Näin tuotan sisältöjä verkkoon – viisi vinkkiä

Ensin tuli netti ja sitten tuli some. Opimme, että netistä löytyy meille melkein kaikki oleellinen ja tärkeä. Siellä ovat päivän uutiset ja muu aamusta iltaan meitä viihdyttävä sisältö.

Ja nyt, digitaalisen murroksen laineiden lyödessä rantaan, suuresta osasta suomalaisia on tullut – tai on erittäin vahvaa vauhtia tulossa – erilaisten verkkosisältöjen tuottaja. Miten ihmeessä tässä näin on käynyt?

Verkkosivut ovat erinomainen väylä tuoda haluamiamme asioita esiin ja markkinoida – olipa kyseessä sitten yrityksen tuotteet tai palvelut, myyntilupaus asiakkaalle tai oma henkilökohtainen ammattitaito ja osaaminen.

Verkkosivut ovat tänä päivänä paras tapa jakaa tietoa ja tiedon avulla edistää omaa liiketoimintaa tai ammattiosaamista. Jos et ole verkossa ja jaa siellä tuoreita sisältöjä, et ole olemassa. Olemassaolo ja preesens ovat nyt bittejä.

Siksi sisältöjen tuottaminen ei ole enää yksinomaan markkinointi- ja viestintäammattilaisten salattua puuhastelua vaan siihen osallistetaan yrityksissä vähitellen enemmän ja vähemmän kaikki työntekijän työtehtävistä ja taustoista riippumatta.

Nosta käsi pystyyn ja huuda hep, jos olet välttynyt täysin tilanteelta, jossa sinulta on ainakin kerran pyydetty sisältöä (tekstiä ja/tai kuvaa, videota) verkkoon tai johonkin sosiaalisen median kanavaan. Jos nostit kätesi pystyyn, nauti. Olet katoavaa kansanjoukkoa. Teitä on päivä päivältä yhä vähemmän.

Sisältö on ykkönen. Sisältöjen avulla jaetaan tietoa, myydään, markkinoidaan, brändätään ja viihdytetään. Siksi sisältöjen tuottaminen on tulevaisuudessa meille samanlainen työyleissivistykseen kuuluva taito kuin tekstinkäsittely tai exel-taulukoiden laatiminen.

Miten noviisi sitten pääsee sisältöjen tuottamisessaan alkuun? Ohessa on Rouva Sanan sisällöntuottamisen survival kit, verkkosisällöntuottamisen lyhyt oppimäärä, ole hyvä.

Viisi vinkkiä sisällöntuottamiseen – Näin tuotan sisältöjä verkkoon

1. Mieti, miksi

Mikä on se syy, jonka vuoksi tuotat sisältöjä verkkoon? Mikä on kaiken tekemisesi punainen lanka: mihin sisältösi liittyvät? Markkinoitko jotakin tuotetta tai palvelua vai bloggaatko oman ammattitaitosi esiintuomiseksi?

Mikä on se suuri, kaiken kattava teema, jota haluat sisällöilläsi välittää? Millaisen haluat yrityksesi tai sinuun liittyvän julkisen kuvan, brändin, olevan?

2. Mieti resurssit

Mieti etukäteen resurssit ja voimavarasi: oletko ainoa, joka tehtävänä on tuottaa sisältöjä vai voitko jakaa työn useammalle? Saatko tarvittaessa apuvoimia? Riittääkö aikasi? Kuinka monta tuntia viikossa voit käyttää sisältöjen tuottamiseen?

Palaa kohtaan yksi ja mieti, kuinka usein ylipäätään sinun pitäisi keskimäärin julkaista, jotta tavoitat sisällöilläsi haluamasi tuloksen. Älä haukkaa isompaa palaa kuin ehdit toteuttaa.

3. Mieti, missä

Missä julkaiset, mihin kanaviin tuotat sisältöjä? Missä kaikkialla yrityksesi tai sinun itsesi pitää näkyä? Mieti kanavat etukäteen, mutta ole realisti  – ja palaa tarvittaessa kohtaan kaksi.

