Näin teet blogin sisältösuunnitelman

Näin teet sisältösuunnitelman: blogikirjoituskoulu, osa 4

Olet miettinyt blogikirjoituskoulussa tähän mennessä blogillesi tavoitteet ja kohderyhmän sekä tukun muita tärkeitä näkökulmia. Lisäksi olet pohtinut nimeä ja alustaa. Olet ehkä jopa perustanutkin jo blogin.

Ennen kuin alamme konkreettisesti tuottamaan sisältöjä, teemme blogin sisältösuunnitelman. Sisältösuunnitelma on pohja kaikelle blogitekemisellesi ja varmistaa sen, että mitään tärkeää ei jää tekemättä.

On lopulta se ja sama, miten ja mihin oman sisältösuunnitelmasi kirjaat. Mitä hankalampi ja kankeampi sisältösuunnitelmasi on, sen varmemmin se unohtuu.  Se voi olla kopioitavissa aanelosissa, omassa viikkokalenterissasi, sähköisessä muodossa tietokoneellasi tai vaikka post it –lappuina työpöytäsi edessä olevalla ilmoitustaululla.

Tärkeintä on, että rakennat sisältösuunnitelmasta itsellesi sellaisen työkalun sellaiseen paikkaan, että varmasti hyödynnät ja käytät sitä arjessasi joka päivä, ja että teet sisältösuunnitelman laatimisesta itsellesi bloggaajan rutiinin.

Tee sisältösuunnitelma näin

Blogin sisältösuunnitelma sisältää minimissään seuraavat kohdat: aiheen, päivämäärän ja some-kanavat. Päivämäärän kohdalle kirjaat blogiaiheen ja sen, mitä blogisi eri some-kanavissa tapahtuu. Rytmityksen määrittää henkilökohtainen bloggaustahtisi. Jos bloggaat harvemmin kuin kerran viikossa, on hyvä, että saat some-kanavien kohdalle muutakin kerrottavaa kuin pelkän noston julkaisemastasi blogijutusta.

Voit sisällyttää sisältösuunnitelmaan myös muita blogiisi olennaisesti liittyviä tietoja. Kaikista on lisää seuraavassa.

1. Ideoi blogiaiheet

Suunnittele kalenterin kanssa, mistä aiheista sinun tulee kulloinkin blogissasi kirjoittaa. Yrittäjät käyttävät suunnittelutyössään markkinoinnin vuosikelloa, joka toimii pohjana kaiken markkinoinnin suunnittelulle – myös siis blogijuttujen ideoinnille. Bloggaaminen on osa markkinointia.

Mistä aiheista sinun tulee blogata seuraavan kuukauden aikana? Listaa. Ota tavaksesi myös ideoida aihelmia muistikirjan tai sähköisen muistiinpanon nurkkaan aina, kun niitä tulee. Aiheiden ideoimisesta puhutaan tarkemmin ensi viikolla.

2. Määrittele aiheille julkaisuajankohta

Kun olet saanut ideoitua aiheita, mieti, milloin ne on syytä julkaista. Osalla jutuista voi olla selkeä parasta ennen –päiväys, jolloin tarinat happanevat ja vanhenevat. Osa on ajattomia ja kestää aikaa.

Mieti aiheet tarkkaan, jotta voit hyödyntää niitä tehokkaimmalla mahdollisella tavalla. Hyvästä juttuideasta ei ole mitään iloa, jos julkaiset sen silloin, kun juna on mennyt laiturin ohi.

3. Aikatauluta some-markkinointi

Kun olet päättänyt aiheet ja löytänyt niille sopivan julkaisuajankohdan, mieti missä järjestyksessä, missä some-kanavissa ja koska sinun tulee julkaista tieto blogikirjoituksestasi. Älä tee kaikkea saman päivän aikana yhdessä rysäyksessä. Jaa bloggauksesi markkinointi eri päiville eri kanaviin.

Muista myös muut some-kanavat kuin omasi. Ainakin erilaisissa Fb-ryhmissä sinun kannattaa kertoa omien juttujesi julkaisusta.

+ 4. Muista vanha materiaali

Jos olet blogannut jo tovin, mieti mitä muuta juuri nyt tähän ajankohtaan sopivaa materiaalia olet aikaisemmin blogiisi tuottanut. Muista, että blogisi markkinointi ei ole kerta toisensa jälkeen vain uusien kirjoitusten esiin nostamista. Myös vanhat blogikirjoitukset ovat erinomaista materiaalia. Niitä ei kannata missään tapauksessa unohtaa. Kaiva arkistostasi esiin vanhoja juttujasi, ja nosta niistä sopivimmat sisältösuunnitelmaasi. Toista kohta 2 ja 3.

Siinä se on. Innokkaimmat voivat sisällyttää sisältösuunnitelmaan ideoita blogin kuvituksesta, suunnitelmia ja huomioita kuvauksista ja kuvauspäivistä, erilaisia linkkejä, jotka kelpaavat blogin markkinoinnin tueksi ja taustaksi sekä jopa hastageja eli aihetunnisteita, joita markkinoinnin yhteydessä somessa kannattaa käyttää. Sinä itse luot itsellesi toimivimman sisältösuunnitelman. Sisällytä siihen kaikki tärkeä, joka liittyy blogijuttujen laatimiseen ja julkaisemiseen sekä blogisi markkinointiin.

