”Blogi on kuollut! Kuka blogikirjoituksia nyt enää jaksaa kirjoittaa – tai lukea. En minä ainakaan lue. Bloggauksethan ovat aina niin pitkiäkin. Some kyllä riittää.”
Kuulostaako tutulle? Pitele kiinni rinnanalastasi, kun sanon: blogi elää renessanssia.
Koska MINUA ei kiinnosta…
Blogia on dissattu viimeiset reilut viisi vuotta. Some varasti shown. Yhteistä oikeastaan kaikille bloggaamista vähätteleville asiantuntijoille ja yrittäjille on sisäänpäin kääntynyt näkökulma.
Sen sijaan, että blogin merkitystä ja arvoa arvioitaisiin joko liiketoiminnallisista tai edes ihan vain asiakkaiden ja lukijoiden näkökulmasta, blogin hyödyttömyyttä perustellaan aina sillä, mitä minä ite. Mutta ku.
Koska minä en lue blogeja. Koska minä en osaa, jaksa tai ehdi kirjoittaa. Mutta ku sen kerran, kun bloggaan, kukaan ei lue minun kirjoituksiani niin en bloggaa.
Käyntikortti toimii – kerran
Pakitetaan alkuun hieman taaksepäin. Olen havainnut, että harvalle tarvitsee enää tänä maailman aikana perustella verkkosivujen olemassaolon tärkeyttä. Se on hyvä.
Verkkosivut ovat kuin työpaikan kahvinkeitin. Ne luodaan ja perustetaan automaattisesti, sen enempää miettimättä. Koska verkkosivut (ja se kahvikeitin) nyt vain pitää olla.
Mutta asia, mihin jokaisen kannattaisi käyttää enemmän aikaansa on miettiä, miten verkkosivuille saadaan kävijöitä, liikennettä.
Tiedät nimittäin itsekin: staattisella käyntikortilla kukaan ei tee lopulta mitään. Se hoitaa tehtävänsä kerran. Katsot käyntikortin tiedot, ihastut ja innostut (tai sitten et), ja laitat kortin työpöytäsi laatikkoon. Se on toki arvo sinänsä, mutta se siitä.
Samoin käy myös verkkosivuillesi, jos niillä ei tapahdu koskaan, milloinkaan yhtään mitään. Asiakkaallasi ja seuraajallasi ei ole syytä vierailla verkkosivuillasi kuin käyntikortin vilkaisemisen verran: tasan sen yhden kerran.
Tarvitset blogin. Blogi on käytännössä lähes ainoa keino tavoittaa verkkosivuillasi omat asiakkaasi, paitsi olemassa olevat myös potentiaaliset.
Esimerkki – verkkosivujeni helmikuun kolme luetuinta
Blogissa avainasemassa ovat asiakkaitasi ja seuraajiasi kiinnostavat sisällöt. Korostan: blogissa tärkeitä ovat sellaiset sisällöt, jotka seuraajasi kokevat jollakin tapaa merkityksellisiksi, mielenkiintoisiksi ja hyödyllisiksi. Mitä enemmän julkaiset, sinua kiittää kaksi ryhmää: asiakkaasi ja hakukoneet. Sinut huomataan.
Huomaa, että myös vanhoilla blogisisällöillä on merkitystä. Annan esimerkin.
Omilla verkkosivuillani on vierailtu talven aikana ahkerasti erityisesti etusivulla ja minua esittelevällä Rouva Sana -sivulla. Näin on keskiverrosti aina, kuukaudesta ja vuodesta riippumatta.
Mutta osaisitko arvata verkkosivujeni viime kuun kolme eniten luettua sivua, kirjoitusta? Tuskin, sillä minäkään en olisi osannut.
Helmikuun 2023 verkkosivujeni kolme luetuinta juttua ovat nämä:
- Asiantuntijablogi – viisi vinkkiä asiantuntijabloggaajalle (kirjoitettu syyskuussa 2020)
- Markkinoi ja tuo esiin omaa osaamistasi (kirjoitettu syyskuussa 2021)
- Näin kuvitat blogijuttusi (kirjoitettu heinäkuussa 2018)
Siis kolme tuhdisti ikääntynyttä blogijuttua, eli huomaa BLOGIjuttua (alleviivasinko tarpeeksi…)!
