Rakentava palaute on bloggaajalle keino kehittyä: Blogikirjoituskoulu, osa 11

Jos omistat henkilökohtaisen hovilukijan, siis henkilön, joka on valmis pyyteettömästi lukemaan edes osan kirjoittamistasi jutuista ja antamaan niistä rakentavaa palautetta, olet ainutlaatuisessa tilanteessa. Arvosta ja palkitse hovilukijasi.

Totuus on, että vain harvalla bloggaajalla on joku, joka lukisi edes joskus omia blogitekstejäsi ja antaisi niistä palautetta. Se on sääli, sillä rakentava palaute on eräs ainoista keinoista kehittää omaa ilmaisuaan ja kirjoittamista – siis bloggaamista.

Kotimaisten kielten tutkimuskeskus Kotus järjesti takavuosina Kirjamessuilla kilpailun. Se etsi kirjoittamiseen liittyviä mietelauseita. Voittajaksi valikoitui seuraava: ”Kirjoittaminen ilman palautetta on kuin Särkänniemi ilman ranneketta”. Täydellisesti kiteytetty. Kirjoittaminen on ihan ok-hommaa yksinkin, mutta eniten siitä irti saa porukassa, palautteen avulla.

Vuorovaikutuksella ja palautteella on eroa

Palautteella ja palautteella on eroja. Valtaosa blogiin tulevista kommenteista on vuorovaikutusta, jolla ei ole kirjoittajaa kehittävän palautteen kanssa mitään tekemistä. Rakentava palaute keskittyy siihen, mikä kirjoittajan tekstissä toimii ja mikä ei toimi. Palautteen antaja perustelee aina omat väitteensä ja ajatuksensa.

Perustelujen tulee olla yksityiskohtaisia ja täsmällisiä. Parhaimmillaan ne sisältävät ratkaisuehdotuksen. Jos teksti maistuu, tuoksuu, tuntuu tai näyttää joltakin, palaute sisältää tunteeseen liittyvän havainnon, mutta ei sen laajempaa tulkintaa. Rakentava palaute ei keskity tekstin kirjoittajan persoonaan vaan aina sisältöön, itse tekstiin.

Paradoksaalista kyllä, suuri osa bloggaajista ei kuitenkaan palautetta kaipaa. Se liittyy kirjoittajien yleiseen kainouteen ja uskalluksen puutteeseen. Useat kirjoittamisen ohjaajat ovat todenneet, että kirjoittajat haluavat mieluusti kuulla vain positiivisia ja miellyttäviä palautteita. Rakentava palaute voi olla monesti epämieluisaakin kuultavaa. On vaikea ottaa vastaan ajatuksia siitä, mitä omassa luovassa työssä pitäisi tehdä paremmin.

Palautteen saamiseen kannattaa kuitenkin satsata. Mitä enemmän omien tekstien ja kirjoittamisen parissa viettää yksin aikaa, sitä enemmän omalle sanataituroinnilleen sokeutuu. Ihan kiva ja ihan hyvä –kommentit eivät vie sinua kirjoittajana yhtään eteenpäin. Kehityt kirjoittajana vain, kun kuulet, missä on sinulla on parannettavaa. Meillä kaikilla on. Aina.

Liity mukaan Facebook-ryhmään

Jos kaipaat vertaistukea, liity mukaan Sisältötoimisto Rouva Sanan Minustako bloggaaja? – Näin markkinoin sisällöillä verkossa– suljettuun Facebook-ryhmään. Ryhmä toimii tukenasi kirjoittamisessa ja bloggaamisessasi.

Viikon tehtävä:

Myös palautteen antaminen kehittää omaa kirjallista ilmaisua ja tekstien analysointitaitoa. Onko ystäväpiirissäsi joku, jolle voisit tarjoutua antamaan palautetta? Etsi itsellesi tarpeeksi kaukainen bloggaaja; sellainen, jolle uskallat olla rehellinen ystävyyssuhteen menettämisen pelosta riippumatta. 

Sovi hänen kanssaan jutun lukemisesta, ja anna siitä hänelle rehellistä palautetta. Älä arvioi bloggaajan henkilökohtaisia ominaisuuksia. Keskity ainoastaan jutun sisältöön ja kieleen: mikä jutussa on hyvää ja mikä huonoa sekä perustele, miksi. Hyvällä onnella saatat saada häneltä kiitokseksi palautteen. 

Jos et löydä ketään, jolle antaa palautetta, ota sattumanvaraisesti jostakin suosikkiblogistasi yksi juttu, ja kirjoita siitä palaute aivan kuin antaisit sen hänelle.

 

Kesän 2018 blogikirjoituskoulun edellisen kymmenennen osan löydät täältä. Seuraava, kahdestoista osa on täällä.

Jaa ja käy tykkäämässä