Neljä hyvän bloggaajan tunnusmerkkiä: Blogikirjoituskoulu, osa 10

Posted on Posted in Blogikirjoituskoulu

Moni blogikirjoituskoululainen kohottelee nyt todennäköisesti harteitaan. Hyvän bloggaajan tunnusmerkeistä ei ole aiheena puhuttu lukujärjestyksessä ennakkoon mitään.

Jotta Kesän 2018 blogikirjoituskoulu muistuttaisi mitä tahansa kunnon opinahjoa, tällä viikolla lukujärjestys laitetaan lennosta uusiksi. Tarkkasilmäisimmät nimittäin huomasivat, että viime viikolla Blogikirjoituskoulussa keskusteltiin niin hyvän blogijutun elementeistä kuin siitä, miten tuotetaan kohderyhmää kiinnostavaa sisältöä. Lukujärjestykseen merkitty tämän viikon aihe siis yhdistyi edellisen viikon teeman.

Aiheet olivat teemojensa puolesta luonteva yhdistää yhdeksi selkeäksi kokonaisuudeksi. Siksi tällä viikolla on luvassa kokonaan uusi aihe, ja kohteena on nyt bloggaaja itse.

Minulta usein tiedustellaan, että mitä bloggaaminen kirjoittajaltaan oikein vaatii. Ja aina vastaan, että vaatiihan se, jotain. Työnä bloggaaminen ei ole kirjoittamista kummempaa, mutta jotain tunnusmerkkejä hyvällä bloggaajalla kuitenkin on.

Blogata voi monella eri tavalla. Blogin voi perustaa vaikkapa vain valokuvien ympärille, joku pitää blogia julkisena reseptikirjana (ja saattaa työllistää ennen pitkää itsensä sen avulla), ja kolmas tekee blogistaan portfolion omille kuvituksilleen. Blogi taipuu monenlaisen osaamisen esille tuomiseen ja markkinointiin, ja siksi blogi onkin erinomainen käyttöliittymä.

Valtaosa bloggaajista hyödyntää blogia kuitenkin kirjoittamalla, ja kirjalliseksi alustaksi se myös vahvasti mielletään. Vaikka kuviin olisi satsattu kuinka viimeisen päälle, suurin osa blogeista painottuu sanallisiin tarinoihin. Seuraava lista koskee bloggaajia, jotka esittelevät ja markkinoivat omaa osaamistaan blogissaan pääsääntöisesti kirjoittamalla.

Neljä hyvän bloggaajan tunnusmerkkiä

1. Rakkaus kirjoittamiseen ja kieleen

Jos pääpaino blogissasi on tarinoissa ja kirjallisissa ajatuksissasi, sinun tulee osata tavalla tai toisella ilmaista itseäsi kirjoittamalla. Se ei ole helppoa. Sujuvaa kirjoittamisen taitoa ei opita äidinmaidossa eikä edes koulussa äidinkielen tunneilla. Se vaatii samanlaista kiinnostusta ja treeniä kuin minkä tahansa muu luovan harrastuksen vaaliminen. Tuskin kukaan kuvittelee olevansa muusikkokaan, vaikka myös soittamista on meille kaikille opetettu koulussa.

Mikään ei ole lukijan kannalta niin tylsää ja masentavaa kuin huonosti kirjoitettu blogijuttu. Vaikka jutun aihe olisi timanttinen ja näkökulma loppuun asti hiottu, sen voi latistaa mielenkiinnottomasti ja mukaansa tempaamattomasti kirjoitetun tekstin avulla. Blogi itsessään ei tee bloggaajasta hyvää.

Kirjoittamiseen painottuneen hyvän bloggaajan tunnusmerkki on, että hän on kiinnostunut omasta äidinkielestään, hän rakastaa sanoja ja kirjoittamista, ja hän treenaa omaa taitoaan säännöllisesti. Blogi itsessään tarjoaa toki tälle jo oivan foorumin. Bloggaamaan oppii usein myös bloggaamalla.

Mikä on kielellisesti hyvää tekstiä, on lopulta lukijan korvissa ja silmissä. Tästä puhuttiin viime viikolla onnistuneiden sisältöjen osalta. Yksi tykkää yhdestä kirjoittamisen muodosta ja tavasta, ja toinen toisesta. Niin sen pitää ollakin.

