Usein kysyttyä

UK eli usein kysyttyä ulkoistetusta sisällöntuotannosta

Jos haluaisin tilata yhden kirjallisen sisällön, miten toimin?

Otat vain yhteyttä: joko puhelimitse, sähköpostitse tai vaikka etusivulta löytyvän yhteydenottolomakkeen avulla. Siinä kaikki. Yhteydenottosi perusteella käymme yhdessä läpi ainakin seuraavat asiat:

  • missä olet suunnitellut kirjallista sisältöä käytettävän eli sen, millainen tarpeesi on
  • missä aiot sisällön julkaista
  • ketkä ovat sisällön kohderyhmää
  • mitkä ovat tavoitteesi sisällön julkaisemisen osalta, ja
  • millainen itse sisällön pitäisi olla eli mikä toivomasi sisällön näkökulma on.
 

Kaikki nämä luovat minulle käsityksen siitä, mikä sisältötarpeesi on, ja mitä sen tuottaminen minulta vaatii ja vie aikaa. Vaikka kysymyspatteristo on runsas, yleensä siihen ei mene aikaa kuin vartti, korkeintaan puolisen tuntia. Tämän jälkeen voin antaa sinulle myös tarkan hinnan. Kysymyksilläni varmistan, että varmasti saat, mitä haluat. Alkubriiffi on aina sinun etusi.

Jos en osaa kertoa ihan tarkkaan, mitä haluan, haittaako?

No ei todellakaan haittaa. Vaikka kysymyslistani on pitkä, huomaa, että sinun ei siis tarvitse tietää kaikkea etukäteen. Muista, että autan sinua muussakin kuin konkreettisessa sisällöntuottamisessa: tarjoilen keskustelumme perusteella sinulle ajatuksiani, huomioitani ja näkökulmia.  Moni asia kirkastuu keskustelumme  aikana, ja auki jääneisiin kysymyksiin voit palata myöhemmin.

Pelkään, että kun otan sinuun yhteyden, tuputat minulle jotain, jota en tarvitse tai että  minun täytyy tilata sisältöjä lisää. 

Huoli pois. Tarpeesi on aina, aina ja aina kuningas. Minulla on asiakkaita, jotka tilaavat minulta sisältöjä säännöllisesti ja asiakkaita, joiden sisältötarve on kertaluontoinen. Aina ei ole edes pakko tilata. Kysyäkin saat. Ilmaiseksi. Kaikki todellakin käy!

Jos sinä tuotat sisällön, mitä minun vastuulleni sitten jää?

Olen kiitollinen, jos työn alkuvaiheessa saan sinulta tarvittavat taustatiedot ja esimerkiksi mahdollisten haastateltavien yhteystiedot. Yleensä sisältöjen kuvitus ja valmiin sisällön vieminen julkaisualustalle (kuten esimerkiksi verkkosivuille, uutiskirjeeseen tai some-kanavalle) jää sinun vastuullasi. Ei muuta. Kaikki myös sovitaan aina etukäteen eli mikään ei tule sinulle yllätyksenä.

Mitä sisällöntuotantotyösi maksaa? Kerro muutama hintaesimerkki.

Yksittäinen kirjallinen sisältö kuten esimerkiksi blogikirjoitus, uutiskirjeen laatiminen tai vaikkapa artikkeli asiakaslehteen maksaa yleensä 440 e (+ alv.). Sanon yleensä, sillä hinnoittelussa voi olla joskus poikkeuksia. Poikkeukset tarkoittavat useimmiten sisältöjä, joihin on tehtävä monta haastattelua tai ennakkotyön määrä on muutoin normaalia laajempi.

Sisällön mitta on maksimissaan 5000 merkkiä, joka on merkkimääränä niin pitkä, että se ei tule kyllä ihan heti täyteen. 

Hintahaitari on keskimäärin 200 e – 800 e eli osa lyhyistä sisällöistä voivat olla edellä olevaa esimerkkihintaa edullisempia tai osa pitkistä teksteistä ovat puolestaan arvokkaampia. Kaikkiin hintoihin lisätään alv. Hinnaston löydät halutessasi verkkosivuiltani täältä.

