Seitsemän vinkkiä blogin suunnitteluun

Oman osaamisen, tekemisen, palveluiden ja asiantuntijuuden näkyväksi tekeminen blogin avulla alkaa aina huolellisesta suunnittelusta. Törmään viikottain blogeihin, joissa ei ole päätä eikä häntää; joista paistaa läppärin takaa lukijan verkkokalvoille asti, että bloggaaja ei ole miettinyt oman bloginsa punaista lankaa ja sisällöt on roiskittu miten sattuu.

Muista siis tämä: kaikille kaikkea on sama kuin kenellekään ei mitään! Vaikka haluaisit kuinka syleillä koko maailmaa ja kaikkia mahdollisia sinusta kiinnostuneita lukijoita, kohderyhmäsi se ei kiinnosta. Saat ”kaikella kivalla” vain lukijoidesi pään sekaisin, ja hyvän syyn jättää palaamatta kanavallesi uudestaan. Keskity siis jo alussa olennaiseen, rajaa ja tiivistä. Vain näin saat parhaimpia tuloksia blogillasi aikaan.

Jos aloitat, et lopeta

1. Onko sinulla aikaa?

Kertaa ja mieti onko sinulla resursseja, ehditkö blogata ja minkä verran sinulla on aikaa blogille. Muista, että bloggaaminen vie aikaa. Kirjoittaminen, kirjoitusten editointi ja oikolukeminen, valokuvaaminen ja kuvien käsitteleminen on samperin työlästä puuhaa.

Muista myös, että pelkkä kirjoittaminen ei riitä. Joudut blogatessa varaamaan aikaa myös some-läsnäoloon sekä vuorovaikutukseen lukijoidesi kanssa.

Ja muista vielä: kun aloitat, et sitten lopeta. Pahinta, mitä bloggaaja voi tehdä, on blogata, kun se itselle sopii, kun sattuu olemaan aikaa, unohtaa ja palata jälleen. Voit tehdä näin, mutta älä ihmettele, jos lukijasi unohtavat sinut.

Lomia voit toki pitää, mutta niitä ei voi olla joka kuukausi. Bloggaaminen on säännöllisyyttä vaativaa puuhaa. Jos et pysty sitoutumaan, on parempi, että et edes aloita. Säästät sillä omaa aikaasi ja hermojasi: ketään tuskin kiinnostaa tuottaa sisältöjä tyhjyyttään kumisevalle blogiyleisölle.

2. Valitse blogialusta.

Valitse blogialusta huolella. Yleisimpiä blogialustoja ovat Googlen Blogger sekä WordPress, mutta vaihtoehtoja on lukematon määrä muita. Pohdi, riittääkö oma tekninen osaamisesi blogin perustamiseen vai pyydätkö apua graafiselta suunnittelijalta?

Jos sinulla on jo verkkosivut, blogisi tulee kytkeä olemassa olevien sivujesi yhteyteen eli blogisi tulee löytyä verkkosivujesi alta. Jos hajotat verkkosivusi ja blogisi omille sivuilleen/osoitteen alle, tarkoittaa se sama kuin jakaisit itsesi kahtia. Lukija päättää, kumpi on pää- ja kumpi on jalkaosa, ja kannattaako niistä kummastakaan kiinnostua.

Bloggaaminen on muutakin kuin kirjoittamista

3. Mieti nimi.

Jos sinulla ei ole olemassa olevia verkkosivuja, ja perustat uuden blogin, mieti sille nimi huolella. Muista, että vaikka käynnistäisit blogin alussa harrastajamaisesti, se antaa parhaimmillaan uuden suunnan tulevaisuudellesi. Siksi nimellä on merkitystä. Brändäät sillä itseäsi ja osaamistasi. Olet julkisesti esillä blogisi nimen avulla. Ei ole sattumaa, että tätä nykyä perustetaan runsaasti omaa nimeä kantavia blogeja.

4. Muista kuvitus.

Satsaa visuaalisuuteen. Kulunut sanonta pitää edelleen paikkansa: kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Pelkät kirjoitukset eivät blogissa koskaan riitä. Hyödynnä halutessasi ilmaisia kuvapankkeja. Muista, että bloggaajan ominaisuuksiin kuuluu silti myös valokuvaaminen (ja omien kuvien käsitteleminen).

Uskalla olla sinä

5. Kirjoita varastoon.

Kirjoita juttuja sisältösuunnitelmasi perusteella varastoon. Hyvän bloggaajan luonnoskansio ei ole koskaan tyhjä. Koska bloggaaminen vie aikaa, ja elämä on muutakin kuin bloggaamista, täyteläinen juttuarkisto varmistaa, että sinulla ei ole kiireessäkään pulaa hyvistä jutunaiheista. Riittää, että kirjoituksesi ovat varastossa raakileita ja luonnoksia. Niistä on helpompi muokata nopeasti juttuja julkaisukuntoon kuin kirjoittaa lyhyessä ajassa uusi juttu alusta loppuun.

6. Löydä oma äänesi.

Uskalla olla erilainen. Anna itsellesi lupa olla blogissa oma persoonasi. Hajuttomia, mauttomia, äänettömiä ja tunnottomia blogisisältöjä on verkko jo pullollaan. Älä sinä tuota enää sellaisia. Erotut verkossa eduksesi, kun luot itsellesi oman persoonallisen kielen ja tyylin. Ole aito oma itsesi, älä kukaan muu.

7. Varaa aikaa.

Varaa aikaa paitsi varsinaiseen kirjoittamiseen ja kaikkeen muuhun bloggaamiseen liittyvään, mutta varaa aikaa myös tulosten saavuttamiseen. Blogi ei ole sprinttikilpailu, se on maraton. Usein tulosten saavuttaminen blogin avulla vaatii useammankin maratonin. Mutta kun tulokset alkavat näkyä, huomaat, että matka on kannattanut. Kaikki, mitä olet blogimaratonisi aikana tuottanut, on jäänyt näkyviin, ja on mukana lisäämässä näkyvyyttäsi ja osaamistasi. Ja juuri siksi – siksi sinun pitää aloittaa blogi nyt!

Edellisen, blogin käynnistämisen kompastuskiviin liittyvän jutun löydät täältä. Kurkkaa! Löydät myös aikaisemmin julkaistuja juttuja tämän sivun oikeassa ladassa olevan hakukentän ja haluamiesi hakusanojen avulla.

Jos olet kiinnostunut bloggaamisesta, pysy taajuudella. Kuulet pian tietoa kesäkuun alussa alkavasta, koko kesän kestävästä Sisältötoimisto Rouva Sanan uutuudesta!

Muista myös Minustako bloggaaja? – Näin markkinoin sisällöillä verkossa –verkkokurssi, joka on tuhti, 150 sivun mittainen tietopaketti bloggaamisesta ja oman osaamisen näkyväksi tekemisestä verkossa blogin avulla. Verkkokurssin hintaa sisältyy myös lyhyt arvio, ammattilaisen analyysi olemassa olevasta blogistasi, jota et muualta saa. Käytä hyväksesi se kurssin aikana! Lue lisää täältä.

Jaa ja käy tykkäämässä