Miksi? Siksi, että ne ovat vastanneet joihinkin sellaisiin ongelmiin, pulmiin tai haasteisiin, joihin asiakkaani, nykyiset tai potentiaaliset, ovat etsineet vastauksia hakukoneista helmikuun aikana.
Miten olisi käynyt, jos en olisi koskaan kirjoittanut niitä…? En oikeastaan edes halua miettiä. Onneksi kirjoitin.
Unohda ”minä” – kyse on asiakkaistasi (ja hakukoneista)
Lisää erinomaisia syitä blogin perustamiseen löydät verkkosivuiltani ilmaisen blogikurssini ensimmäisestä aineistosta täältä. Lue – ja käytä myös blogikurssin muut aineistot hyväksesi. Pääset ilmaisen blogikurssin etusivulle suoraan tästä. Kurssi on suunnattu juuri sinulle.
Ja summa summarum: unohda asiantuntijabloggaamisessa minä (ja mutta ku). Kyse ei ole sinusta vaan asiakkaistasi. Kyse ei siis ole siitä, luetko itse blogeja vai kiinnostavatko ne sinua. Ei edes siitä jaksatko tai osaatko blogata. Asiantuntijabloggaamisessa kyse on siitä, että sinun tulee tietää:
- mihin verkkonäkyvyytesi perustuu ja miten kohennat sitä
- missä pystyt auttamaan asiakkaitasi ja mitä he haluavat sinun osaamisestasi tietää
- sekä miten tavoitat asiakkaasi parhaiten.
Siksi siis blogi. 2020-luvulla. Vaikka sinua ei yhtään kiinnostaisi.
Jos haluat tietää asiantuntijabloggaamisesta lisää, muista myös Minustako bloggaaja? -tietokirjasarjan teokset Bloggaajan käsikirja ja Bloggaajan työkirja. Saat ne huippuedulliseen hintaan verkkokaupastani täältä. Vinkki: jos kaksi kirjaa on ihan liikaa, pärjäät hyvin jo Bloggaajan työkirjalla. Molemmat tietokirjat ovat saatavana myös pdf-muotoisena e-kirjana.
No, vähän tästä syystä aloitin itse bloggaamisen. Mietin miten pääsisin lähemmäs omaa koulutustani vastaavaa työtä. Tai sellaista olen tehnyt, mutta koska aihe on aika laaja, niin olin mielestäni väärällä laidalla. Joka tapauksessa ajattelin, etten voi odottaa jonkun muun tarjoavan sitä tilaisuutta, joten blogi voisi olla työnhaussa hyvä väline osoittaa osaamistani. Valmistelin ja keräsin voimia blogin aloittamiseen 3 vuotta ja sinä aikana jopa siirryin jo työelämässä yhden intohimon pariin. Aloitin blogin joka tapauksessa, koska ikinä ei tiedä mitä tapahtuu ja blogin aihe on todella osa itseäni. Blogi on edelleen melkein uuni tuore, mutta nyt se ainakin on olemassa.
Vastaan sinulle luvattoman myöhään – mutta hihkun kanssasi innosta. Olet tehnyt loistavan päätöksen. Blogi on erinomainen keino kasvattaa asiantuntijuuttasi ja osaamistasi. Tiedän monta, jotka ovat työllistyneet tai vaihtaneet alaa aloitettuaan bloggaamisen.
Blogin huono puoli on, että se on vain hidas: bloggaamisen tulokset vaativat aikaa (ja järjestelmällisyyttä ja suunnitelmallisuutta ja.. ja…). Mutta kun juna on päässyt liikkeelle, se kyllä puksuttaa eteenpäin omalla painollaan. Kärsivällinen työ siis yleensä palkitaan; lopussa seisoo kiitos. Tsemppiä bloggaamiseesi!