Blogin kirjoittaminen saattaa tuntua ensi-istumalla hukkaan heitetyltä ajalta. Ää, emmää nyt. En jaksa. Enkä edes tiedä, mistä mä kirjoittaisin.
Ei käy kieltäminen. Mutta yhtä hukkaan heitettyjä ovat myös verkkosivut, joilla asiakas käy ehkä kerran, eikä löydä sen jälkeen enää ainuttakaan aihetta poiketa luoksesi uudelleen.
Jos et siis keksi yhtään hyvää syytä päivittää verkkosivujasi ja/tai et löydä aikaa siihen, miksi asiakkaasikaan pitäisi olla sinusta kiinnostunut?
Hakukoneet rakastavat vain
säännöllisesti päivittyviä verkkosivuja
Verkkosivujen tulee olla muutakin kuin staattinen käyntikortti. Miksi? Siksi, että hakukoneet rakastavat vain ja ainoastaan säännöllisesti päivittyviä verkkosivuja.
Pelkillä verkkosivuilla on toki oma arvonsa, mutta arvo ei välttämättä ole suuren suuri. On ihan kiva, että asiakas löytää yhteystietosi tai aukioloaikasi sutjakkaasti, mutta siinäkö kaikki? Verkkosivut taipuvat paljon enempään.
Paras keino pitää verkkosivut säännöllisesti päivittyvinä on perustaa niiden alle tahi alaisuuteen blogi. Blogi on ylivertainen käyttöliittymä. Jos omaat hiukankaan kiinnostusta (ja ehkä myös taitoa) kirjalliseen ilmaisuun, pärjäät asiantuntijabloggaajana mitä luultavimmin loistavasti.
Olen ollut mukana todistamassa lukuisia tuhkimotarinoita, joiden aikana bloggaaja on aloittanut työnsä epävarmoin askelin, rohkaistunut matkan varrella, löytänyt kadoksissa olleen kenkänsä, ja noussut blogin avulla häikäisevään kukoistukseen.
Suunnittelemattomuus takaa blogikaaoksen
Blogista on mahdollisuus tehdä itselleen riippa, jos sellaisen itselleen halajaa. Varmin avain riippaan on oman työn suunnittelemattomuus ja hetkessä eläminen. Blogi on osa yrityksen tai asiantuntijan markkinointityötä ja työ tulee aina suunnitella: järjestelmällisesti ja hyvissä ajoin.
Bloggaaminen ei ole hetkessä elämistä. Siihen ei liity minkäänlaista boheemia kirjailijaelämää, ei vaikka aika moni bloggaajaksi ryhtyvä mielellään sellaisesta ilmeisesti salaa haaveileekin.
Tavoitteellinen bloggaaminen on osa yrityksen tai asiantuntijan markkinointiin liittyvää työtä, ja siksi sillä on selkeä päämäärä ja välitavoitteet. Tavoitteisiin on mahdollista päästä vain etukäteen suunnitellulla työllä.
Viisi tärkeää syytä, miksi blogi on ylivoimainen
Suunnitteletko tavoitteellisen yritys- tai asiantuntijablogin perustamista? Seuraavasta näet, kuinka monta hyvää puolta blogilla on.
1. Blogi mahdollistaa verkkosivujen säännöllisen päivittymisen
Kun julkaiset blogin avulla verkkosivuillasi sisältöjä, hakukoneet saavat tiedon, että verkkosivuillasi tapahtuu jotain merkittävää. Mitä ahkerampi bloggaaja olet, sitä useammin hakukoneet saavat tiedon siitä, että verkkosivusi ovat aktiiviset.
Kun onnistut tuottamaan sellaisia sisältöjä, jotka ovat seuraajiesi mieleen, verkkosivuillesi muodostuu pöhinää. Hakukoneet innostuvat niistä lisää ja alkavat tarjoilla sisältöjäsi hakutulosten yhteydessä myös sellaisille seuraajille, jotka eivät ole käyneet sivuillasi koskaan aikaisemmin.