Sosiaalisen median kanavien tekstisisältöpäivityksiä tuotan vain vakituisille asiakkailleni sopimushintaan osana muuta kirjallista sisällöntuotantoani. En tuota siis pelkkiä some-sisältöjä.

Miksi sisällöntuotantotyö hinnoitellaan noin epämääräisesti? 

Hyvä kysymys. Olisihan se upeaa voida hinnoitella oma työ kuin maito lähikaupan hyllyllä. Tarkkoja hintoja on kuitenkin vaikea antaa, kun jokainen asiakas tarpeineen ja jokainen toimeksianto sisältöineen on aina erilainen. Siksi myös jokainen työ vaihtelee työmäärältään, ja työmäärä puolestaan vaikuttaa hintaan.

On eri asia tuottaa sisältö, jonka työ vaatii vain kahden tunnin uurastuksen kuin sisältö, johon on käytettävä työaikaa kaksi työpäivää. Siksi myös työn hinta vaihtelee.

Huomaa, että saat toimeksiannosta kirjallisen tarjouksen, joka on sinulle sitoumuksetta. Voit siis aina päättää, otatko työn vai jätätkö. 

Mitä kaikkea sitten teet, jos tilaan sinulta  kirjallisen sisällön?  

Löydät kysymykseen tarkan vastauksen Sisällöntuotanto-sivulta. Työvaiheita on karkeasti tiivistäen viisi, joista kirjoittaminen on vain yksi (ja lopulta aika pieni, vaikka tärkein, osa) työtäni. Jos oikein innostut tutustumaan sisällöntuottajan työhön, lue sisällöntuotannon ulkoistamista ja sisällöntuottajan työtä koskeva neliosainen juttusarjani, joka käynnistyy täältä.

Mitä kaikkea muuta teet kuin tuotat kirjallisia sisältöjä?

Jos haluat ja tykkäät tuottaa itse tarvitsemasi kirjallisen sisällön, voit tilata minulta vaikkapa oikolukupalvelun. Halutessasi saat myös tekstiesi editoinnin. Ne yhdessä ovat todella näppärä tapa varmistaa esimerkiksi verkkosivuille tuottamasi kirjallisen sisällön laatu ja oikeakielisyys.

Tai jos sinulla on tarve julkaista kokonainen julkaisu tai vaikkapa kaupallinen advertoaali, saat ne kauttani vaikka avaimet käteen -periaatteella.

Kirjallisen sisällöntuottamisen lisäksi koulutan, sparraan ja valmennan kirjalliseen sisällöntuotantoon ja työelämäviestintään liittyen. Voit tilata vaikkapa muutaman tunnin henkilökohtaisen valmennus- ja sparrausavun, koulutuksen yritykseesi tai organisaatioosi tai osallistua kaikille avoimiin koulutuksiin ja kursseille, joita toteutan yhteistyössä yhteistyökumppaneideni kanssa. Lisää kaikille avoimista kursseista ja koulutuksista löytyy verkkosivujen Ajankohtaista-sivulta, joka päivittyy tarjonnan mukaan. Kaikki palveluni löydät verkkosivuiltani kootusti täältä.

Vieläkin epäröin, miksi minun pitäisi maksaa siitä, että joku kirjoittaa.

Jos osaat tuottaa tavoitteitasi palvelevia ja kohderyhmääsi kiinnostavia kirjallisia sisältöjä ja ehdit (tai joku muu yrityksessäsi ehtii) kirjoittaa niitä säännöllisesti kaikkiin kanaviisi kuten verkkosivuille, sosiaalisen median kanaviin sekä asiakas- ja uutiskirjeisiin, niin ei tietenkään tarvitsekaan maksaa. Kaikki on osaltasi silloin kunnossa. Mutta kaikki yrittäjät ja asiantuntijat eivät osaa eivätkä ehdi, ja siksi sisällöntuottajien palvelut ovat  kaivattuja.

Korostan myös, että kirjallisia sisältöjä tuottavan arkisestä työstä vain osa kirjoittamista. Kuten vaikkapa tästä sisällöntuottajan työtä avaavasta blogikirjoituksestani huomaat, kirjallinen sisällöntuotantotyö on monivaiheista ja aikaa vievää. Ja koska se on niin työlästä, kovinkaan moni halua/jaksa/ehdi/huvita sitä tehdä itse vaan mieluummin ulkoistaa sen ja maksaa siitä.

