Uusi tavoitteellisen bloggaamisen tietokirja, Minustako bloggaaja? – Bloggaajan työkirja on ilmestynyt. Mikä Bloggaajan työkirja on? Löydät Bloggaajan työkirjaan ja Bloggaajan käsikirjaan liittyvät yleisimmät kysymykset ja niiden vastaukset kootusti täältä.
Mitä eroa on Bloggaajan työkirjalla ja Bloggaajan käsikirjalla?
Muistat varmasti peruskoulusta tutut oppi- ja työkirja -kirjaparit. Oppikirjan avulla opiskellaan faktoja eli aineeseen ja aihealueeseen liittyvää teoriaa, ja työkirjan avulla teoria tulee tutuksi tehtävien ja harjoitusten muodossa. Bloggaajan käsikirjassa ja Bloggaajan työkirjassa on kyse samasta asiasta. Bloggaajan käsikirja on kuin peruskoulusta tuttu oppikirja, ja Bloggaajan työkirja on Bloggaajan käsikirjan tehtäväkirja.
Kirjapari on suunniteltu kuitenkin niin, että pärjäät jo pelkällä Bloggaajan työkirjalla. Et siis välttämättä tarvitse Bloggaajan käsikirjaa, jotta voisit tehdä Bloggaajan työkirjan tehtävät. Tästä syystä Bloggaajan työkirjan jokainen aihealue alkaa lyhyellä tietopuolisella johdannolla. Työkirjassa viitataan kuitenkin monessa kohdassa Bloggaajan käsikirjaan. Jos nälkäsi kasvaa siis syödessä tai haluat muuten vain syventää omia tietojasi, Bloggaajan käsikirja tarjoaa sinulle kattavimman tietopuolisen osuuden tavoitteellisesta bloggaamisesta. Bloggaajan käsikirjassa on paljon aihealueita, joita ei työkirjassa käsitellä lainkaan.
Millaisia tehtäviä Bloggaajan työkirjassa on?
Kuinka paljon tehtäviä on?
Työkirjan jokainen kappale alkaa lyhyellä johdannolla aiheeseen, jonka jälkeen tulevat tehtävät. Tehtäviä on kaikkiaan noin satakunta – tarkkaa kappalemäärää ei ole laskettu. Osa tehtävistä on konkreettisia työkirjaan kirjattavia, osa on erilaisia vinkkejä ja pohdittavaksi annettuja. Työkirja sisältää lisäksi neljä erillistä tehtäväpohjaa, jotka voit joko kopioida tai muokata niistä itsellesi omiin tarpeisiisi sopivat. Tehtäväpohjat ovat: blogin sisältösuunnitelma, blogin vuosikello sekä blogijuttujen ideointiin liittyvä miellekartta ja ns. blogitalo.
Jokaisen kappaleen ja kirjan lopussa on myös tyhjää tilaa omille muistiinpanoillesi. Bloggaajan työkirjaa lukiessasi ja tekiessäsi tarvitset siis kynän (ja ehkä kumin). Pääset tutustumaan Bloggaajan työkirjan sisältöön ja esimerkkisivuihin Rouva Kustannuksen verkkokaupassa. Klikkaa kirjaa, ja rullaa kuvia kannen jälkeen eteenpäin.
Mitä hyötyä Bloggaajan työkirjasta on?
Mihin oikein tarvitsen sitä?
Blogin avulla tavoitteisiin pääseminen on mahdollista vain etukäteen suunnittelemalla. Jostain syystä suunnitteleminen on kuitenkin juuri se osa bloggaajan työtä, jonka valtaosa bloggaajista jättää väliin. Se on suuri sääli. Kun bloggaaja kirjaa itselleen muistiin omat tavoitteet, havainnot ja keinot tavoitteisiin pääsemiseksi, hän matkaa automaattisesti, hiukan kuin vaivihkaa eteenpäin päämääräänsä kohti. Taustalla on monille tuttu ajatus esimerkiksi erilaisista tavoitekartoista. Jotta tietää, mitä kohti täytyy mennä, tavoitteet tulee konkretisoida itselleen. Vasta sen jälkeen niiden saavuttaminen on aidosti mahdollista.
