Vaikuttajamarkkinointi: mitä se yritykselle oikein tarkoittaa?

Perustettuani sisältötoimiston olen saanut yrittäjiltä säännöllisin väliajoin tiedusteluja, mitä bloggaajien ja muiden sisällöntuottajien kanssa toteutettava yhteistyö nyt oikeastaan sitten tarkoittaakaan. Siis se vaikuttajamarkkinointi.

Mitä vaikuttajamarkkinointi on yrityksen näkökulmasta, ja millaisia tuloksia sillä voidaan saada aikaan, erityisesti rahallisesti? Viimeksi yhteydenotto tuli Keski-Uudenmaan Kehittämiskeskuksen järjestämien Yritystreffien jälkeen marraskuun lopussa.

Enpä olisi Rouva Sana ellen yrittäisi suu vaahdossa ja lähes verenmaku suussa avata asiaa apua kysyville; en vähiten siksi, että harjoitan vaikuttajamarkkinointia oman blogini kautta itsekin. Silti tyhjästä on paha nyhjäistä kovin pitkälle.

Niin kauan, kun vaikuttajamarkkinointia harjoittavat yritykset itse eivät avaa sisällöntuottajien kanssa harjoittamansa yhteistyönsä tuloksia edes sisällöntuottajilleen itselleen saati sitten julkisesti, todellisia lopputuloksia on usein hankala valottaa ulkopuoliselle.

Sisällöntuottajana omien kanavieni tunnusluvut tunnen toki tarkkaan, mutta ne eivät riitä. Ne sisältävät aina vain osatotuuden. Siksi hihkuin enemmän kuin riemuissani PING Helsingin järjestämässä PING Helsinki Studiossa Helsingissä, jonka teemana oli Vaikuttajamarkkinoinnin mahdollisuudet matkailumarkkinoinnissa.

Ensimmäisen kerran kuulin selvällä suomen kielellä avattuna yrityksen näkökulmasta, mitä vaikuttajamarkkinoinnilla oli saatu ihan noin niin kuin oikesti aikaan. Siispä kaikki vaikuttajamarkkinoinnista kiinnostuneet ohoi, oletteko kuulolla. Ohessa on yksi esimerkkicase lyhyesti avattuna sekä yksi bonus, ole hyvä.

Case Thaimaan parhaat – Rantapallo

Suomen suosituimmaksi matkailumediaksi itseään tituleeraava Rantapallo toteutti vajaa vuosi sitten tammi-helmikuussa 2016 yhteistyökampanjan Thaimaan matkailutoimiston ja Thai Airwaysin kanssa sekä sisällöntuottajien kanssa.

Teemana oli unelmien Thaimaa. Kampanjan tarkoituksena oli innostaa ja inspiroida suomalaisia haaveilemaan ja unelmoimaan sekä pohtimaan, mikä Thaimaassa matkailukohteena kiinnostaa.

Rantapallo loi aiheesta verkkoon teemasivuston. Teemasivustolla järjestettiin muun muassa kaikille avoin kilpailu, jonka palkintona oli matkalahjakortti.

Toiseksi markkinointikeinokseen yritys valitsi sisältöyhteistyön 11 bloggaajan kanssa, eli siis vaikuttajamarkkinoinnin. Bloggaajat valittiin avoimen haun perusteella, eikä sisällöntuottajien käsiä sidottu eukäteen.

Jokainen bloggaaja sai etsiä ja löytää vapaasti oman idean juttunsa toteuttamiseksi ja sen näkökulmaksi. Bloggaaja kirjoitti matkasta Rantapallolle yhden jutun kuvin. Toisia aihe kiinnosti niin, että he kirjoitti useampia tarinoita. Syntyneitä juttuja Rantapallo hyödynsi paitsi omissa kanavissaan myös bloggaajan somekanavien kautta.