Olisihan se oikeasti aika ihanaa, jos sisällöntuotantotyö olisikin vain pelkkää kirjoittamista, mutta sitä se ei ikävä kyllä ole.

Voiko ulkopuolinen sisällöntuottaja tuottaa minun tai yritykseni puolesta sisältöjä? Uskallanko ulkoistaa työn?

Totta kai voi – ja uskallat. Mietipä ympäröivää mediamaailmaa. Kaikki lehdet, mainokset ja markkinointimateriaalit ovat aina jonkun tuottamaa, ja aika harvoin ne ovat pienen yrityksen tai asiantuntijan itsensä tekemiä vaan taustalla on yksi tai useampi ammattilainen. Minusta kysymys on siksi hieman hassu, vaikka toki hyvin ymmärrettävä.

Kyse on siis minusta enemmänkin sisällöntuottajan ammattitaidosta ja osaamisesta. Ammattilainen osaa ja voi tuottaa sisältöjä asiakasyrityksen tai -organisaation puolesta.

Mistä sitten tunnistan ammattitaitoisen sisällöntuottajan?

Mielettömän hyvä kysymys. Ei tunnistaminen helppoa olekaan. Tänä päivänä kuka tahansa voi kutsua itseään millä tahansa kokemuksella  sisällöntuottajaksi ja myydä palveluitaan aika vaatimattomalla taitotaidolla.

Jos itse ostaisin kirjallisia sisällöntuotantopalveluita, kiinnittäisin huomioni ainakin seuraaviin asioihin:

Kokemus (vuosissa ja erilaisissa toimeksiannoissa). Tutustu sisällöntuottajan referensseihin ja aikaisempaan työkokemukseen. Mitä pitempään sisällöntuottaja on kirjoittanut työkseen ja ammatikseen, ja hän kertoo asiakasesimerkeistä, sitä todennäköisempää on, että hänellä on ammattikokemusta. Myös hänen asiakkailtaan voisi myös kysellä mielipidettä.

Työnäytteet. Jos et tunne sisällöntuottajaa entuudestaan, eikä hänelle löydy suosittelijoita lähipiiristäsi, tutustuisin ehdottomasti hänen työnäytteisiinsä – tai vaikka hänen blogikirjoituksiinsa. Vastaako hänen tyylinsä ja tapansa kirjoittaa omaa laatukäsitystäni? Ovatko hänen sisältönsä kielellisesti ja laadullisesti minua tyydyttävät? Jo muutamaa tekstiä lukemalla avautuu valtavasti vastauksia. Älä siis osta sikaa säkissä. Työnäytteitä kannattaa kyllä lukea muutenkin. Jokaisella sisällöntuottajalla on hieman erilainen tyyli ja tapa kirjoittaa. Yksi tykkää yhdestä, ja toinen toisesta. Siksi on onni, että sisällöntuottajia on erilaisia.

Erikoistuminen. Ota selvää, missä aiheissa sisällöntuottaja on parhaimmillaan; mihin aihealueisiin hän on erikoistunut. Mitä spesiaalimpi  oma yrityksesi on, sitä enemmän sen nahkoihin sukeltaminen vaatii sisällöntuottajalta. Jos sisällöntuottaja omaa työkokemuksen esimerkiksi toimittajana  maamme sanomalehdistä tai iltapäivälehdistä, voit olla aika luottavainen hänen yleissivistyksen tasostaan ja taidoista sukeltaa aiheeseen kuin aiheeseen, sillä niitä hän on todellakin tarvinnut jo joskus aikaisemminkin.

Kemia. Ja lopuksi: luota intuitioosi. Suhde sisällöntuottajaan on hyvin henkilökohtainen. Se vaatii oikeanlaista kemiaa. Kaikkien kanssa ei vain syty, mutta aina jossain sisällöntuottaja myös sinulle.

Sisältötoimisto Rouva Sana on erikoistunut kirjalliseen sisällöntuottamiseen sekä kirjallisen viestinnän ja markkinoinnin kouluttamiseen. Osoitteessa sijaitsee myös Rouva Kustannus.