Miten kuvitat blogijuttusi?

Näin kuvitat blogijuttusi: blogikirjoituskoulu, osa 6

Bloggaaminen ei ole koskaan pelkkää kirjoittamista. Bloggaaminen vaatii aina myös kuvituksen pohtimista. Joudut miettimään kuvia ja visuaalisuutta paitsi blogia perustettaessa, mutta myös joka ikisen blogikirjoituksen kohdalla. Miten kuvitat blogijuttusi viikko toisensa jälkeen?

Tärkein sääntö: älä stressaa

Bloggaaminen on muokannut monista kirjoittajista vaivihkaa myös kuvaamisen taitajia.  Kaikkien bloggaajien ei kuitenkaan tarvitse olla kuvaamiseen viimeisen päälle vihkiytyneitä.

Et tarvitse välttämättä uusinta järjestelmäkameraa, eikä sinun tarvitse tietää valokuvaamisesta kaikkea. Usein kännykkäkameralla tai hyvälaatuisella pokkarikameralla pärjää hyvin, ja vaatimattomampikin kuvitus riittää. Lähtökohdat riippuvat paljon blogillesi asettamista tavoitteistasi ja omasta kunnianhimostasi.

Blogissa hieman arkisempi kuvitus on parempi kuin ei kuvitusta lainkaan. Blogin on oltava ulkoasullisesti yksi yhteen teeman, tavoitteiden ja sisällön kanssa, ja kuvien on tarjottava blogissa lukijalle hengähdyshetkiä.

Käsittele omat valokuvasi – aina

On kuitenkin muutamia peruslähtökohtia blogin kuvittamisessa. Omien kuvien hyödyntämisessä tärkeää on yksi asia: kuvankäsittely. Käsittele omat kuvasi. Aina.

Mikään ei ole lukijasta raivostuttavampaa kuin suttuinen ja hämärä kuvitus, horisontti, joka on kuvassa vinossa tai kuvatessa vasten kasvoja läiskäytetyt salamat. Nämä kaikki pystyt korjaamaan kohtalaisen hyvin ilmaisilla kuvankäsittelyohjelmilla. Ota niistä yksi haltuusi, ja kierrätä jokainen kuva ohjelman kautta ennen niiden julkaisua.

Kuvankäsittelyyn kuuluu myös kuvan koon pienentäminen blogiisi sopivaan mittaan. Jos julkaiset kuvat suoraan kameran tai kännykän muistista alkuperäisessä kuvakoossa, ne ovat yleensä niin isoja, että ne hidastavat blogisi latautumista. Tämä taas vaikuttaa heikentävästi hakukoneiden blogisi rankkaamiseen ja nostamiseen hakutuloksissa esiin. Jo siis tässä on tarpeeksi syytä ottaa kuvankäsittelyn perusteet haltuun.

Ilmaisia kuvankäsittelyohjelmia ovat muun muassa:

 • GIMP
 • iPiccy
 • PhotoFiltre
 • PhotoScape X
 • Pxlr ja
 • BeFunky.

Osa toimii suoraan selaimessa, osa on ladattava. Osa toimii sekä läppärillä selaimessa että puhelimessa sovelluksen kautta. Lisää löydät googlaamalla.

Huomaa, että kuvankäsittelyohjelmien tilanne muuttuu koko ajan. Muun muassa bloggaajien suosiossa pitkään ollut ilmainen kuvankäsittelyohjelma PicMonkey on nyt maksullinen. Niin voi käydä mille tahansa juuri nyt ilmaiselle ohjelmalle.

Maksullisena kuvankäsittelyohjelmien taipuisuus on kattavampi. Halvimmat ohjelmat eivät maksa nekään paljon, jos haluat ottaa kuvankäsittelyn paremmin haltuusi. Näistäkin löydät kattavasti tietoa googlaamalla.

Hyödynnä ilmaisia kuvapankkeja

Aina omistakaan kuvista ei löydy sopivaa kuvaa omaan blogiin. Hyödynnä silloin ilmaisia julkaisuvapaita kuvapankkeja. Niitä on tätä nykyä lukuisia. Kuvapankeilla on vain ainakin yksi pitkä miinus. Kun käytät kuvapankkeja enemmän, huomaat, että osa kuvista tulee vastaan lähes kaikissa kuvapankeissa – ja sen myötä blogeissa ja muussa yhteydessä.

