ulkoistettu sisällöntuotanto

Ulkoistettu sisällöntuotanto askel askeleelta – osa 2

Anteeksi suorapuheisuuteni, mutta havaintojeni mukaan suurella osalla oto-sisällöntuottajia ja -sisältömarkkinoijia (eli oman työnsä kuten yritystoiminnan ohessa sisältöjä tuottavilla) ei ole hajuakaan siitä, millaisia sisältöjä omalle kohderyhmälle pitäisi tuottaa.

Tilanne on sama kuin päättäisin tehdä omasta sairaudestani itse diagnoosin: etsisin lääkärikirjasta parhaat vaihtoehdot ja valitsisin niistä yhden, omasta mielestäni parhaiten sopivan. Muuten ihan ookoo, mutta kun diagnoosi ei välttämättä ole se oikea.

Siksi emme juuri oto-lääkäreinä toimikaan. Lääkärin ammattitietämyksestä kannattaa yleensä vain maksaa.

Sama pätee myös oto-sisällöntuottajana toimimiseen ja sisältöjen tuottamiseen. Tulee tietää, mitä tekee: sisällöntuottamisen taitoa ei takaa pelkkä kirjoittamisen taito. Jos ei tiedä, työhön kannattaa satsata rahallisesti.

Ulkoistettu sisällöntuotanto paikkaa monta kompastuskiveä. Niistä on kerrottu enemmän tämän sisällöntuotannon ulkoistamisesta kertovan juttusarjan ensimmäisessä osassa.

En epäile yhtään, sisältöjen tuottamisen luovuttaminen vieraan käsiin on taatusti alkuun aika kuumottavaa. Tunnetta ei voi väheksyä.

Silti ulkoistettuun sisällöntuotantoon liittyy lukuisia turhia ennakkoluuloja, ehkä jopa myyttejäkin, jotka ohjaavat päätöksentekoa. Avataanpa ja samalla kumotaanpa niitä seuraavassa.

Ulkoistettu sisällöntuotanto on:

  • pelottavaa (Niin se ehkä onkin, mutta jos pystyt ulkoistamaan kirjanpitosi, siivouksesi tai vaikka yrityksesi valokuvauksen, ei sisällöntuotannon ulkoistaminen ole yhtään sen kummallisempi juttu.)
  • hankalaa (Niin, kysynpä alkuun, miten suhteesi kirjanpitäjän kanssa toimii? Luottosisällöntuottajasi on yhtä joustava ja luotettava kuin vaikka yrityksesi kirjanpitäjä.)
  • ammattitaidotonta: ei voi vain mitenkään luottaa laatuun (Hyvä pointti, ei voikaan! Tänä päivänä sisällöntuotantotöitä tarjoaa nimittäin niin laaja kirjo erilaisilla taustoilla työskenteleviä sisällöntuottajia, että valinnassa menisi minunkin pääni pyörälle. Mutta pikku vinkki: tutustu etukäteen ennen päätöstäsi sisällöntuottajan taustoihin ja referensseihin. Jos sisällöntuottaja on toiminut alalla pitkään ja kerryttänyt referenssejä, joihin on mahdollisuus tutustua julkisesti, olet valinnassasi oikealla tiellä. Päätökseen kannattaa käyttää aikaa: siis toistan, AIKAA.)
  • epäluotettavaa: ei koskaan tiedä, mitä saa (Katso edellinen vastaus: käytä aikaasi tutustumalla sisällöntuottajan taustoihin äläkä anna pelkän hinnaston ohjata valintaasi. Ammattisisällöntuottaja on toimittajataustainen. Jos hän on kyennyt ja hänet on valittu tuottamaan sisältöjä maamme valtamedioihin, todennäköisesti hänen ammattitaitoonsa voi luottaa ja hän osaa tarttua myös sinun sisällöntuotantotarpeisiisi. Toinen pikku vinkki: myös sinulla on tilaajana vastuu. Mieti siksi etukäteen, mitä arvostat ja mitä haluat. Jos kielellä on sinulle väliä, etsi sellainen sisällöntuottaja, jonka referenssit miellyttävät sinua. Jos arvostat jotain muuta, etsi se johtotähtenä.)
  • kallista! (Ulkoistettu sisällöntuotanto ei maksa sen enempää kuin mikään muukaan markkinointitoimenpide. Seuraa juonipaljastus: jos et markkinoi, et ole olemassa. Markkinointi maksaa jotain aina. Ilmaista markkinointia ei ole. Päätä, mitä haluat).

Kuten huomaat, oikeassa elämässä ulkoistettu sisällöntuotanto on alan ammattilaisen kanssa toteutettuna yksinkertaista, helppoa ja useimmiten suhteessa työn hyötyihin aika edullistakin. Muista, että sisältöjen tuottamisen ensisijaisena tarkoituksena on, että siihen käytetty aika ja raha näkyy myöhemmin jossain muodossa viivan alla.

