Miten puusta tuli matkailuvaltti eli vaikuttajamarkkinointicase Paavolan Tammi

Voiko yhdessä puusta tulla matkailuvaltti? Kyllä voi, jos on Retkipaikkaa ja Lohjan kaupunkia uskominen. Retkipaikka toteutti kuluvan vuoden aikana Lohjan kaupungin kanssa vaikuttajamarkkinointikampajan, jonka kohteena oli puu. Siis puu. Tammi.

Tammen ainutlaatuisuus oli toki tiedossa Lohjalla jo ennen minkäänlaista kampanjaakin, ja muutama muukin luonnosta kiinnostunut tiesi paikallisen puun erikoisuuden, mutta muuten sitä ei ennen mennyttä kesää juuri matkailuvalttina pidetty.

Mutta nyt pidetään. Harva puu Suomessa on päätynyt yhtä suuren mediajulkisuuden kohteeksi kuin Paavolan tammi Lohjalla. Kiitos vaikuttajamarkkinoinnin.

Suomen suosituimmaksi retkeilyblogiksi itseään tituleeraava Retkipaikka oli hieronut Lohjan kaupungin kanssa yhteistyömahdollisuuksia hetken, kun kaupungista löytyi erikoinen tammi. Retkipaikan perustaja Antti Huttunen kävi paikan päällä katsomassa puuta ja tajusi, että nyt ollaan jonkin hyvin ainutlaatuisen äärellä.

Retkipaikka julkaisi Paavolan tammesta peräti kuusi huolella suunniteltua ja samasta aiheesta eri näkökulmin jalostettua tarinaa käsittelevän juttusarjan. Juttuja jaettiin Retkipaikan omissa somekanavissa, ja julkaisemisessa hyödynnettiin Retkipaikan seuraajiin liittyvää tietoa muun muassa oikeanlaisista julkaisuajankohdista.

Valtakunnallinen mediamaailma räjähti, ja yleisö kohahti. Juttujen seurauksena Paavolan tammi ja Huttunen päätyivät viiteen eri lehtihaastatteluun (mukaan lukien kaksi valtakunnallista iltapäivälehteä sekä yksi talouslehti) ja radiohaastatteluun.

Puusta tuli yhdessä kesässä paikallinen matkailunähtävyys, ja puu lähtitienoineen alkoi Huttusen sanoja lainaten elää omaa elämäänsä: puun alle perustettiin kesällä jopa pop up -kahvila ja sen äärellä grillattiin makkaraa.

Syksyyn 2016 mennessä vaikuttajamarkkinoinnin tulokset olivat seuraavat:

 • tehtyjä juttuja on luettu 110 000 kertaa
 • Paavolan tammi mainitaan sosiaalisessa mediassa tunnuksella #paavolantammi 1200 kertaa
 • kesällä 2016 puun luona kävi yli 400 vierasta
 • puu on Lohjan tärkeimpiä matkailunähtävyyksiä nyt koko vuoden
 • Paavolan tammi on monille matkailijoille syy tulla Lohjalle, mutta samalla kaupungissa tehdään muutakin – ja siksi
 • Lohjan kaupungin matkailutulot ovat nousseet 36 prosenttia eli Paavolan tammen saama julkisuus on piristänyt myös koko Lohjan kaupunkikuvaa.

Retkipaikan vinkit yrityksille vaikuttajamarkkinoinnin suunnitteluun:

 1. Etsi jotain epätavallista, erityistä ja puhuttelevaa.
 2. Luota (erityisesti sisällöntuottajan) intuitioon ja innostukseen. Innostus on merkki, että joku muukin ehkä innostuu.
 3. Markkinoi tehtyä sisältöä!
 4. Pidä kiinni helmestä ja jalosta siitä uutta sisältöä. Älä jättäydy pelkän yhden jutun varaan.
 5. Pidä iso tarina mielessä ja rakenna siitä ilmiö.
 6. Mieti, miten muuten saat vaikuttajamarkkinointiyhteistyöstä sisältöä omiin kanaviisi.

Vaikuttajamarkkinointia pidetään suurten yritysten markkinoinnin keinona, mutta Rouva Sana näkee sen oivat mahdollisuudet myös alueellisella, paikallisella tasolla – juuri, kuten Lohjallakin oli tehty. Ehkä entisen elämän ensimmäiset työvuodet matkailun parissa ovat avartaneet näkemystä.

Vaikuttajamarkkinointi on huima voimavara myös pk-yrityksille paikallisesti – Lohjan tapaan toki matkailussa, mutta muillakin aloilla. Miksi sitä ei käytetä enemmän hyödyksi? Oman kokemukseni mukaan yrityksiltä puuttuu uskallus, rohkeus ja heittäytymiskyky.

Uskallus kokeilla vaikuttajamarkkinointia, koska se on ihan liian uutta: sitä ei ole koskaan aikaisemminkaan kokeiltu. Rohkeus, koska vaikuttajamarkkinointia ei tunneta – eikä yhtään sisällöntuottajaa eikä heidän toimintatapojaan. Ja heittäytymiskyky, koska vaikuttajamarkkinoinnissa avainasemassa onkin yrityksen itsensä sijaan ulkopuolinen toimija: sisällöntuottaja.

Kaikki tämä on sääli, sillä markkinointi on vuonna 2017 yhä enemmän sisältöjä, ja vaikuttajamarkkinoinnilla saadaan parhaimmillaan Paavolan tammen kaltaisia onnistumistarinoita.

Jos ei siis koskaan rohkene syödä rokkaa, ei ole ikinä rohkeakaan. Vai miten se nyt meni? Ja ainakin jää asemalle vilkuilemaan, kuinka juna menee jo, eikä itse ole sen kyydissä.

 

Juttu perustuu Antti Huttusen kertomaan vaikuttajamarkkinoinnin esimerkkicaseen
PING Helsinki Studiossa torstaina 8.12.2016 Helsingissä.

 

Jutun kuvitus Out Of Office/Johanna Suomela.


Kiinnostaako Paavolan tammi sinua enemmän?
Kurkkaa Out Of Officen -blogin Johanna Suomelan vuosi sitten julkaisemaa tarinaa,
jonka löydät täältä. Lämpimästi suosittelen!

 

Juttu on muokattu 12.12.2016 Rouva Sanan julkaisemasta blogikirjoituksesta. Löydät alkuperäisen edelleen täältä.

 

Jaa ja käy tykkäämässä