Seitsemän kirjavinkkiä bloggaajalle: Blogikirjoituskoulu, osa 13

Posted on Posted in Blogikirjoituskoulu

Viimeistä viedään. Tämä on Kesän 2018 blogikirjoituskoulun lukujärjestyksen ulkopuolinen ekstra-aineisto ja samalla viimeinen, järjestyksessä 13 jakso. Kaikki mukava loppuu aikanaan. Aineisto on kiitos sinulle, että olet ollut Blogikirjoituskoulun mukana. Aiheena ovat kirjoittamisen oppaat. Poimi kirjavinkit iloksesi ja hyödyksesi.

Seitsemän kirjavinkkiä bloggaajalle

Luovan kirjoittajan työkirja – 20 kirjailijaa, 70 sormiharjoitusta

John Gillard (Art House, 2017)

Teoksen ehdoton Juttu ovat otsikossa mainitut 70 sormiharjoitusta. Harva kirjoittamisen opas sisältää yhtä runsasta joukkoa tehtäviä kuin Luovan kirjoittajan työkirja. Kirja antaa erinomaisia eväitä blogin sisältöjen tarinallistamiseen.  Plussaa ovat kirjailijaesittelyt ja heidän ajatuksensa kirjoittamisesta. Ulkomaisesta alkuperästään huolimatta joukossa on myös muutama kotimainen kirjailija. Kirjasta on myös oma erillinen blogikirjoitus, jonka löydät täältä.

Kokonaisvaltainen kirjoittaminen

Kimmo Svinhuvud (Art House, 2016)

Kokonaisvaltainen kirjoittaminen –teosta pidetään eräänä kirjoittamisoppaiden aatelina. Sen ensimmäinen versio näki päivänvalon jo reilut 10 vuotta sitten, ja teoksesta on otettu toinen, päivitetty painos.  Nimensä mukaisesti teos paneutuu kirjoittamiseen kokonaisvaltaisesti, ja siitä löytyy lukuisia tarttumapintoja myös bloggaamiseen. Kannattaa lukea erityisesti palautteen merkitys ja kirjoittamisen esteistä kertovat osuudet.

Kurinalaisuutta ja kuvittelua – Näkökulmia luovaan kirjoittamiseen

Emilia Karjula ja Tiina Mahlamäki (toim.) (Tarke kustantamo, 2017)

Kurinalaisuutta ja kuvittelua on ensisilmäyksellä visuaalisesti aika, no, mielenkiinnottoman näköinen, eikä sen taitto houkuttele oikein lukemaan. Teos sisältää kuitenkin paljon kiintoisaa luettavaa kirjoittamisesta. Teoksen vahvuutena on, että se koostuu useiden eri kirjoittajien teksteistä. Mukana ovat muun muassa kirjailijat Petri Tamminen, Anna Kortelainen sekä Teemu Keskisarja. Teos sopii intohimoiselle kirjoittajalle, joka haluaa laajentaa omia ajatuksiaan kirjoittamisen eri osa-alueista.

Kirjoittamisen taide & nautinto

Emilia Karjula (toim.) (Atena, 2017)

Kirjoittamisen taide & nautinto on kuin edellä esitellyn sisarteos, myös ulkoiselta olemukseltaan. Teoksessa tarinaa on niin paljon, että se sopii ehkä parhaiten pieninä makupaloina ja kerta-annoksina nautittavaksi. Kirjan idea on Kurinalaisuutta ja kuvittelua –teoksen kaltainen, mutta kirja on kattavampi. Teos luo kuvaa siitä, miten sanallisia sisältöjä voi tuottaa eri muodoin, ja millaisia taitoja se vaatii. Kirjoittamista on todellakin mahdollista oppia ja opetella.