Tieto ja tunnettuus olemassaolostasi ja asiantuntijuudestasi kasvaa.
2. Blogisisällöt kasvattavat digitaalista jalanjälkeäsi
Kaikki tuottamasi sisällöt jättävät sinusta verkkoon jalanjälkiä. Mitä ahkerampi bloggaaaja olet, sitä enemmän sinusta alkaa löytyä asiantuntijuuteesi liittyvää relevanttia tietoa. Tieto kasvattaa digitaalista pääomaasi, joka on avain säännöllisemmin kilisevään kassaan.
Ahkera bloggaaja arvostaa blogiarkistoa
3. Blogikirjoituksesi arkistoituvat ja löytyvät – aina
Ei ole ihme, että valtaosa ahkerista asiantuntija- ja yritysbloggaajista listaa yhdeksi bloginsa suurimmaksi arvoksi blogiarkiston. Kun olet ehtinyt tuottaa sisältöjä useita vuosia, blogiarkistosi on kasvanut kiitettäviin mittoihin. Se sisältää paljon kaikenlaista – myös sinun itsesi mielestä.
Löydät omat kirjoituksesi ja sisältösi blogistasi huomattavasti helpommin ja yksinkertaisemmin kuin somesta (esimerkiksi Facebookista) ja saat samalla mahdollisuuden tekstien jatkojalostamiseen ja hyödyntämiseen uudelleen.
Kukaan ei ole kieltänyt käyttämästä hyvää asiaa sisältäviä blogikirjoituksia toistamiseen toisin sanoin. Pyörä on vanha keksintö, mutta edelleen sen pohjalta luodaan edelleen uutta. Sinäkin saat tehdä niin.
Tässä yhteydessä voit myös kurkata uudelleen edellisiä kohtia 1-2. Vanhatkin blogikirjoitukset saavat aikaan verkkosivuillasi pöhinää ja hakukoneita kiinnostavaa liikennettä JA kasvattavat digitaalista jalanjälkeäsi. Tarinoidesi pitää vain olla seuraajiasi ja asiakkaitasi kiinnostavia. Silloin niitä luetaan parhaimmillaan jopa vuosia julkaisuajankohdan jälkeen (ja jälleen hakukoneet tykkäävät, aa että).
4. Bloggaaminen ei maksa (juuri) mitään
Bloggaaminen on ilmaista tai ainakin lähes ilmaista, jos sitoudut tehtävään itse. Olemassa olevien verkkosivujen alle perustettava blogi ei yleensä maksa enää mitään vaan kustannukset ovat muodostuneet verkkosivujen perustamisen yhteydessä.
Vaikka perustaisit uudet verkkosivut ja/tai uuden blogin, kustannukset ovat yleensä maltilliset. Itse blogi ei maksa itsessään käytännössä (juuri) mitään. Ainoa pitkäjänteinen investointi, johon joudut sitoutumaan, on oman aikasi käyttäminen bloggaamiseen.
Usko tai älä – suomalaiset rakastavat yhä lukemista!
5. Blogi mahdollistaa pitkienkin stoorien jakamisen
Blogin mitta ei ihan heti tule vastaan. Kun pohdit valokuvaa tai mietit some-päivitystä, saat harkita tarkkaan, millaisen sisällön tuotat, jotta saat siihen mahtumaan kaiken olennaisen.
Video on oivallinen, mutta harva jaksaa katsoa kovin montaa minuuttia pitempää tarinaa (ja sillekin pitää tätä nykyä luoda tekstitys). Podcastit ovat lyöneet itsensä läpi, mutta niiden kuuntelemiseen on varattava oikea aika ja hetki.
Suomalaiset ovat lukijakansaa ja he ovat tottuneet lukemaan pitkiäkin tekstejä, vaikka vain kahden linja-autopysäkin välillä. Jos blogikirjoituksesi uhkaa paisua pitkäksi, voit jakaa sen esimerkiksi kolmessa osassa päivittyväksi jatkokertomukseksi ja sitoutat seuraajasi parhaimmillaan palaamaan verkkosivuillesi uudelleen ja uudelleen.