Rouva Sana on saanut perustettuaan sisältötoimiston lukuisia kyselyjä ja tiedusteluja siitä, kannattaako bloggaaminen ja mitkä ovat vinkkini bloggaamiseen. Totuus on, että on yhtä monta tapaa blogata kuin on bloggaajaakin. Tavoista valtaosa on yhtä oikeita ja hyviä.
Rouva Sana kirjoitti viime marraskuussa, että bloggaaminen on oman henkilökohtaisen tiedon ja taidon sekä osaamisen esiintuomista. Olen edelleen samaa mieltä. Bloggaaminen on mukava harrastus. Sen avulla myös voi markkinoida yrityksen palveluja tai tuotteita. Itse sovellan tekemiseeni toimittajan työssä oppimaani.
Yleisön pyynnöstä Rouva Sanan 10 vinkkiä bloggaamiseen.
1. Mieti, mikä on sinun vahvuutesi? Mistä ja miksi bloggaisit?
Mikä on sinun oma henkilökohtainen osaamisalueesi tai vahvuutesi; MIKSI haluat aloittaa bloggaamisen? Onko sinulla jotain sellaista sanottavaa, jonka haluat jakaa muiden kanssa, säännöllisesti viikottain vai tekisitkö vapaa-ajallasi mieluummin jotain muuta?
Blogi on erinomainen tapa ja väylä nostaa omaa ammattiosaamistaan esiin tai markkinoida tarinoiden avulla omaa tuotetta ja palvelua. Syyt ja näkökulmat tulee kuitenkin miettiä etukäteen.
Toisaalta on ihan ookoo ja hyväksyttyä aloittaa bloggaaminen randomina ilman erityistä syytä tai kirjoittaa sanan varsinaisessa merkityksessä julkista päiväkirjaa. Jos blogi ei kuitenkaan löydä lukijoita tai kosketa heitä mitenkään, tosiasia on syytä hyväksyä.
Helpommalla siis pääsee, kun jo alussa miettii näkökulman, jonka pohjalle blogi on perustettu. Hyvässä, lukijoita kiinnostavassa blogissa on aina punainen lanka, jokin pointti; syy, miksi blogia kirjoitetaan. Yleensä yhden ihmisen syvä mielenkiinto jotain tiettyä aihealuetta kohtaan kiinnostaa lähes aina muitakin, mutta sen pitää näkyä, nousta teksteissä ja kuvissa esiin.
2. Miten tuot osaamisesi blogissa esiin?
Mikä on oma vahvuutesi tuoda oma osaamisesi ja tietotaitosi esiin? Muista, että blogin ei aina tarvitse perustua kirjoittamiseen. Valokuviin perustuvat blogit ovat yhä suosituimpia, ja lukijat jumaloivat erilaisia ohjeita, vinkkejä ja reseptejä.
Toisaalta, jos blogisi perustuu kirjoittamiseen, sujuva suomen kieli on arvossa arvaamattomassa. Huonosti kirjoitettua blogia ei lue erkkikään – ja ei ainakaan Rouva Sana.
3. Onko sinulla aikaa?
Onko sinulla aikaa blogata? Oletko valmis sitoutumaan uuteen harrastukseesi kuin lemmikkiin? Media julkaisee tänä päivänä melkein viikottain juttuja suosikkibloggaajista, jota kuuluttavat harrastuksensa vievän heiltä jopa 10-12 tuntia päivässä aikaa.
Niin tai näin, bloggaaminen on aikasyöppö. Se vie samperisti aikaa. Monilla se vie kaiken vapaa-ajan. Oletko valmis siihen vai tekisitkö sittenkin mieluummin jotain muuta?
Ajassa elävää blogia tulee päivittää vähintään kerran viikossa, mieluiten 2-3 kertaa viikossa. Harvoin päivittyvä blogi jaksaa harvoin kiinnostaa suurta joukkoa lukijoita.
Toisaalta muutama päivitys viikossa myös riittää. Enempää ei tarvitse. Yritysblogeissa sivut voivat päivittyä harvemminkin. Oletko siis varma, että ehdit, jaksat – tai sinua edes lopulta kiinnostaa?