Täsmälleen samat työkirjasta löytyvät asiat olisi toki mahdollista kirjata itselleen vaikka tavalliseen ruutuvihkoon. Tärkeää on, että perusasiat löytyvät edes jostain. Harva bloggaaja kuitenkaan tekee niin. Osa ei jaksa eikä viitsi, mutta osa ei edes tiedä, mitä ruutuvihkoon pitäisi lopulta kirjata. Bloggaajan työkirjan avulla työ onnistuu keneltä vain. Työkirjassa omat muistiinpanot ja havainnot säilyvät yksien kansien välissä ja niiden pariin on mahdollista palata, niitä voi jatkaa tai niiden avulla voi vaikka korjata myöhemmin suuntaa, jos sellaiseen ilmenee tarvetta.
Työkirja tarjoaa myös runsaasti erilaisia vinkkejä ja pohtimisen aiheita. Tovin aikaa blogganneet painivat yleisesti ajankäyttöön, inspiraatioon ja bloggaamisiloon sekä punaisen langan säilyttämiseen liittyvien pulmien parissa. Näihin – ja paljon muuhun – on tarjolla ideoita Bloggaajan työkirjassa.
Kenelle tavoitteellisen bloggaamisen tietokirjat on suunnattu?
Bloggaajan työkirja ja Bloggaajan käsikirja on suunnattu asiantuntijoille ja yrittäjille, jotka haluavat markkinoida omaa osaamistaan, palveluitaan ja tuotteitaan. Ne ovat tarkoitettu kaikille asiantuntijoille ja yrittäjille, jotka haluavat hyödyntää blogin tarjoamia mahdollisuuksia omassa markkinoinnissaan ja ovat joko oman bloggaajataipaleensa alussa tai vasta suunnittelevat sitä, haluavat lämmitellä vanhan bloginsa itselleen uudelleen käyttöön tai haluavat valjastaa oman bloginsa tavoitteellisempaan suuntaan.
Bloggaajan käsikirja on ollut suosittu harrastajabloggaajien ja harrastuksestaan ammattia haaveilevien joukossa. Bloggaajan työkirja sopii toki myös heille.
Miksi tavoitteellista bloggaamista tulee ylipäätään harjoitella? Eikö riitä, että istun tuolille ja aloitan vain bloggaamaan?
Bloggaaminen voi olla antoisa kirjoittamiseen ja valokuvaamiseen liittyvä harrastus. Silloin sille ei tarvitse asettaa minkään valtakunnan tavoitteita. Kaikkein bloggaamisen ei siis tarvitse todellakaan olla tavoitteellista. Harrastuksen tarkoituksena on tuottaa iloa ja mielihyvää, ja bloggaaminen voi olla erinomainen tapa viettää aikaa. Mutta –
Harrastusbloggaamista ja ammattimaista, markkinoinnillista bloggaamista ei ole todellakaan syytä sekoittaa toisiinsa. Blogi on loistava käyttöliittymä, ja se sopii erinomaisesti myös markkinoinnin harjoittamiseen. Perusteluja blogin perustamiseen markkinointimielessä löydät halutessasi täältä.
Kun päätät perustaa blogin, jolla haluat saavuttaa tavoitteita, bloggaaminen poikkeaa harrastamisesta. Tavoitteellinen bloggaaminen on ihan samanlaista työtä kuin mitkä tahansa muut asiantuntijan tai yrittäjän markkinoinnilliset työtehtävät: oma työ ja tekeminen pitää suunnitella. Eihän yrittäjä ja asiantuntija voi mitään muutakaan markkinointia harjoittaa hetken mielijohteesta roiskimalla miettimättä markkinoinnin tavoitteita, kohderyhmää, aiheita ja sanomaa, ajoitusta ja… ja.. ja…
Jos siis aiot blogata asiantuntijana tai yrittäjänä, ei riitä, että istahdat alas ja aloitat ”vain” bloggaamaan. Mutta jos bloggaaminen on sinulle harrastus niin toki tietenkin voit, suunnitella ei silloin tarvitse.
Kuka on kirjoittanut tietokirjat?
Kannattaako hänen ammattitaitoonsa luottaa?
Bloggaajan käsikirjan ja Bloggaajan työkirjan on kirjoittanut sisällöntuottaja ja toimittaja Minna Luoma (Rouva Sana), jolla on lähes 25 vuoden ammattikokemus omasta työstään. Minnan tausta on journalismissa. Hän ehti työskennellä toimittajana, toimitussihteerinä ja toimituspäällikkönä noin 20 vuoden ajan ennen siirtymistään sisällöntuottajayrittäjäksi.