12 tarinaa kirjoittamisesta

Ronja Salmi ja Mikko Toiviainen (WSOY, 2017)

12 tarinaa kirjoittamisesta kertoo nimensä mukaisesta 12 eri henkilön suhteesta ja ajatuksista kirjoittamiseen.  Joukossa on lukuisia tuttuja kirjoittamisen parissa töitä tekeviä, mutta myös tukku tuntemattomia nimiä. Kaikki haastateltavat ovat suomalaisia. Näkökulmat kirjoittamiseen ovat kaikilla hieman erilaiset, ja se on myös teoksen vahvuus. Teos antaa perspektiiviä siihen, mitä kirjoittaminen lopulta on. Kirjan luettua huomaa, että aika paljon erilaista. Löydät teoksesta myös oman erillisen blogikirjoituksen halutessasi täältä.

Kirjoita hyvin

Marketta Rentola (Tammi, 1999)

Kirjoita hyvin on jo vanha, mutta teoksena edelleen hyvin pidetty. Se ei ole ihme, sillä kirjoittamisen ohjaajanakin tunnettu Rentola perehtyy teoksessaan kirjoittamiseen hyvin käytännönläheisesti.  Teos sisältää ohjeita muun muassa tarinallistamisen eri keinoihin sekä harjoituksia. Rentolan kirjassa esittämä ajatus kirjoittajan siivouspäivistä on jo pari vuosikymmentä sitten syöpynyt pysyvästi tajuntaani, ja lohduttaudun itse sillä aika ajoin.

Tarinan valta – Kertomus luolamiehen paluusta

Juhana Torkki (Otava, 2014)

Jos olet kiinnostunut tarinoiden merkityksestä ja tarinallistamisesta, Tarinan valta on juuri sinun juttusi.  Torkki kuvaa tarinan olemusta ja sen voimaa niin mestarillisella tavalla, että sen jälkeen on vaikea kyseenalaistaa, miksi kerta toisensa jälkeen rakastamme kuulla tarinoita. Kirja avaa myös, miten tarinoita voidaan käyttää myös meitä vastaan. Valta tuo vastuuta, tarinoissakin.

Jos etsit kirjoittamisen oppaita, hanki Kokonaisvaltainen kirjoittaminen – ja Kirjoita hyvin –teokset.  Myös Luovan kirjoittajan työkirjasta on sinulle hyötyä. Jos etsit tietoa tarinoiden merkityksestä on yksi ylitse muiden:  Tarinan valta. Muut teokset avaavat sitä, mitä kirjoittaminen on, ja miten taitoa on mahdollista kehittää.

Lämmin kiitos kuluneesta kesästä! Kiitos, että olit Blogikirjoituskoulun mukana!

Liity mukaan Facebook-ryhmään

Jos kaipaat vertaistukea, liity mukaan Sisältötoimisto Rouva Sanan Minustako bloggaaja? – Näin markkinoin sisällöillä verkossa– suljettuun Facebook-ryhmään. Ryhmä toimii tukenasi kirjoittamisessa ja bloggaamisessasi – myös Kesän 2018 blogikirjoituskoulun jälkeen.

Anna palautetta ja voita!

Mitä pidit Kesän 2018 blogikirjoituskoulusta? Vastasiko se tarpeitasi? Jäikö jotain hampaankoloon? Käytä muutama minuutti ajastasi ja vastaa palautekyselyyn. Löydät suoran linkin siihen täältä. Jättämällä yhteystietosi, osallistut arvontaan. Palkintoina on hyvän mielen kirjallisuutta ja muita tuotteita. Kurkkaa linkin taakse ja vastaa! Aikaa on su 2.9. asti.

 

Kesän 2018 blogikirjoituskoulun edellisen kahdennentoista osan löydät täältä.  Blogikirjoituskoulu päättyy tähän. Aineisto jää pysyvästi käyttöösi. Voit hakea aineistoja blogin oikeassa sivupalkissa olevan haku-toiminnon avulla muun muassa sanoilla ”Kesän 2018 blogikirjoituskoulu” tai ”bloggaaminen”.

Jaa ja käy tykkäämässä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *