Yrityksen sisältömarkkinoinnin ulkoistaminen ja sisällöntuotannon toteuttaminen yrityksen ulkopuolella on monissa tilanteissa järkevää, helppoa – ja jopa kannattavaa. Jos et ole markkinoinnin ja sisällöntuottamisen ammattilainen, miksi toteuttaisit yrityksen erään tärkeimmän ja liiketoimintaan ratkaisevasti vaikuttavan työn itse?
Tilanne olisi sama kuin arvioisit omatoimisesti sairautesi asteen, tekisit itse itsellesi diagnoosi, ja tilaisit lääkäriltä korkeintaan reseptin. Oletko sinä yrityksesi markkinoinnin tee se itse -lääkäri?
Kaksi oto-sisällöntuotannon kompastuskiveä
Verkossa ja sosiaalisen median kanavissa julkaistavassa – ja ylipäätään kaikella sanoin ja kuvin toteutettavalla sisältömarkkinoinnilla – on tarkoitus nimensä mukaisesti markkinoida sisällöillä.
Ihan mitkä tahansa sisällöt eivät kuitenkaan riitä. Ei ole siis se ja sama, mitä ja millaisia sisältöjä julkaiset silloin, kun ehdit julkaista. Sisältöjen merkitys ja arvo perustuu siihen, että niiden tulee palvella yrityksesi tärkeintä omaisuutta: kohderyhmääsi ja potentiaalisia asiakkaitasi.
Tämä on kuitenkin usein itse toteutetun sisältömarkkinoinnin kompastuskivi numero yksi. Kokemukseni mukaan liian moni yrittäjistä ei osaa nimetä, ketkä hänen yrityksensä kohderyhmää ovat. Miten tuotat sisältöjäsi, jos et tiedä, kenelle niitä tuotat?
Toinen kompastuskivi liittyy sisältöjen laatuun. Se, että tuotat sisältöjä, ei automaattisesti tarkoita sitä, että työstäsi on jotain hyötyä. Oletko koskaan ottanut selvää, mitkä ja millaisista aiheista julkaistut sisällöt kiinnostavat asiakkaitasi ja seuraajiasi, ja kuinka sisältöjäsi kulutetaan?
Sisältösi voivat olla tuotettu vääristä aiheista, vääristä näkökulmista tai ne voi olla väärään aikaan julkaistu. Tai ne voivat olla yksinkertaisesti niin kömpelösti ja huonosti laadittuja, että kukaan ei halua lukea niitä, vaikka aihe kiinnostaisi. Hyvätkin aiheet vesittyvät usein epäammattimaisesti laaditun työn alle.
Kuka miellyttää hakukoneita?
Sisällöllä ja sisällöllä on siis eroa. Mutta mitä sitten? Ketä kiinnostaa.
No, minua yrittäjänä ainakin kiinnostaisi, jos tekisin turhaa työtä ja käyttäisin arvokasta työaikaani johonkin, joka johtaisi kankkulan kaivoon.
Tarjoilen sinulle vielä toisen syyn. Sen kautta päästään yhteen sisältömarkkinoinnin tärkeimmistä näkökulmista.
Jos sisällöt eivät ole yrityksesi kohderyhmää kiinnostavia ja palvelevia, eikä niitä seurata, lueta tai kuluteta, ne eivät kiinnosta hakukoneitakaan. Piste. Hakukoneiden palveleminen yrityksen oman kohderyhmän kanssa on sisällöillä tapahtuvan markkinoinnin melkeinpä se tärkein juttu.
Hakukoneet tekevät työtään tauotta. Ne haistelevat ja nuuskivat erilaisia sisältöjä. Ne skippaavat kaikki hiljaiset ja staattiset verkkosivut.
Mutta – jos hakukoneet aistivat, että verkkosivuillasi on kuhinaa, ja niillä viihdytään ja vietetään pitkiä aikoja, ne alkavat nostaa sivujasi hakutuloksissaan ylöspäin.
Ja tämän pitäisi kiinnostaa jo sinuakin.
Sisältömarkkinoinnin tulee johtaa kassan kilinään
Sisällöillä tapahtuvalla markkinoinnilla ja sisällöntuotannolla on siis selkeä päämäärä. Sisältöjä ei tuoteta siksi, että joku on sanonut, kuinka verkossa ja somessa pitää nyt yrittää jotenkin vain olla.
Ei. Sisältöjen tuottaminen on markkinointityötä. Sisällöillä tavoitellaan hakukoneiden ja niiden kautta oman kohderyhmän kiinnostusta: sijapaikkaa hakukoneen ensimmäiseltä sivulta ja asiakkaiden huomiota.
Sillä sisältöjen löytyminen eri hakutuloksin hakukoneiden ensimmäiseltä sivulla tietää paitsi nykyisten asiakkaidesi sitouttamista yrityksesi, mutta myös uusia potentiaalisia asiakkaita.
Ja mitä kaikki tämä puolestaan tarkoittaa yrittäjälle? No, kassan kilinää. Sisällöt ovat osa yrityksen liiketoiminnan kasvattamista – eivät puolipakollista näpräilyä.
Kassan kilinään on mahdollista päästä laadukkaalla sisällöntuotannolla, mutta vain, jos omat taitosi ja aikasi riittävät siihen. Isolla osalla pk-yrittäjiä riittää, kaikilla kuitenkaan ei. Silloin yrityksen sisältömarkkinoinnin ulkoistaminen alan ammattilaiselle, tai edes pieni osa siitä, on aidosti järkevää.
Kirjoitus on osa juttusarjaa, jossa käsitellään sisällöntuotannon ulkoistamista, ulkoistamiseen liittyviä näkökulmia sekä ulkoistetun sisällöntuotannon hinnoittelua. Sarjan seuraavan osan kaksi löydät täältä (mitä sisällöntuottamisen ulkoistaminen tarkoittaa kannaltasi ja mitä kaikkea sisällöntuotantotyöhön sisältyy), osan kolme täältä (millaisia erilaisia vaihtoehtoja sisällöntuotannon ulkoistamiseen on olemassa) ja viimeisen osan neljä täältä (mistä sisällöntuotantotyön hinta koostuu).
[…] sisällöntuotannon hinnoittelua. Tämä on sarjan viimeinen osa. Aikaisemman osan yksi löydät täältä (miksi oman sisällöntuottamisen ulkoistamista kannattaa harkita), osan kaksi täältä […]
[…] näkökulmia sekä ulkoistetun sisällöntuotannon hinnoittelua. Aikaisemman osan yksi löydät täältä (miksi oman sisällöntuottamisen ulkoistamista kannattaa harkita), osan kaksi täältä (mitä […]
[…] sisältömarkkinoinnin toteuttaminen blogin avulla tökkii, lue täältä lisää, mitä vaihtoehtoja sinulla […]