Sisällöntuottajan työpäivä

Tiedätkö, millainen on sisällöntuottajan normityöpäivä? Älä välitä. Ei Rouva Sanakaan aina tiedä, vaikka hän sisältöjä pääsääntöisesti työkseen tuottaakin.

Toisaalta tietämättömyys ja ennalta-arvaamattomuus on työni sokeri ja suola. Työpäivät ovat hyvin erilaisia. Omalla kohdallani työtehtäville yhteistä on kuitenkin yksi asia: erilaiset sisällöt ja kirjoittaminen.

Millainen sisällöntuottajan päivä sitten on? Se on sekalainen salaatti erilaisia työtehtäviä. Rouva Sana tekee yrittäjänä kaiken itse asiakkaan tilaamista sisällöistä ja valokuvien käsittelystä laskujen lähettämiseen asti. Ainoastaan kirjanpitoni on ulkoistettu.

Olen moneen kertaan todennut, että jos jotain entisestä työelämästäni kaipaan niin help deskiä, jolle voin soittaa tietokoneeseen tai tulostimeen liittyvän pulman tullen – tai työkaveria, joka nappaa puheluni, kun työt kaatuvat päälle. Sillä aika usein ne kaatuvat, ja aika usein on kiire.

Työviikkoni alkaa aina edellisenä viikonloppuna, jolloin suunnittelen ja käyn läpi päivä päivältä seuraavan viikon ohjelman. Suunnitteleminen ennakkoon varmistaa kaksi asiaa: 1) en unohda työviikon aikana mitään tärkeää ja oleellista ja 2) stressaan vähemmän, kun minulla on etukäteen pohdittu to do -lista (jos aikaisemmista jutuistani ei ole käynyt selville, niin tämä rouvahan siis rakastaa to do -listoja.).

Jokainen työpäivä alkaa aamulla tasan seitsemän, viimeistään. Ihan vain sen vuoksi, että Rouva Sana nyt vain sattuu olemaan parhaimmassa työmoodissaan aamun varhaisimpina tunteina. On todellista työarjen luksusta siirtyä sängystä suoraan läppärin ääreen hommiin. Aa että.

Ajoitan kirjoitustyöt yleensä työpäivän ensitunneille ennen kello kahtatoista – kirjoittaminen tosin jatkuu senkin jälkeen. Paras kirjoitusvireeni on kuitenkin aina aamuisin.

Maanantai on lähes poikkeuksetta kotityöpäivä yksinomaan ihan siitä yksinertaisesta syystä, että silloin asiakastapaamisia ja muita käyntejä on erittäin harvoin. Jostain syystä.

Se, millaiseksi työviikot lopulta muodostuvat, riippuu vireillä olevista asiakasprojekteista. Tyhjäkäyntiä ei ole koskaan. Aikaa vaativat myös blogi, yrityksen kehittäminen ja myös Keski-Uudenmaan blogit -yhteisön eli Kublon pyörittäminen.

Työ on usein myös muuta kuin sisältäjen tuottamista. Tässä Rouva Sana on kouluttamassa.

Rouva Sanan työviikot täyttyvät muun muassa seuraavista työtehtävistä: tarjousten suunnittelusta ja laatimisesta; asiakkaiden some-sparraamisesta joko puhelimitse, sähköpostitse tai asiakaskäynnein; asiakkaiden (sisältö)markkinoinnnin suunnittelusta; asiakkaiden verkkosivujen sisällöllisestä uudistamisesta (joko yksin tai yhteistyössä graafisen suunnittelijan kanssa); asiakkaan tilaamien tai omien koulutusten ja työpajojen suunnittelusta ja koulutusmateriaalin laatimisesta: valokuvaamisesta, kuvien purkamisesta tietokoneelle sekä kuvien käsittelystä; kuvausrekvisiitan etsimisestä ja kuvauskeikoista; asiakkaiden some-päivityksistä; asiakaskäynneistä; asiakkaiden sparraus- ja suunnittelusähköposteista ja -puheluista sekä ylipäätään työpuheluista: erilaisten juttujen kirjoittamisesta asiakkaille heidän tilaamiinsa tarpeisiin; yhteistyökumppaneiden muihin sähköposteihin ja kutsuihin vastaamisesta; läsnäolemisesta yrityksen some-kanavilla ja verkkosivuilla sekä vuorovaikutuksesta; lukemisesta; laskujen laatimisesta ja lähettämisestä; kuittien ja tositteiden tulostamisesta ja niputtamisesta yhteen kasaan; yrityksen ja palveluiden markkinoimisesta; omien markkinointimateriaalien suunnittelemisesta ja laatimisesta; Kublon vetämisestä yhteistyössä sisällöntuottajakumppanini kanssa ja kaikesta, mikä liittyy alueelliseen sisällöntuottajien yhteisöön; yrittäjille suunnatuissa aamu- ja iltatilaisuuksissa ja koulutusilloissa käymisestä sekä verkostoitumisesta; ynnä kaikesta, kaikesta muusta.

Heh, hengästyttääkö? Aika usein minuakin. Erityisesti niinä viikkoina, kun työviikko muodostuu monesta yllä olevan listan palasesta. Monelle asialle jää ihan liian vähän aikaa.

Yhteistä kaikelle tekemiselle onkin ajan tarve. Ei ole yhtään sparrausta eikä koulutusta ilman suunnittelua. Ei ole yhtään blogikirjoitusta ilman sitkeitä istumalihaksia. Mikään ei synny hetkessä.

Parasta yrittäjyydessä on vapaus. Ikävintä ovat järjettömän pitkiksi venyvät työviikot (ja työtehtävät, joihin on mennä hermo kuten oikuttelevaan tulostimeen). Käytännössä vapaus tarkoittaa sitä, että saan määritellä itse, millaisiksi 8-12 tuntiset työpäiväni muotoutuvat. Töitä teen enemmän kuin palkkatyössä.

Työpäivää venyttää yksi asia: kaikki se työ, jonka työpaikoilla ja palkkatyössä hoitaa joku muu; joka on määritelty jonkun toisen tehtäväksi. Silti jokaisesta työtunnista, myös siitä suunnittelutyöstä, pitää saada jossain vaiheessa korvaus, palkka.

Suo siellä, vetelä täällä. Osa työtehtävistä on mahdollista ulkoistaa, totta kai. Mutta korvauksen määriin ne eivät vaikuta kuin korkeintaan kohottavasti. Mitä enemmän ulkoistan, sitä enemmän on tienattava. Siihen saakka pyöritän sisällöntuottajan työarjen tetristä.

 

Juttu on muokattu Rouva Sanan 20.3.2017 julkaisemasta blogikirjoituksesta. Löydät alkuperäisen jutun edelleen täältä.

Jaa ja käy tykkäämässä