Minna tuntee ja tietää sisällöntuottamisen salat. Hän kirjoittaa itse viikottain päätyökseen eri alustoille verkosta printtiin eli painettuihin julkaisuihin sekä ylläpitää säännöllisesti kahta eri blogia: ammatillista, tavoitteellista blogia sekä harrastusblogia. Oman työnsä myötä hän on vuosien aikana ohjannut, auttanut ja sparrannut suurta joukkoa erilaisia kirjoittajia ja käsitellyt heidän kirjoituksiaan. Hänellä on myös valmius kirjoittamisen ohjaajana toimimiseen.
Oman työnsä ohessa Minna myös kouluttaa sisällöntuottamiseen, bloggaamiseen ja sisältömarkkinointiin liittyen. Hänen ammattitaitoonsa luottavat muun muassa Luksia ja Keuda sekä useat muut yritykset ja järjestöt. Kurkkaa referensseistä ja asiakkaista lisää tietoa täältä.
Tavoitteellinen bloggaaminen on tietokirjat kirjoittaneen ammattisisällöntuottajan intohimo ja lempiaihe. Ei ihme, että hän sai ensimmäisen kirjansa, Bloggaajan käsikirjan, myötä blogin kummitäti -nimityksen. Tutustu Minnaan ja hänen tarinaansa enemmän täällä.
Bloggaajan käsikirjan e-kirjasta on tehty toinen painos.
Miten se eroaa ensimmäisestä painoksesta?
Bloggaajan käsikirjan myynnissä oleva e-kirja on todellakin toinen, tarkistettu, korjattu ja täydennetty painos. Käytännössä se ei kuitenkaan eroa juurikaan ensimmäisestä painoksesta. Jos siis aprikoit, ostatko Bloggaajan käsikirjasta myynnissä olevan painetun teoksen tai e-kirjan, osta se, kumpaa tykkäät lukea ja käyttää.
Bloggaajan käsikirja on ilmestynyt vuonna 2019, mutta sen faktapuolinen anti on edelleen täysin relevanttia ja voimassa olevaa. Sen tiedot eivät ole vanhentuneet. Ainoastaan joitain pieniä yksittäisiä tietoja, kuten esimerkiksi kuvapankkilistausta, on päivitetty ja täydennetty toisen painoksen osalta vastaamaan nykyistä tilannetta. Lisäksi teoksen kieliasu on tarkistettu kauttaaltaan kertaalleen. Muutokset ja täydennykset ovat kuitenkin erittäin pieniä.
Äänikirjaa ei kummastakaan tietokirjasta ole tulossa. Molempien tietokirjojen e-kirjat ovat pdf-muodossa.
Entä sen jälkeen, kun tietokirjat on otettu haltuun ja tavoitteellinen bloggaaminen sujuu?
Onnea sinulle, olet taivaltanut silloin pitkän tien. Bloggaajan työkirjaa kannattaa kaikesta huolimatta vaalia, pitää esillä ja palata sen antiin ainakin kerran, pari vuodessa. Bloggaamisen eli kirjoittamisen ja valokuvaamisen taitoa kannattaa myös vaalia ja pitää toistuvasti yllä. Bloggaaja ei ole omassa työssään koskaan valmis.
Kun aikaa jää ja hallitset perustiedot ja -taidot, kehitä omaa bloggaamistasi esimerkiksi erilaisilla luovan kirjoittamisen ja valokuvaamisen kursseilla ja/tai liity mukaan yhteisöihin, joiden kautta voit antaa ja saada aitoa rakentavaa palautetta. Samanhenkisten seura antaa sinulle myös inspiraatiota omaan bloggaajan työhösi.
Löydät Bloggaajan työkirjan ja Bloggaajan käsikirjan myynnistä mistä tahansa maamme kirjakaupasta mukaan lukien Adlibriksen ja Booky.fi:n verkkokirjakaupat sekä Rouva Kustannuksen verkkokaupasta.
Tästä voisi saada kevät intoa kirjoittamiseen jälleen Taidan laittaa tilaukseen tehtäväkirjan, koska käsikirja on täytetty postin lapuilla ❤️
Kaikenlaiset lappumerkinnäthän ovat yksinomaan loistava asia :). Mutta vakavasti: Bloggaajan työkirjasta olisi sinulle varmasti hyötyä. Bloggaajan käsikirjaan laputtamasi kohdat löytyvät hyvin suurella todennäköisyydellä nyt Bloggaajan työkirjasta erilaisina tehtävinä. Pääset näin työssäsi ja tekemisessäsi eteenpäin – ja toivottavasti löydät nyt ainakin sitä inspiraatiota. Lukemisen ja bloggaamisen iloa!