4. Muista visuaalisuus
Vaikka kirjoittaminen olisi sinun juttusi, yksikään postaus ei ole mitään ilman kuvia. Jokainen juttu pitää aina kuvittaa.
Pidätkö valokuvaamisesta niin paljon, että jaksat heilua jatkuvasti kameran kanssa, purkaa valokuvat tietokoneellesi ja käsitellä ne kauniiksi visuaaliseksi kokonaisuudeksi blogiasi varten (myös tämä vie aikaa, samperisti)?
Ilman kuvia ei yksikään blogi tulee enää toimeen, ja paras tapa kuvituksen hankkimiseen on ottaa ne itse. On olemassa tukku ilmaisia kuvapankkeja (joista tämänkin postauksen kuvat on yhtä lukuun ottamatta poimittu), mutta mikään blogi ei elä ja ruleta pitemmän päälle pelkästään kuvapankkien varassa.
5. Valitse blogialusta huolella
Jos tarkoituksenasi on erottua bloggaajana ammatillisesti – haluat korostaa omaa ammattiosaamistasi tai perustat ehkä yrityksellesi blogin -, valitse blogialusta erityisen huolella. Jos Rouva Sana itse jotain bloggaamisen ensivaiheistaan katuu niin sitä, että en ollut tekniikkatumpelona riittävän sinnikäs blogialustan valitsemisessa.
Jos aiot harrastaa bloggaamista, tämä rouvankin käyttämä Googlen Blogger-blogialusta on ihan ookoo toiminnoiltaan: simppeli ja riittävän helppo, mutta ulkoisesti kovin monipuolisia sivuja Bloggerilla ei tee. WordPress on tiettävästi maailman suosituin blogialusta tällä hetkellä, ja sitä käyttävät niin ammattilaiset kuin harrastajabloggaajatkin. Aiheesta.
WordPressin päivittäminen ja käyttäminen on yhtä simppeliä ja yksinkertaista kuin Bloggerinkin (tiedän, kun olen molempia käyttänyt), mutta ulkoasun luominen voi aiheuttaa hankaluuksia taidon osaamattomille (kuten Rouva Sanalle).
Jos oma ammattitaito ei sivujen tekemiseen riitä, kannattaa teetättää ne alihankintana. Verkkosivuja tekeviä yrityksiä on valtaisa määrä, ja myös lähipiiristä pienen kyselemisen jälkeen voi löytyä riittävää tietotaitoa.
6. Valitse hyvä nimi blogillesi
Hyvä bloginimi on helppo kirjoittaa ja lausua ääneen, ja se jää mieleen. Se ei ole liian pitkä eikä liian kansainvälinen. Jos kirjoitat suomeksi, suomalainen nimi on aina hyvä valinta. Kun olet bloggannut pari vuotta, tiedät, että nimellä todellakin on väliä.
7. Pohdi aiheita etukäteen
Ei ole väliä bloggaatko harrastukseksesi vai onko bloggaamisesi ammattimaista yrityksen puolesta, hyvä bloggaaja suunnittelee aina postauksiaan etukäteen. On lopulta makuasia, kuinka pitkälle. Tiedän bloggaajia, joilla on raaka sisältösuunnitelma noin puoleksi vuodeksi eteenpäin ja tiedän bloggaajia, jotka elävät hetkessä eivätkä suunnittele yhtään mitään. Etsi oma tapasi, mutta älä mene jälkimmäisen mukaan.
Itse suunnittelen bloggaukseni noin kuukausi eteenpäin, ja pidän jatkuvasti kirjaa aiheista ja päivän polttavista puheenaiheista, joista voisin kirjoittaa. Kirjoitan myös juttuja jatkuvasti varastoon. Eli käytännössä kirjoitan aina, vaikka julkaisen juttujani 2-3 kertaa viikossa.
Sisältösuunnitelmani on kuitenkin raakile siltä osin, että se sisältää aina sellaisia aiheita, jotka voin tarvittaessa siirtää ja korvata aikaan sidotulla aiheella.