Kuvapankit tarjoavat siis erinomaisen lisän blogisi kuvitukseen, mutta yksinomaan niiden varassa en suosittele bloggaamaan. Esimerkiksi tämän blogikirjoituskoulun aineistot on kuvitettu ilmaisten kuvapankkien tarjonnan avulla. Olet todennäköisesti nähnyt kuvista usean aikaisemmin jo jossain muualla. Pelkästään kuvapankkien kuvilla on siis vaikea olla persoonallinen.

Muista, että vaikka poimisit kuvan ilmaisesta kuvapankista, tarkista aina kuvan käyttöehdot.  Niissä voi olla eroja kuvakohtaisesti. Täysin julkaisuvapaat kuvat erotat tunnisteesta: Cc0 Creative Commons.

Ilmaisia kuvapankkeja ovat muun muassa:
 • Pixabay
 • Pexels
 • Unsplash
 • StockSnap.io
 • Visualhunt
 • Ilmaisia kuvia Suomesta ja vaikkapa
 • Valokuvataiteen museon ilmainen kuvapankki (Flickr-tili).

Googlen kuvahaku ei ole kuvapankki!

Ja vielä yksi muistutus: muista, että Googlen kuvahaku ei ole ilmainen kuvapankki! Googlen kuvahaku on nimensä mukaisesti lähtökohtaisesti kuvaHAKU. Sen kautta voit katsella kuvia, mutta et voi julkaista niitä ilman lupaa pelkästään ilmoittamalla kuvalähteen.

Jos lainaat Googlen kuvahaun kautta löydetyn kuvan ilman julkaisulupaa (tai minkä tahansa muun kautta pois lukien kuvat, joissa ne on selkeästi ilmoitettu julkaisuvapaaksi), otat tietoisen riskin, että saat kuvan käytöstä jälkikäteen laskun maksettavaksi.

Toistan siis vielä: ilmoitus blogissasi kuvan lähteestä ja/tai linkki alkuperäiseen kuvaan ei anna sinulle vielä minkään kuvan julkaisuoikeutta. Sinulla pitää olla siitä aina henkilökohtainen lupa (tai edellä mainittu selkeä ilmoitus siitä, että kuva on varmasti julkaisuvapaa ja ilmainen). Älä siis käytä koskaan kenenkään toisen kuvaa ilman selkeää oikeutusta ja lupaa – yhtään mistään.

Liity mukaan Minustako bloggaaja? -Facebook-ryhmään

Jos kaipaat bloggaamiseesi vertaistukea, liity mukaan Sisältötoimisto Rouva Sanan ja Bloggaajan käsikirjan yhteiseen Minustako bloggaaja? – suljettuun Facebook-ryhmään. Ryhmä toimii tukenasi kirjoittamisessa ja bloggaamisessasi – myös blogikirjoituskoulun päättymisen jälkeen.

Minustako bloggaaja? – Bloggaajan käsikirja ja Bloggaajan työkirja
tarjoilevat sinulle tuhdeimman tietopaketin bloggaamisesta

Kaipaatko tuhdimpaa blogitietoutta? Löydät kattavimmat ja perusteellisimmat ohjeet ja näkökulmat blogin perustamiseen Minustako bloggaaja? – Bloggaajan käsikirja (2019) sekä Minustako bloggaaja? – Bloggaajan työkirja -tietokirjoista (2021) (Minna Luoma, Rouva Kustannus). Kirjoissa on runsaasti sellaista bloggaamisen perustietoutta, joka ei blogikirjoituskouluun sisälly. Bloggaajan työkirjan avulla suunnittelet ja havainnollistat blogikirjoituskoulun muistiinpanot ja tehtävät itsellesi. Löydät molemmat tietokirjat myynnistä kirjakaupoista ja verkkokirjakaupoista kautta maan sekä Rouva Kustannuksen verkkokaupasta. Lue lisää tavoitteellisen bloggaamisen tietokirjoista täältä.  

Jaa ja käy tykkäämässä