Verkkosivut ovat sisältöjen osalta ykkönen. Verkkosivujen etuna on sisältöjen löydettävyys. Some-kanavilla sisältö säilyy, mutta niiden löydettävyys ei ole jälkikäteen yhtä helppoa.

Jokainen verkkosivu tarvitsee kuitenkin tuekseen ainakin yhden some-kanavan. Valituilla some-kanavilla on oltava myös läsnä – ja sekin vaatii aikaa.

4. Mieti, mitä ja mistä

Mieti etukäteen, mistä aiheista tuotat jatkossa sisältöjä. Mitkä teemat liittyvät punaiseen lankaasi? Mitkä sivuavat sitä oleellisesti? Mieti, mitä haluat sisällöilläsi välittää.

Millaisen kuvan haluat niiden antavan? Mitä asiakkaasi tai lukijasi sinulta toivovat ja odottavat? Mitkä ovat kysymyksiä, joihin he janoavat vastaustasi? Vastaa sisällöilläsi heidän odotuksiinsa.

Mieti aihepiirit ja tee niistä otsikkomaisia aihioita. Kirjoita aiheista etukäteen luonnoksia odottamaan oikeaa julkaisuhetkeä.

5. Suunnittele etukäteen

Sisältöjen tuottaminen on pitkäjänteistä ja määrätietoista työtä. Et voi etkä saa tuottaa sisältöjä roiskimalla eli et voi kirjoittaa (tai valokuvata tai tehdä videota) ja julkaista juttuasi aiheesta, mikä juolahtaa mieleen, silloin, kun sille löytyy sopiva luova hetki.

Laadi sisällöillesi etukäteen sisältösuunnitelma. Mieti, mistä aiheista kerrot, milloin ja missä. Muista, että sisällöt eivät saa liittyä yksinomaan yritykseesi tai sinuun itseesi. Älä turruta ja puuduta seuraajiasi yksistään itsestäsi ja yrityksestäsi paasaamisella.

Jos sisällöntuottaminen on osa yrityksesi liiketoimintaa, käytä suunnitelman laatimisen tukena yrityksen markkinointisuunnitelmaa ja sisältöjen ajoittamisessa markkinoinnin vuosikelloa.

Verkossa ja some-kanavilla julkaistavilla sisällöillä on lähes poikkeuksetta aina jokin syy. Niiden tuottamiseen on jokin tarve: peruste, miksi sisältö on laadittu ja miksi halutaan esitellä suurelle yleisölle.

Sisällöntuottaminen vaatii aikaa ja hermoja. Harva haluaa ja jaksaa tuottaa sisältöjä yksinomaan silkasta julkaisemisen ilosta. Tai jos haluaakin, silloin puhutaan yleensä henkilökohtaisista blogeista.

Sisältöjen tuottaminen voi olla suunnittelematonta: sisältöjä, joiden aiheiden kirjo käsittää kaiken maan ja taivaan väliltä ja jotka julkaistaan, kun niiden laatimiseen löytyy sopiva hetki. Suunnitelmallisuudesta siis viis.

Suunnittelemattomilla sisällöillä ei ole kuitenkaan mitään tekemistä yrityksen liiketoiminnan markkinoinnin ja brändäämisen tai henkilökohtaisen osaamisen esiintuomisen kanssa vaan sisällöt ovat sitä, millaiseksi ne on tarkoitettukin: päiväkirjamaisiksi muistiinpanoiksi ja tajunnanvirraksi.

Jos tuotat sisältöjä markkinointi ja brändäys mielessäsi, haluat tuskin erottua tajunnanvirralla? Seuraajasi jaksavat sitä ehkä hetken, mutta punaisen langan kadottua he ennen pitkää häviävät taajuudeltasi. Sisältöjen tuottajana mieti siis aina myös, mitä sinä itse seuraajana lukisit ja katsoisit.

 

Juttu on muokattu Rouva Sanan 13.3.2017 julkaisemasta blogikirjoituksesta. Löydät alkuperäisen jutun edelleen täältä.

 

Jaa ja käy tykkäämässä