Markkinoi ja tuo esiin omaa osaamistasi – 13 vinkkiä: #OsaaminenNäkyviin

Nyt nostetaan oma osaaminen ja tietotaito arvoon ansaittuun, ja tuodaan kynttilät esiin vakan alta piilosta. Sitra on käynnistänyt kaksi viikkoa kestävät #OsaaminenNäkyviin-tapahtumaviikot, joiden aikana innostetaan ja kannustetaan jokaista huomaan oma osaaminen ja tekemään sitä näkyväksi. Sisältötoimisto Rouva Sana on yksi tapahtuman tuottajista ja osallistujista.

Töitä ei saa kotisohvalta

Jos yksi asia on sosiaalisen median aikakaudella (eli 2020-luvulla) selvää niin se, että meistä vain harva saa headhunterilta omalle kotisohvalleen puhelinsoiton ja kyselyn: ”Hei, tulisitko meille töihin?”. Työllistyminen on myös yllättävän usein haastavaa pelkästään perinteisin menetelmin kirjallisia työhakemuksia tehtailemalla.

Selvityksistä riippuen maassamme on juuri tälläkin hetkellä iso-valtava-huikaiseva määrä piilotyöpaikkoja, joiden olemassaolosta potentiaalisella työnhakijalla ei ole tietoakaan. Miten paikkoihin pääsee kiinni, jos oma työnhakeminen on pelkästään Duunitorin työnhakuilmoituksiin vastaamista?

Omaa osaamista on tehtävä näkyväksi

On osattava tehdä omaa osaamistaan näkyväksi: ihan-koko-ajan. Oman osaamisen näkyväksi tekeminen on oman tietotaidon esittelemistä ja markkinoimista. Myyt ammattitaitoasi ja tarjoilet sitä niin, että kun joku seuraavan kerran kaipaa kaltaistasi ammattiosaajaa, hän muistaa sinut: tulet ensimmäisenä mieleen kaikista potentiaalisista ehdokasvaihtoehdoista.

Ja mitä se sitten taas tarkoittaa? Sitä, että työllistyt, onnistut vaihtamaan mieleiseesi työpaikkaan, yrityksesi ulko-ovi käy kasvavien asiakasvirtojen vuoksi kiivaasti, ja omat työnäkymäsi ovat turvattu – ja ainakin sinulla itselläsi on avaimet siihen, missä ja millä tavoin omaa työuraasi kehität.

Oma kehu ei haise pahalle – enää

Jos omien avujen esiin nostaminen tuntuu oudolta ja jotenkin vieraalta, et ole yksin. Jo meidän suomalaisten äidinmaidossa imettyyn perimään on hakattu, että itseä ei nyt todellakaan sitten kehuta, ja onnistumiset kätketään ja niistä iloitaan piilossa. Kyllä!

Eli herrat ne vain vaatteilla koreilee ja oma kehu se vasta pahalta haiseekin. Ala siinä nyt sellaisessa ympäristössä ja ”mielenmaisemassa” sitten edes kokeilemaan oman osaamisen ääneen sanottamista – puhumattakaan markkinoinnista. Ei tule mitään!

Jos sinä et sitä tee, joku muu tekee kuitenkin

Tosiasia kuitenkin on, että maailma meidän ympärillämme on muuttunut ja meidän tulee muuttua sen mukana. Viimeistään sosiaalisen median aikakausi on saanut aikaan sen, että meitä, ihmisiä, kiinnostavat seinien taakse kätkeytyvät toiset ihmiset ja heidän tekemisensä ja kuulumisensa – eivät yritykset, brändit tai heidän viestinsä.

Omaa itseä on siksi lupa, ja oikeastaan ihan suoranainen pakko, nostaa esiin. Megafoniin tulee tuutata omaan osaamiseen, tietotaitoon ja ammattiin liittyviä seikkoja. Vain se on ainoa keino varmistaa, että muut eivät pyyhkäise oikealta ja vasemmalta sinun ohitsesi jäädessäsi itse lähtötelineisiin.

Oman osaamisen sanoittamista pitää harjoitella

Oman osaamisen sanoittaminen ei ole helppoa. Sitä pitää harjoitella. Kokeilepa listata kolme asiaa, joissa olet hyvä ja listaa sen jälkeen kolme asiaa, joita et vielä osaa, ja vertaa sen jälkeen listoja. Huomaat eron.

Toisen listan onnistuit kasvattamaan kilometrin mittaiseksi, mutta toiseen saat ehkä puristamalla yhden tai maksimissaan kaksi taitoa. Tästä samasta on kyse oman osaamisen näkyväksi tekemisessä ja markkinoimisessa. Vain harjoitteleminen tekee mestarin.

Hahmota omaa osaamistasi näin – 6 vinkkiä

 1. mieti, missä kaikessa olet omasta mielestäsi hyvä: listaa ihan kaikki mieleesi kumpuava
 2. kysy ystävältäsi, puolisoltasi, perheenjäseneltäsi tai vaikka esimieheltäsi, missä kaikessa olet hänen mielestään hyvä ja listaa nekin
 3. pohdi ja kirjaa, mitä kaikkea olet oman elämäsi aikana tehnyt: muista myös tekemäsi vapaaehtoistyö, luottamustoimesi ja harrastukset
 4. mieti, mitä kerryttämiäsi taitoja pystyt hyödyntämään ehkä työssäsi (nykyisessä tai tulevassa)
 5. mieti, mitä ammatillisia onnistumisia/saavutettuja projekteja/tms. sinulle on kertynyt ja kirjaa ne (mielellään isoin kirjaimin ja samalla tuuleta jo tässä välissä)
 6. päästä ajatuksesi valloilleen ja mieti, mikä kaikki sinua itseäsi kiinnostaa ja motivoi: mitä haluaisit tehdä isona

Käynnistä oman osaamisesi markkinoiminen ja
esiin tuominen näin – 7 vinkkiä

 1. pohdi, keitä/millaisia ihmisiä kaltaisella osaamisellasi sinun tulisi tavoittaa ja puhutella; ketkä ovat niistä kiinnostuneita
 2. mieti, missä kaikkialla samat ihmiset ovat päivittäin läsnä ja viettävät aikaa; mistä heidät voi tavoittaa
 3. luo havaintojesi perusteella itsellesi (ammatilliset) sosiaalisen kanavat ja ole säännöllisesti läsnä valitsemissasi kanavissa
 4. perusta verkkosivut ja/tai blogi; kerro omasta ammattiosaamisestasi blogisi kautta
 5. keskustele, osallistu, käy vuorovaikutusta, kerro mielipiteitäsi, auta, rohkaise, kannusta: kaikkialla, kaikkia ja pyyteettömästi
 6. verkostoidu ja tapaa ihmisiä, juttele, juo heidän kanssaan paljon kahvia ja tuo omia ajatuksiasi esiin
 7. opiskele, kouluttaudu ja kehitä tarpeen mukaan omaa osaamistasi lisää

Sitran #OsaaminenNäkyviin-tapahtumaviikot järjestetään 30.8.-10.9. yhteistyökumppaneiden kanssa, joista yksi on Sisältötoimisto Rouva Sana. Rouva Sana luennoi yhteistyössä Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymän Keudan kanssa tapahtumaviikkojen aikana nuorille aikuisille oman osaamisen markkinoinnin tärkeydestä.

Jaa ja käy tykkäämässä