Teemasivustoon yhdistetyn vaikuttajamarkkinoinnin avulla kampanja saavutti seuraavanlaisia tuloksia:

  • Rantapallon verkkosivuilla olleet bannerit saivat reilut 2 miljoonaa näyttöä
  • yritys sai 10 000 uutta markkinointilupaa
  • uutiskirjeen tilasi 160 000 uutta asiakasta ja
  • kampanjan verkkosivut saivat 47 500 sivunäyttöä.

Vaikuttajamarkkinointikampanjan tärkeänä lisäarvona Rantapallossa pidetään sisällöntuottajien laatimia blogijuttuja, jotka ovat edelleen vajaa vuosi ilmestymisensä jälkeen täysin relevantteja tarinoita. Toisin kuin lehtijutut, ajattomat sisällöt eivät vanhene verkossa. Rantapallon blogijutut siis markkinoivat Thaimaata lomakohteena edelleen.

Ja mikä tärkeää, kampanjan myötä yrityksen asiakasrekisteri karttui ja se sai tukun uusia asiakkaita. Vaikuttajamarkkinoinnilla on verkossa pitkä häntä, jonka rahallista arvoa on siksi lopulta vaikea laskea euromääräisesti tarkkaan.

Vielä muutama muu sananen – case Visit Finland

Kuten Visit Finlandin Eva Kiviranta PING Helsinki Studiossa oivallisesti totesi, yksi blogipostaus ei käänny yritykselle vielä tuloiksi. Rahavirtaa on turha sellaisesta vaikuttajamarkkinoinnista odottaa. Vaikuttajamarkkinointi on pitkäjänteistä työtä.

Kiviranta kiteytti sisältöyhteistyön seuraavasti: Vaikuttajamarkkinointi on pitkällä tähtäimellä tehtävää työtä, joka tarjoaa keinoja ja mahdollisuuksia, kunhan se yhdistetään yrityksen muuhun markkinointiin. 

Tärkeämpää yrityksessä olisikin miettiä, miten kuluttajaan ylipäätään vaikutetaan. Miten tulla yrityksenä heidän mieleensä?

Kiviranta kehottaa huomioimaan, että tutkimusten mukaan:

  • kuluttajista 52 prosenttia tekee lopullisen päätöksen vasta ystäviltä ja tutuilta kuulemansa palautteen perusteella
  • yrityksen tuotteista ja palveluista julkaistut innostavat ja inspiroivat sisällöt verkossa ja sosiaalisen median kanavissa vaikuttavat peräti 75 prosenttiin kuluttajista ja
  • kuluttajat lukevat keskimäärin noin 11 erilaista arvostelua verkosta ja somesta ennen kuin he ovat valmiita tekemään ostopäätöksen.

Ja juuri tähän kaikkeen vaikuttajamarkkinoilla halutaan vaikuttaa.

Mitä tämän kaiken perusteella yrityksessä pitäisi ottaa vaikuttajamarkkinoinnissa huomioon? Ainakin se, että:

  • sisällöntuottaja ei onnistu vaikuttajamarkkinoinnissa yksin – onnistuakseen vaikuttajamarkkinointi edellyttää, ei vain sisällöntuottajalta, vaan myös yritykseltä itseltään työpanosta muun muassa sisältöjen jakamisessa somessa
  • yritys itse pystyy yksin harvoin, käytännössä koskaan, korvaamaan sisällöntuottajan luoman mielipidejohtajan roolin ja että
  • yrityksen harjoittamalle vaikuttajamarkkinoinnille on vaikea laskea suoraan rahallista arvoa vaan sen yksi tärkeimmistä ansioista on sisällöntuottajan mielipidejohtajuudessa, siis mielipiteissä ja niiden mukanaan tuomassa suuren yleisön kiinnostuksessa. Rahavirtojen aika on vasta myöhemmin.

Juttu on muokattu Rouva Sanan 9.12.2016 julkaisemasta blogikirjoituksesta. Löydät alkuperäisen jutun edelleen täältä.

Jaa ja käy tykkäämässä