Hyvää tekstiä eivät latista pienet kirjoitusvirheet, sellaisia tulee kaikille. Niitä ei siksi kannata pelätä. Hyvä ja kielellisesti mielenkiintoinen teksti on aina kokonaisuus. Mutta hän, joka ei kielestä lainkaan kiinnostunut, erottuu taatusti joukosta, eikä kyllä edukseen.

2. Persoonallisuus, omaleimaisuus

Maailma on pullollaan tänä päivänä toinen toistaan upeampia blogeja, Suomessa ja suomeksi kirjoitettuna. Ikävä kyllä, samalla on myös hyvin samankaltaisia blogeja. Parhaiten erotut tällä hetkellä kulkemalla omaa tietäsi, joka kuvastaa samalla persoonaasi.

Hyvä bloggaaja ei tee kaikessa niin kuin muut vaan kulkee omia polkujaan. Se on mahdollista myös yritysblogin alla. Yritysblogit ovat tänä päivänä tulvillaan tiukkaa asiaa jakavia oman alansa asiantuntijoita, jotka eivät kuitenkaan erotu millään tavalla muiden blogien joukosta. Vaikka ne sisältävät paljon hyvää asiaa, ne ovat usein tylsiä ja tavallisia. Yritysbloginkin alla on lupa olla luova ja persoonallinen.

Mieti, mitkä ovat omat vahvuutesi, ja tuo niitä rohkeasti esille. Lukija nauttii bloggaajan heittäytymisestä ja omastaan jakamisesta. Se on synonyymi julkisuuden tarkoitusperäiselle hakemiselle vain silloin, kun bloggaaja itse päättää niin. Älä pelkää olla persoonallinen. Persoona kiinnostaa.

3. Uteliaisuus, taito nähdä maailma toisin silmin

Hyvä bloggaaja on utelias, eikä hän kangistu kaavoihin tai vuodesta toiseen toistuviin uriin. Rutiinit ovat hyvästä, mutta ei samojen polkujen tallaaminen samalla tavalla. Kangistumattomuus pätee paitsi omaan kirjoittamiseen myös uteliaisuuteen ympäröivää arkea kohtaan. Kukaan ei tiedä koskaan mistään niin paljon, että voisi lakata olemasta utelias.

Hyvä bloggaaja näkee maailman hieman toisesta näkökulmasta kuin muut omalla alalla toimivat, ja tuo erilaisia ajatuksiaan esiin. Uutta syntyy vain erilaisista näkökulmista. Sitä voisi kutsua luovuudeksiksi. On turha toistaa samaa, mitä muut ovat tehneet onnistuneesti vuosikaudet.

4. Vuorovaikutus ja verkostoituminen

Bloggaaminen on ihan älyttömän yksinäistä puuhaa. Kirjoittaminen on oman pään sisäisen maailman kanssa keskustelemista.  Jotta omassa työssä voisi kehittyä, se vaatii vuorovaikutusta ylipäätään ympäröivän arjen, mutta erityisesti oman alan toimijoiden, siis ihmisten kanssa.

Hyvä bloggaaja arvostaa vuorovaikutusta, ja käy sitä toisten kanssa rohkeasti. Älä perusta blogia ilman kommentointimahdollisuutta, ja ole rohkeasti vuorovaikutuksessa lukijoidesi ja seuraajiesi kanssa. Vain näin tiedät, mitä he ajattelevat sinusta, ja mitä he toivovat sinulta.

Verkostoidu oman alasi toimijoiden kanssa, tapaa muita bloggaajia, keskustele ja juttele sekä haistele uusia tuulia. Some tarjoaa tähän hyvän mahdollisuuden, mutta älä unohda myös live-kohtaamisia.

Liity mukaan Facebook-ryhmään

Jos kaipaat vertaistukea, liity mukaan Sisältötoimisto Rouva Sanan Minustako bloggaaja? – Näin markkinoin sisällöillä verkossa– suljettuun Facebook-ryhmään. Ryhmä toimii tukenasi kirjoittamisessa ja bloggaamisessasi.

Viikon tehtävä:

Missä sinä olet hyvä? Mitä taitoja ja ominaisuuksia sinun kannattaa itsesi mielestä vaalia, ja mitkä kaipaavat huomiosi kiinnittämistä? Tee itsellesi oma henkilökohtainen Hyvän bloggaajan ominaisuudet –listaus.

 

Kesän 2018 blogikirjoituskoulun edellisen yhdeksännen osan löydät täältä.

Jaa ja käy tykkäämässä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *