7 + 7 kirjavinkkiä kirjoittajalle

Kesä on kirjoittamisen treenien kulta-aikaa – ja ainakin treenaamiseen liittyvien kirjojen lukemisen kulta-aikaa. Ohessa on sinulle seitsemän kirjavinkkiä kesään sekä seitsemän bonusvinkkiä.

Suomessa ilmestyy vuosittain mukava määrä erilaisia kirjoittamiseen liittyviä teoksia. Mikä parasta, niistä iso osa on kotimaista alkuperää. Vinkeistä osa liittyy uudehkoihin teoksiin. Osa on ikisuosikkeja (jo järkyttävän) monen vuoden takaa. Käytä vinkit hyödyksesi!

Kynä – Kaikki tärkeä kirjoittamisesta sekä
Kynä – Tehtäviä oman äänen löytämiseen

Kynä – Kaikki tärkeä kirjoittamisesta sekä Kynä – Tehtäviä oman äänen löytämiseen (Mirjami Haimelin ja Satu Rämö, Tuuma, 2020) muodostavat yhdessä kirjoittamiseen liittyvän tietokirjaparin. Ensimmäinen on ikään kuin teoriakirja kirjoittamisesta ja jälkimmäinen keskittyy kirjoittamiseen liittyviin tehtäviin. Molemmat ovat erinomaisia.

Kynä – Kaikki tärkeä kirjoittamisesta tarjoaa vertaistukea ja lohdutusta, kun oma kirjoittaminen tökkii ja kun tuntuu, että olet ihmiskunnan ainoa edustaja, jonka kirjoittaminen ei vain suju. Totuus nimittäin on, että ei se suju ihan aina kaikilla muillakaan.

Kynä – Tehtäviä oman äänen löytämiseen on puolestaan tulvillaan erilaisia kirjoittamisen harjoitteita. Jos et näillä yhtä kesää pärjää, on jo kumma.

Kokonaisvaltainen kirjoittaminen

Kokonaisvaltainen kirjoittaminen (Kimmo Svinhufvud, Art House, 2016) on jo ikiklassikko, mutta tykkään siitä edelleen vain. Ensimmäinen painos on jo vuodelta 2007, mutta sitä on sittemmin uudistettu.

Teos on tieto- ja tehtäväkirjan yhdistelmä. Se saattaa tuntua paikoin tunkkaiselle, mutta teos sisältää runsaasti hyvää tietoa kirjoittamiseen liittyen. Eniten itse tykkään palautetta koskevasta osuudesta.

Riittävän hyvää kirjoittamista –
Opas kouluun ja koulunjälkeiseen elämään

Svinhufvud on tuottelias kirjoittamiseen liittyvien teosten kirjoittaja (tämän listan ulkopuolelle jää vielä ansiokas teos Kupliva kirjoittaminen, jota myös lämpimästi suosittelen).

Kirjan nimien ei kannata antaa hämätä. Tämäkin Svinhufvudin yhdessä Johanna Pentikäisen kanssa kirjoittama Riittävän hyvää kirjoittamista – Opas kouluun ja koulunjälkeiseen elämään (Art House, 2021) on mainio opas myös kaikille vahvasti työelämään jalkansa upottaneille viestijöille.

Erityistä plussaa on annettava suorien viivojen vetämiselle kirjoittamisessa sekä synninpäästölle. Kirja alleviivaa, kuinka kirjoittamisen ei saa olla liian monimutkaista, eikä rimaa saa nostaa liian korkealle. Vähempikin on riittävän hyvää. Veikkaan, että teos antaa lohtua myös monelle työelämässä kirjoittavalle.

Äimän käkenä –
Äidinkielen puuhakirja aikuisille

Tämä kirja on IHANA! Vihdoinkin on julkaistu tehtäväkirja suomesta suomea äidinkielenään puhuville ja kirjoittaville.

Eikä ihan millainen tahansa kirja. Äimän käkenä – Äidinkielen puuhakirja aikuisille (Suvi Kaipainen ja Annamari Saure, SKS Kirjat, 2021) on vielä hauska ja innostava.

Äimän käkenä on nimensä mukaisesti puuhak.. no, siis sellainen aikuisten tehtäväkirja. Tehtävien avulla kirjoittaja treenaa omaa kielioppitaitoaan huomaamatta ja innostavasti. Vähän niin kuin aikanaan äidinkielen tunneilla, mutta ei sitten kuitenkaan.

Jos valitset yhden kirjan kesämökin laiturille tai riippukeinuun, valitse tämä! Teos on mukavaa vaihtelua äänikirjojen kuuntelulle ja ristisanatehtävien ratkomiselle.

Elämä sanoiksi

Merete Mazzarellan Elämä sanoiksi (Tammi, 2013) on oikeasti romaani tai (osa)elämänkerta, mutta minä ja moni muu kirjallinen viestijä pidämme sitä ehdottomasti myös kirjoittamisen kirjana.

Ja sitä se toden totta onkin. Mazzarella on paitsi kirjoittanut itse myös opettanut kirjoittajia oikeastaan koko aikuisikänsä. Elämä sanoiksi on kokoelma tarinoita hänen kokemuksistaan ja ajatuksistaan.

Teos on kertomuksia kirjoittamisesta ja sen haasteellisuudesta, kirjoittamisen ilosta ja luovuudesta, kirjoittamistreenien ja -kurssien merkityksestä – sekä elämästä ylipäätään.

”Kyllä minäkin suhtaudun kirjoittamiseen vakavasti, mutta jos joka hetki pitäisin sitä pyhänä, en taitaisi löytää yhtäkään aitoa sävyä. Tai sitten en kirjoittaisi ollenkaan.”

Touche.

Teoksen painos lienee loppuunmyyty, mutta kirjastoistoista kirjaa löytyy ainakin.

Miksi en kirjoittaisi?

Jos edelliset teokset eivät ole ehtineet tarjota riittävästi lohtua kirjoittamisen ja muun työarjen yhdistämisen paineisiin, tyhjän paperin kammoon, ehtyvän luovuuden pelkoon ja jatkuvaan riittämättömyyden tunteeseen, viimeistään tämä teos antaa sitä.

Päivi Haanpään ja Terhi Rannelan yhdessä toteuttama Miksi en kirjoittaisi? (Avain, 2019) on kirjoituskokoelma kirjoittamisesta: sen haasteista ja palkinnoistakin. Teosta lukiessa kirjoittaja kokee paitsi deja-vu-tunteita, mutta myös oppii, hämmästyy ja saa uusia ideoita.

”Opettajan voi löytää myös lukemalla. – Mikä tahansa teksti voi sytyttää lukijassa kirjoittamisoivalluksen valon.”

Todellakin kyllä!

Muista myös nämä kirjoittamisen kirjat

Edelleen erittäin päteviä kirjoittamisen teoksia ovat muun muassa nämä:

  • Natalie Goldbergin klassikkoteosten sarja: Luihin ja ytimiin – Kirja kirjoittajalle; Lukeva mieli – Tekstin arkkitehtuuria etsimässä; Hyvä kaukainen ystävä – Kuinka kirjoittaa elämäntarina; Avoin mieli – Kuinka elää kirjoittajan elämää
  • Julia Cameronin yhtä klassikkoteosten sarja: Tie luovuuteen; Tyhjän paperin nautinto; Kultasuoni
  • Muista myös Minustako bloggaaja? – Bloggaajan käsikirja ja Bloggaajan tietokirja

Lisää kirjavinkkejä kirjoittajalle löydät halutessasi myös tästä blogikirjoituksesta.

Jaa ja käy tykkäämässä