Bloggaaminen ei ole enää mediaseksikästä. Miksi asiantuntijan ja yrittäjän kannattaa edelleen blogata ja käyttää arvokasta aikaansa kirjalliseen sisällöntuottamiseen?
Muista, että bloggaamisesta koituva hyöty ei koske vain asiantuntijoita ja yrittäjiä vaan blogi on oivallinen käyttöliittymä myös muun muassa opiskelijoille ja työttömille. Bloggaamisesta hyötyy jokainen, kun oma tekeminen on etukäteen suunniteltu, omalle työlle on asetettu tavoitteet ja bloggaaminen on säännöllistä.
Miksi ammattiosaajan kannattaa blogata?
4 + 1 hyvää syytä bloggaamiseen
1. Blogi pitää verkkosivusi säännöllisesti päivittyvinä
Jos olet asiantuntija tai yrittäjä, sinulla on hyvin suurella todennäköisyydellä verkkosivut – ihan vain jo siksi, että sinulla tulee olla ne. Sosiaalisen median kanavat ovat markkinointikanavia. Jokainen omaa osaamistaan ja asiantuntijuuttaan arvostava ammattilainen ei nojaa omassa viestinnässään vain yhden tai kahden sosiaalisen median kanavaan vaan pääalustana toimivat verkkosivut.
Miksi? Syitä on lukemattomia. Esimerkiksi siksi, että voit tulla koska tahansa estetyksi omalle some-kanavallesi tai et pääse muuten vain päivittämään sen sisältöjä tai hyödyntämään sinne aikaisemmin tuottamaasi materiaalia. Verkkosivut omistat itse aina.
Jotta verkkosivusi palvelevat sinua parhaalla mahdollisella tavalla, niiden tulee kuitenkin nousta esiin sinusta kiinnostuneiden hakutuloksissa. Se ei onnistu ilman säännöllisesti päivittyvää sisältöä. Vain harvalla on syy päivittää omia verkkosivuja hakukoneita ajatellen tarpeeksi usein muutoin kuin blogin avulla.
2. Blogi tarjoaa sisältöä some-kanaviisi
Kuten edellä oli puhe, some-kanavat ovat markkinointikanavia. Blogisisältösi ovat aina automaattisesti oivallista sisältöä myös some-kanaviisi. Blogikirjoitukset siis ovat keino päivittää paitsi verkkosivujasi myös some-kanaviasi, ja ohjata sinusta kiinnostuneet seuraajat sinulle tärkeimpään paikkaan: verkkosivuillesi, joiden ohjakset ovat aina omissa käsissäsi.
3. Blogi kasvattaa digitaalista jalanjälkeäsi
Tuota sisältösi yhteen tai kahteen some-kanavaan, ja sen näkee x-määrä ihmisiä (ja tätä nykyä yhä harvempi, sillä useiden some-kanavien algoritmit edellyttävät joko maksetun rahan käyttämistä tai vähintään erittäin säännöllistä sisällöntuottamista; säännöllisempää kuin blogissa).
Kun tuotat saman sisältösi blogiin (ja kun hyödynnät vielä hakukoneoptimoinnin mahdollisuuksia), sisältösi palvelevat sinua niin kauan, kunnes poistat ne verkkosivuiltasi. Timanttinen blogikirjoituksesi vuodelta 2016 voi olla siis edelleen erittäin relevantti ja sinusta kiinnostuneiden seuraajien mielestä mielenkiintoinen. Siksi sitä voidaan lukea vaikka viisi vuotta ilmestymisensä jälkeen. Yksi ja sama blogisisältö markkinoi puolestasi vuodesta toiseen ilman, että sinun tarvitsee tehdä asian eteen oikeastaan yhtään mitään (tai käyttämättä euron latia).
Mitä enemmän mielenkiintoista sisältöä tuotat, jokainen blogikirjoitus kasvattaa siis digitaalista jalanjälkeäsi. Jalanjälkesi myötä on yhä todennäköisempää, että löydyt pikkuhiljaa eri hakusanoin eri hakuselainten tarjoamista hakutuloksista. Ja mitä useammin näyt ja tulet näkyviin hakutuloksissa, sitä kiinnostavammaksi muodostut.
Vinkki: omaa digitaalista jalanjälkeä kannattaa testata aika ajoin oman tietokoneen hakuselaimen incognito-ikkunan avulla. Mieti, millaisin hakusanoin itse etsisit tietoa edustamastasi toimialasta. Syötä hakusana hakukoneeseen incognito-tilassa ja katso, millaisia tuloksia saat. Löydytkö hakutulosten ensimmäiseltä sivulta? Mitä tietoja sinusta ylipäätään löytyy? Palvelevatko hakuselaimen tarjoamat tiedot sinua ammatillisesti?
4. Blogi markkinoi ja brändää
Jokainen blogikirjoituksesi markkinoi ja brändää sinua ja sinun ammattiosaamistasi. Se tapahtuu muun muassa näin:
- Mitä useammin löydyt hakukoneiden tarjoamista tuloksista, sitä suurempaa mielenkiintoa kasvatat.
- Kun jaat blogikirjoituksiasi some-kanavissa, herätät ammatillista keskustelua, pääset seuraajiesi kanssa vuorovaikutukseen ja voit jatkaa keskustelua sinulle tärkeistä aihealueista. Mitä enemmän pöhinää saat aikaan, sitä varmemmin jäät mieleen ja herätät mielenkiintoa.
- Kun joku etsii oman ammattialasi asiantuntijaa ja pyytää suosituksia, tulet helpommin mieleen ja saat muilta suosituksia. Muiden suosittelut ovat monta kertaa arvokkaampia kuin mikään muu näkyvyys. Muista, että some-suosituksiin ei läheskään aina tarvita henkilökohtaista palvelukokemusta. Usein riittää, että suosittelija on vaikuttunut tuottamistasi (blogi)sisällöistä.
+ 1. Blogin avulla harjoittelet itsellesi tärkeitä työelämätaitoja
Moni pitää äidinmaidossa perittyjä ja peruskoulussa hiottuja kirjoittamisen taitoja itsestään selvyyksinä. Asia ei kuitenkaan ole niin. Kirjoittaminen on taito siinä missä mikä tahansa muukin luovan tekemisen muoto.
Sujuvaa kirjallisen ilmaisun taitoa tarvitaan lähes työssä kuin työssä. Urpu Strellmanin ja Kimmo Svinhufvudin teoksessa Kupliva kirjoittaminen – Iloa ja tehoa työelämän teksteihin (Art House, 2020) kerrotaan ehkä hieman yllättäväkin uutinen: iso osa Poliisiammattikorkeakouluun hakevista kokelaista ei osaa kirjoittaa, ja yleisin syy, miksi hakija ei tule korkeakouluun hyväksytyksi, on puutteellinen kirjallisen ilmaisun taito.
Uuden opetteleminen ja itsensä säännöllinen kehittäminen on yksi arvokkaimmista ja tärkeimmistä tämän päivän työelämätaidoista. Bloggaaminen on oiva keino harjoitella ja pitää yllä työelämässä vaadittavia kirjoittamisen taitoja. Blogin avulla vaalit kirjallisen ilmaisun osaamistasi ammattikunnastasi ja statuksestasi riippumatta.
Kaipaatko lisää perusteluita? Löydät niitä tästä blogikirjoituksesta tai Minustako bloggaaja? – Bloggaajan käsikirjasta ja Bloggaajan työkirjasta.
Muista vielä, että tavoitteellisesta bloggaamisesta eivät siis hyödy vain asiantuntijat ja yrittäjät. Blogi on myös opiskelijoille, työttömille ja uudesta suunnasta omassa työelämässään haaveileville erinomainen keino markkinoida omaa osaamistaan.