Miksi sitten suunnitella? Siksi, että koska vaikka kuinka nautit bloggaamisesta, sinulla on myös muuta elämää; sinulla on jossakin vaiheessa kiire ja aika on kortilla. Sisältösuunnitelma antaa sinulle ja blogillesi vapautta ja tilaa hengittää. Stressi vähenee.
8. Näy sosiaalisessa median kanavissa
Yksinomaan pelkkä bloggaaminen ei enää koskaan riitä. Tarvitset tukun sosiaalisen median kanavia, jotta saat näkyvyyttä blogillesi ja erotut. Jakamalla tietoa postauksistasi somessa kerrot, että olet ylipäätään olemassa.
Onko makuasia ja henkilökohtainen valinta, missä kaikkialla näyt. Olitpa harrastaja tai ammattilainen, Facebook on kuitenkin ehdoton ykkönen. Voit avata blogillesi tilin myös Instagramissa, Twitterissä, Google+:ssa, YouTubessa, Pinterestissä, Snapchatissa ja missä kaikkialla kanavia nyt onkaan. Jokainen kanava nostaa ennen pitkää hakukonenäkyvyyttäsi, ja bloggaaja kiittää.
9. Ole aktiivinen ja vuorovaikutteinen
Niin, enäähän ei siis riitä edes pelkkä bloggaaminen ja somenäkyvyyskään. Sinun pitää näkyä myös muiden bloggaajakollegojen sivuilla ja somekanavilla: lukea ja kommentoida muiden juttuja, osallistua. Sama koskee myös blogiisi tulleita vastauksia. Kaikkiin pitää vastata ja reagoida. Se on yksinomaan jo kohteliasta (ja aikaa vievää, kun blogiasi aletaan oikeasti lukea).
Bloggaajille on tarjolla myös lukuisia blogiportaaleja, jotka parhaimmillaan tarjoavat tukun vertaistukea ja hengenheimolaisten kannustusta – joskus jopa työmahdollisuuksia. Bloggaaminen on siis vuorovaikutteista ja se perustuu vastavuoroisuuteen. Simppeliä, yksinkertaista ja aikaa vievää – jälleen kerran -, mutta ah, vilpittömästi mukavaa.
10. Nauti – bloggaaminen on ihanaa!
Uuden blogin nostaminen yleisön ja lukijoiden tietoisuuteen vaatii verta, hikeä ja kyyneleitä. Oikeasti. Aikaa siihen menee blogista riippuen noin vuodesta kahteen.
Jokaisella on aina sama tie edessään, ja ympärilleen ei siksi kannata vilkuilla liikaa: kilpailevia blogeja on siis turha kadehtia. Kaikki ovat aloittaneet joskus nollasta. Se, miksi yhdellä menee hyvin ja toisella ei, on monen asian summa.
Bloggaaminen on omiaan nostattamaan kollegojen kesken kateutta ja mustasukkaisuutta. Siksi kannattaa keskittyä vain omaan tekemiseen ja siihen, missä on itse hyvä. Myönteisyys ja positiivisuus sataa aina jossain vaiheessa omaan laariin. Se on asia, josta Rouva Sana on varma.
Loppupeleissä bloggaaminen on – olipa se harrastus tai osa ammattia – suunnattoman antoisaa ja ihanaa. Olen alkuvuoden aikana todennut moneen kertaan, kuinka sydän suurena olen kiitollinen jokaisesta kommentista, jonka saan. Toimittajan ammatistani tiedän, että se ei ole itsestään selvä asia.
Bloggaajakollegoista tulee ennen pitkää myös ystäviä. Hyviä tuttuja, jotka tuntevat minut ja minä heidät, vaikka emme olisi koskaan kuunaan päivänä livenä tavanneetkaan. Tunne on huumaannuttava.
Juttu on muokattu Rouva Sanan 2.3.2016 julkaisemasta blogikirjoituksesta. Löydät alkuperäisen jutun edelleen täältä.