Jos et ole läsnä verkossa ja somessa läsnä, et ole olemassa. Se on tuttu lause omia palveluitaan ja tuotteitaan myyville yrittäjille. Mutta se on käypää faktaa ja valuuttaa myös työpaikkaa tai muuten vain uutta suuntaa elämässään etsiville.
Mietipä hetki itse. Miten sinä erottaudut satojen ja taas satojen ammattitaitoisten työpaikan hakijoiden ja osaajien joukosta, jos lähetät kuukausi toiseen saman aanelosen potentiaalisille työnantajille?
Ei sitä sähköpostilla ja sen muutamalla liitteellä tehdä. Sitä ei tehdä työnantajien verkosta valmiina löytyvillä työnhakulomakkeilla.
Salansana on verkko ja some: jos et ole läsnä verkossa ja somessa, et ole olemassa. Verkko ja some antavat sinulle mahdollisuuden erottua, brändätä.
No niin, no niin, siellä monen käsi heiluu nyt välittömästi, osa haroo hiuksiaan ja huokailee, kuinka täällä päässä itseään Rouva Sanaksi tituleeraava puhuu nyt rankkaa soopaa. Sillä eihän työnantaja nyt saa googlailla ja etsiä uudesta työntekijästään netistä tietoa.
No ei saa, edelleenkään, vaikka houkutus olisikin joskus suuri. Mutta huom! ilman sinun lupaasi. Vaan entä jos helpottaisitkin tulevan työnantajasi valintahommaa ja tarjoilisit pitkän historian omasta työkokemuksestasi ja kaikesta muusta tietotaidostasi kuin tarjottimella valmiina verkossa?
Että katsopa hei täältä, täältä ja täältä verkosta. Täällä kaikkialla minä olen läsnä, ja tätä kaikkea minä osaan. Nämä avut ja referenssit erottavat minut muista. Verkko ja some ovat erinomainen keino erottautua muista ja tehdä omaa työtäsi näkyväksi.
Jos olet seurannut Rouva Sanaa pidemmän aikaa, tiedät, että oma lempilapseni on blogi. Siis tämä sama formaatti, jota luet juuri nyt. Blogi taipuu moneen.
On harhaluulo ajatella, että no joo, helppohan sen nyt on tuolla puhua, kun se on kirjoittamisen ammattilainen, ja ottaa kaiken päälle vielä itse valokuvia. Blogista on muuhunkin kuin kirjoittamiseen ja valokuvaamiseen.
On aivan sama, oletko kampaaja, kondiittori, autojen tuunaaja, kättentaitaja tai vaikka sosiaali- ja terveydenalan ammattilainen.
Tarvitset vain tilkan mielikuvitusta, rutkasti luovaa ennakkoluulottomuutta ja palon oman työsi näkyväksi tekemiseen. Verkossa ja somessa työsi nostaminen esiin onnistuu.
Yhtä tärkeää on kuitenkin muistaa, että brändääminen ei tapahdu hetkessä, ei yhdessä yössä eikä edes kuukaudessa. Että kun – tsadaa – verkkosivut, portfolio ja sosiaalisen median kanavat tappavan tylsä LinkedIn mukaan lukien on hiottu tapiinsa, uusi elämä aukeaa välittömästi ja työpaikkoja senkun vain satelee.
Ehei, ei muuten aukea eikä satele! Se, että olet aloittanut polkusi verkossa, on vasta alku: polku johonkin tulevaan. Samaan tapaan kuin sisältömarkkinointi on määrätietoista ja pitkäjänteistä työtä.
Työn jälki alkaa puhua puolestaan vasta viiveellä. Kun olet jaksanut takoa päätäsi seinään niinäkin päivinä, kun sinun on tehnyt mieli luovuttaa.
Aika usein ihmettelen, miksi pitkään työttämänä olleet eivät käytä ”vapaita” päiviään itsensä brändäämiseen. Kun siis sillä hetkellä työstä kaikkein tärkeimmälle olisi ihan aidosti aikaa.
Mistä sitten tiedän niin suurella varmuudella, että tämä kaikki oman kotipöydän ääressä tehty työ, itsensä brändääminen kannattaa? Minun ei tarvitse katsoa Rouva Sanan lähipiiriä kauemmaksi.
Joukossa on suuri määrä oman alansa asiantuntijoita, jotka ovat tehneet oman työnsä ohessa (siis todellakin sen ohessa, ei täyttääkseen vapaita, joutilaita päiviään) määrätietoisesti ja sitoutuneesti työtään ja tekemistään näkyväksi ja tavoittaneet siitä kiinnostuneita seuraajia.
He ovat olleet ruoasta, kauneudesta ja muodista kiinnostuneita, erilaisia kättentaitajia ja omaa henkilökohtaista blogia pitäviä. Ja mitä siitä on lopulta seurannut?
Osa on pyydetty uusiin töihin pelkästään verkossa herätetyn mielenkiinnon ja vakuuttavan työnjäljen vuoksi, osa on ryhtynyt sivutoimiyrittäjäksi, ja osa on siirtynyt päätoimiseksi yrittäjäksi ja työllistää itsensä markkinoimalla yritystään ja osaamistaan verkossa.
Yksi heistä on Rouva Sana. Jos se onnistuu mainituilta, onnistuu se sama sinultakin.
Juttu on muokattu Rouva Sanan 11.9.2017 julkaisemasta blogikirjoituksesta. Se liittyy syyskuussa Järvenpään työllisyysyksikön ja Ohjaamo Järvenpään yhteistyössä järjestämään Duuniboogie-rekrytapahtumaan, jossa Rouva Sana oli puhumassa somen ja verkon merkityksestä oman osaamisen brändäämisessä. Löydät alkuperäisen jutun edelleen täältä.