posted on Posted in Blogikirjoituskoulu

Vaikka kirjoittaminen on leipätyöni, olen hyväksynyt sen tosiasian, että visuaalisuus tulee ennen sanoja ja kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Niin se vain on.

Tilanne on helppo ymmärtää, kun asettuu lukijan asemaan. Millaisia juttuja sinä luet mieluiten blogista tai lehdestä? Todennäköisesti visuaalisesti ilmavia ja kuvallisesti kiinnostavia juttuja, joissa sanat eivät hyökkää lukijan päälle vaan kokonaisuus antaa tilaa hengittää ja ajatella. Tästä samasta asiasta on kyse myös bloggaamisessa.

Bloggaaminen on muokannut kirjoittajista vaivihkaa myös kuvaamisen taitajia.  Tai ainakin bloggaajan on ymmärrettävä hieman kuvien päälle ja oltava niistä kiinnostuneita.

Kaikkien bloggaajien ei tarvitse olla kuvaamiseen viimeisen päälle vihkiytyneitä. Et tarvitse välttämättä uusinta järjestelmäkameraa, eikä sinun tarvitse tietää valokuvaamisesta kaikkea. Usein kännykkäkameralla tai hyvälaatuisella pokkarikameralla pärjää hyvin ja vaatimattomampikin kuvitus riittää.

Blogissa hieman arkisempi kuvitus on parempi kuin ei kuvitusta lainkaan. Tärkeintä on, että bloggaaja ymmärtää kuvien ja visuaalisuuden merkityksen.  Blogin on oltava ulkoasullisesti yksi yhteen teeman (tavoitteiden) ja sisällön kanssa, ja kuvien on tarjottava hengähdyshetkiä lukijalle.

Käsittele omat valokuvasi – aina

Omien kuvien hyödyntämisessä tärkeää on yksi asia: kuvankäsittely. Mikään ei ole lukijasta raivostuttavampaa kuin suttuinen kuvitus, horisontti, joka on kuvassa vinossa tai kuvatessa vasten kasvoja läiskäytetyt salamat. Nämä kaikki pystyt korjaamaan kohtalaisen hyvin ilmaisilla kuvankäsittelyohjelmilla. Ota niistä yksi haltuusi, ja kierrätä jokainen kuva ohjelman kautta ennen niiden julkaisua.

Kuvankäsittelyyn kuuluu myös kuvakoon pienentäminen blogiisi sopivaan mittaan. Jos julkaiset kuvat suoraan kameran tai kännykän muistista alkuperäisessä kuvakoossa, ne ovat yleensä niin isoja, että ne hidastavat blogisi latautumista. Arvosta sivuillesi saapuneiden lukijoiden pinnaa.

Ilmaisia kuvankäsittelyohjelmia ovat muun muassa:
 • Paint.net
 • GIMP
 • Picmonkey (osittain)
 • Picasa
 • iPiccy
 • PhotoFiltre ja
 • PhotoScape X.

(Lista päivitetty 11.7.)

Lisää löydät googlaamalla. Maksullisena kuvankäsittelyohjelmien taipuisuus on kattavampi. Halvimmat ohjelmat eivät maksa nekään paljon, jos haluat ottaa kuvankäsittelyn paremmin haltuusi.

Hyödynnä ilmaisia kuvapankkeja

Aina omistakaan kuvista ei löydy sopivaa kuvaa omaan blogiin. Hyödynnä silloin ilmaisia kuvapankkeja. Niitä on tätä nykyä lukuisia. Kun käytät kuvapankkeja enemmän, huomaat, että osa kuvista tulee vastaan lähes kaikissa kuvapankeissa.

Kuvapankit tarjoavat erinomaisen lisän blogisi kuvitukseen, mutta yksinomaan niiden varassa en suosittele bloggaamaan. Kuvapankeilla on yksi huono puoli. Niitä käyttävät kaikki muutkin, ja samat kuvat tulevat monessa paikassa vastaan. Kuvapankkien kuvilla on vaikea olla persoonallinen.

Vaikka poimisit kuvan ilmaisesta kuvapankista, tarkista aina kuvan käyttöehdot.  Niissä voi olla eroja kuvakohtaisesti. Täysin julkaisuvapaat kuvat erotat tunnisteesta: CC0 Creative Commons.

Ilmaisia kuvapankkeja ovat muun muassa:
 • Pixabay
 • Pexels
 • Unsplash
 • StockSnap.io
 • Visualhunt ja vaikkapa
 • Ilmaisia kuvia Suomesta.

Ja vielä yksi muistutus: muista, että Googlen kuvahaku ei ole kuvapankki, eikä varsinkaan sellainen, jonka kautta löydettyjä kuvia voisit julkaista vapaasti missä ja milloin vain. Ei, ei, ei. Ei missään olosuhteissa eikä missään tilanteissa.