Sitoudu sisältösuunnitelmaan
ja tee suunnittelustasi rutiini

Sisältösuunnitelma saa joustaa. Aina ei ole mahdollisuutta ennustaa ajankohtaisia, polttavia puheenaiheita etukäteen ja silloin asiaan kuuluu, että sisältösuunnitelmaa on lupa muokata matkan varrella lyhyelläkin varoitusajalla.

MUTTA: älä muokkaa ilman painavaa syytä. Sitoudu suunnittelemaasi. Mitä tarkemmin luot pohjan tekemisellesi, sitä vähemmän bloggaaminen ja kirjoitustesi vaatima markkinointi sinua stressaa. Kun työt on suunnitelman mukaan tehty, ne on tehty. Simppeliä ja huoletonta.

Ja muistutan vielä kerran: tee sisältösuunnitelman laatimisesta itsellesi rutiini.  On makuasia, kuinka pitkälle sisältösuunnitelman laadit. Viikko on ehdoton minimi. Ota tavaksesi loppuviikosta miettiä vähintään yhtä tulevaa blogiviikkoa. Siihen ei mene kuin hetki, mutta se helpottaa bloggaajan työtäsi. Voit tehdä sisältösuunnitelman niin pitkälle kuin haluat, mutta muista myös, että mitä pidemmälle suunnittelet, sitä todennäköisempää on, että suunnitelmasi muuttuu matkan varrella.

Blogin sisältösuunnitelman hyödyt

Entä jos et jaksakaan tehdä sisältösuunnitelmaa? No, siitä vain. Kukaan ei siihen sinua pakota, ja bloggaaminen taittuu ilman suunnittelemistakin. Blogin suunnittelemattomuus kuitenkin tarkoittaa samaa kuin tekisit töitä ilman minkäänlaista miettimistä etukäteen. Työskenteletkö sinä oikeasti niin?

Moni bloggaaja sanoo, että ei tee sisältösuunnitelmaa, mutta että hän silti miettii aika tarkkaan etukäteen, mistä aiheista bloggaa seuraavan viikon, kahden aikana. Se on sama asia. Jonkinlainen sisältösuunnitelma on siis silloin olemassa. Suosittelen, että teet oman sisältösuunnitelmasi aina kirjallisesti.

Sisältösuunnitelman etuja ovat:

  • Oma pää on huono muistikirja. Kun aiheet on kirjattu ylös, niitä ei tarvitse enää muistella, mutta ne tulevat kirjoitetuksi ja toteutetuksi. Vieläpä oikeaan aikaan.
  • Kun aiheille on mietitty julkaisupäivämäärä, sitoudut paremmin niiden kirjoittamiseen. Aikaa kuluu vähemmän haahuiluun ja enemmän oikeaan tekemiseen.
  • Hahmotat blogisi sisällön ja blogin punainen lanka säilyy. Suunnittelemalla huomaat, jos alat aiheiden osalta toistaa itseäsi tai kirjoitat sellaisista aiheista, jotka eivät blogiisi kuulu. Samoista (nolla-)aiheista ja tajunnavirrasta kirjoittamiseen viikko toisensa jälkeen ajautuu todella helposti, jos ei yhtään mieti omia tekemisiään etukäteen.
  • Ennaltaehkäiset kiirettä ja stressiä. Kun bloggaamisesi on suunniteltu ja olet tehnyt mitä suunnitelmassa on, voit hyvällä omalla tunnolla nostaa jalat pöydälle ja henkäistä helpotuksesta. Ainakin hetken.

Artikkelia on päivitetty huhtikuussa 2020.

Liity mukaan Minustako bloggaaja? -Facebook-ryhmään

Jos kaipaat bloggaamiseesi vertaistukea, liity mukaan Sisältötoimisto Rouva Sanan ja Bloggaajan käsikirjan yhteiseen Minustako bloggaaja? – suljettuun Facebook-ryhmään. Ryhmä toimii tukenasi kirjoittamisessa ja bloggaamisessasi – myös blogikirjoituskoulun päättymisen jälkeen.

Minustako bloggaaja? – Bloggaajan käsikirja ja Bloggaajan työkirja
tarjoilevat sinulle tuhdeimman tietopaketin bloggaamisesta

Kaipaatko tuhdimpaa blogitietoutta? Löydät kattavimmat ja perusteellisimmat ohjeet ja näkökulmat blogin perustamiseen Minustako bloggaaja? – Bloggaajan käsikirja (2019) sekä Minustako bloggaaja? – Bloggaajan työkirja -tietokirjoista (2021) (Minna Luoma, Rouva Kustannus). Kirjoissa on runsaasti sellaista bloggaamisen perustietoutta, joka ei blogikirjoituskouluun sisälly. Bloggaajan työkirjan avulla suunnittelet ja havainnollistat blogikirjoituskoulun muistiinpanot ja tehtävät itsellesi. Löydät molemmat tietokirjat myynnistä kirjakaupoista ja verkkokirjakaupoista kautta maan sekä Rouva Kustannuksen verkkokaupasta. Lue lisää tavoitteellisen bloggaamisen tietokirjoista täältä.  

Jaa ja käy tykkäämässä