Näin ulkoistetun sisällöntuotannon ja sisältömarkkinoinnin toteuttaminen etenee:

  • Ole sisällöntuottajaan yhteydessä ja kerro omat toiveesi. Käytä halutessasi ensiapuna tarjoamaani ilmaista konsultointivarttia. Käymme konsultoinnin aikana yhdessä suullisesti ja sitoumuksetta läpi, mitkä sisällöntuotannon ratkaisut olisivat parhaiten sinua palvelevia.
  • Muista, että ei ole yhtä ainoaa tapaa toteuttaa ulkoistettua sisällöntuotantoa. Voit ulkoistaa yrityksessäsi kaiken markkinoinnin tai jättää vain haastavimman osan sisältöjen tuottamisesta ammattilaiselle. Päätös on aina ja jokaisessa tilanteessa sinun.
  • Saat neuvonpitomme jälkeen kirjallisen tarjouksen. Kirjallinen tarjous sisältää kaiken yhdessä sopimamme: työn sisällön, toteutustavan, laajuuden, hinnan sekä muut mahdolliset seikat. Saat tämän jälkeen päättää, otatko vai jätätkö.
  • Koska käytännössä lähes kaikki sisällöntuotantopalvelut räätälöidään asiakaskohtaisesti heidän toiveidensa perusteella, työlle ei ole olemassa yhtä tai edes kahta hintaa. Sisällöntuotantotyön hinnat vaihtelevat. Osviittaa antaa verkkosivuilta löytyvä hinnastoni.
  • Kun olet hyväksynyt tarjouksen, tartumme toimeen. Sovimme yhdessä lyhyesti puhelimitse tai sähköpostitse työn alle otettavan sisällön aiheesta ja näkökulmasta sekä mahdollisista haastateltavista. Jos tiedät tarkkaan, mitä haluat, kerro. Mitä tarkemmin osaat kuvailla, mitä haluat, saat juuri sitä. Toisaalta ei haittaa, jos et osaa ihan osaa tarkkaan sanottaa toiveitasi. Saat minulta silloin ehdotuksen, jonka sinä hyväksyt.
  • Alkubriiffin yhteydessä sovimme yhdessä myös kuvituksesta ja siitä, kuka kuvituksesta vastaa sekä sisällön tarkasta toimitusajasta eli deadlinestä.
  • Kaiken tämän jälkeen kuulet sisällöntuottajasta useimmiten vasta, kun sisältö on valmis luettavaksesi ja tarkistettavaksi. Teen siis kaiken sovittuun sisältöön liittyvän sinun puolestasi. Ideana on, että saat täysin julkaisuvalmiin sisällön.
  • Työssä nousee usein esiin erilaisia yritykseesi liittyviä asioita. Muista, että kaikki keskustelumme ovat aina luottamuksellisia.

Sisällöntuotantotyö sisältää seuraavat työvaiheet:

  1. Sisällöntuotantotyön valmistelun: Työn valmisteleminen eli taustamateriaalin kerääminen ja siihen tutustuminen, haasteltavien kontaktointi ja haastatteluista sopiminen etukäteen sekä haastatteluiden tekeminen.
  2. Sisällöntuotantotyön: Varsinainen sisällöntuotantotyö eli sisällön tuottaminen aineistojen, materiaalien ja haastatteluiden pohjalta, valmiin sisällön luetuttaminen etukäteen mahdollisilla haastateltavilla sekä jutun muokkaaminen toivottujen muutosten perusteella.
  3. Editoinnin ja korjaamisen: Sisällön editoiminen toivottuun muotoon. Saat hyvissä ajoin ennen sovittua määräaikaa valmiin jutun tarkistettavaksi. Saat aikaa ja mahdollisuuden tehdä sisältöön kaikki haluamasi muutokset ja korjaukset
  4. Työn luovutuksen julkaisuvalmiina: Saat korjatun ja muokatun sisällön valmiina julkaistavaksi omassa kanavassasi deadlineen mennessä.

Kirjoitus on osa juttusarjaa, jossa käsitellään sisällöntuotannon ulkoistamista, ulkoistamiseen liittyviä näkökulmia sekä ulkoistetun sisällöntuotannon hinnoittelua. Aikaisemman osan yksi löydät täältä (miksi oman sisällöntuottamisen ulkoistamista kannattaa harkita), seuraavan osan kolme täältä (millaisia erilaisia vaihtoehtoja sisällöntuotannon ulkoistamiseen on olemassa) ja viimeisen osan neljä täältä (mistä sisällöntuotantotyön hinta koostuu).

Jaa ja käy tykkäämässä