Googlen kuvahaku on nimensä mukaisesti kuvaHAKU. Sen kautta voit katsella kuvia, mutta et voi julkaista niitä ilman lupaa edes ilmoittamalla kuvalähteen. Jos lainaat Googlen kuvahaun kautta (tai minkä tahansa muun pois lukien kuvapankit, joissa kuva on ilmoitettu julkaisuvapaaksi) löydetyn kuvan ilman julkaisulupaa, otat tietoisen riskin, että saat kuvan käytöstä jälkikäteen laskun maksettavaksi.

Liity mukaan Facebook-ryhmään

Jos kaipaat vertaistukea, liity mukaan Sisältötoimisto Rouva Sanan Minustako bloggaaja? – Näin markkinoin sisällöillä verkossa– suljettuun Facebook-ryhmään. Ryhmä toimii tukenasi kirjoittamisessa ja bloggaamisessasi.

Viikon tehtävä:

Tutustu vähintään yhteen kuvankäsittelyohjelmaan ja kuvapankkiin netissä. Mieti ja testaa, mikä olisi niistä itsellesi arkikäytössä sopiva.

 

Kesän 2018 blogikirjoituskoulun edellisen viidennen osan löydät täältä. Seuraava seitsemäs osa löytyy täältä.

 

Jaa ja käy tykkäämässä

4 thoughts on “Näin kuvitat blogijuttusi: Blogikirjoituskoulu, osa 6

 1. Picasa taitaa olla jo menneen talven lumia. Kuvankäsittelyohjelmana se saattaa edelleen olla saatavana, mutta julkaisupuoli (kuva-albumien tekeminen ja niiden julkaisu netissä) lakkasi olemasta jo joitakin vuosia sitten Google Photos -ratkaisun korvattua se.
  Vähän samaan tapaan kuin monet tapaavat suositella, että kannattaa aloittaa WordPressillä blogin pito, niin nykyisin minä ainakin suosittelisin aloittamaan kuvankäsittelyn mahdollisimman pian Lightroomilla, sillä sen ominaisuudet riittävät sitten pitkälle.

  1. Kun itse ei käytä aktiivisesti kaikkia ilmaisia kuvankäsittelyohjelmia, vuosikin on lyhyt aika. Totta puhut siis Pirkko. Picasan osalta taitaa olla juuri niin kuin kerroit.

   Allekirjoitan myös jälkimmäisen ajatuksesi. Olen kuitenkin jättänyt jutusta ihan tietoisesti pois kaikki maksulliset ja hieman jo kokemusta vaativat kuvankäsittelyohjelmat, millainen siis myös Lightroom on. Lightroom vaatii jo jonkinasteista mielenkiintoa kuvankäsittelyä kohtaan.

   Blogikirjoituskoulun näkökulma on tarjota tietoa blogia vasta suunnitteleville tai sitä jonkin aikaa harjoittaville, jotka etsivät lisäbuustia omaan bloggaamiseensa. Kuvankäsittely on monella pitkäänkin bloganneella edelleen retuperällä.

   Oman asiakaskokemukseni perusteella olen huomannut, että mitä simppelimpi kuvankäsittelyohjelma on, sitä helpompi siihen on ensikertalaisen tarttua. Jos vaihtoehtona on siis joko ei kuvankäsittelyä lainkaan tai kuvankäsittely yksinkertaisella, helpolla ja ilmaisella ohjelmalla, suosittelen ehdottomasti jälkimmäistä.

   Jokainen kuvankäsittelystä enemmän kiinnostunut bloggaaja löytää kyllä aikanaan itselleen sopivan maksullisen ja monipuolisen ohjelman. Lighroom on silloin ilman muuta oiva vaihtoehto.

 2. Osaatko sanoa mikä on hyvä kuvakoko blogiin? En ole aiemmin muokannut kuvia, mutta aion opetella sen nyt! Hyvä pointti ettei niiden tarvitse olla täyskokoisia. Muutenkin hirmu hyvä ollut tämä koulu, olen tehnyt jokaisen tehtävän ja haastanut itseni miettimään koko bloggausta ihan uudelleen – kiitos sulle!

  1. Onpa iloisia ja palkitsevia sanoja. Suorastaan häkellyn noin ahkerasta blogikirjoituskoulun opiskelijasta. Iso kiitos Mintti palautteestasi!

   Kukavakoko vaihtelee valitun blogialustan ja -pohjan mukaan. Bloggerissa saat omasi selville tarkistamalla kohdasta: Teemat -> Muokkaa -> Säädä leveyksiä. WordPressissä kuvakoon määrittely toimii hieman toisella tavalla. Ohjelma tarjoaa automaattisesti eri vaihtoehtoja. Saat tästä enemmän tietoa googlaamalla. Lähtökohtaisesti pienennän kuvia itse kuitenkin aina ennen WP:iin siirtämistä.

   Oleellista on kuvakoon leveys. Bloggerissa itselläni kuvat ovat 1100 pikseliä. Käsittääkseni 1000-1200 pikseliä lienee Bloggerissa yleinen koko leveyden osalta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *