Viisi helpotusta bloggaajan ajankäyttöön: Blogikirjoituskoulu, osa 12

Posted on Posted in Blogikirjoituskoulu

Kesän 2018 blogikirjoituskoulun lukujärjestyksen mukaan käsillä pitäisi olla nyt koko koulun viimeinen opiskelupäivä. Mutta kas, elämä on yllätyksiä täynnä. Blogikirjoituskoulu ei pääty vielä tähän vaan se sisältää bonusjakson.

Ensi viikolla koittava ylimääräinen jakso ei ole laiskan läksyä eikä edes tukiopetusta vaan kiitos sinulle siitä, että olet jaksanut taivaltaa Blogikirjoituskoulun mukana koko kesän. Ennakkopalautteiden mukaan teitä on todella monta!

Tänään keskustellaan kuitenkin vielä lukujärjestyksen mukaisesti bloggaajan ajankäytöstä. Kiire ja oman blogityön organisointi on juttujen ideoinnin ohessa yksi yleisimpiä bloggaajan kompastuskiviä. Miten bloggaamisesta suoriutuu silloin, kun blogia hyödynnetään oman osaamisen esiintuomisessa ja markkinoimisessa, eikä bloggaaminen ole ammatti tai päätyö?

Bloggaaminen ei ole pikajuoksu. Se on maraton. Se on sitovaa, aikaa vievää ja hyvin yksinäistä puuhaa. Mitä velvoittavampaa oma leipätyö on, sitä haasteellisempaa on myös bloggaaminen. Haasteellisinta siinä on yleensä ajan löytäminen.

Monen tekemisen ristitulessa on vaikea löytää riittävä määrä viikkotunteja ja ennen kaikkea kirjoitusrauha bloggaamiselle – semminkin, kun bloggaaminen on paljon muuta kuin raakaa kirjoittamista.

Tee sisältösuunnitelma ja suunnittele

Ehdottomasti tärkein ajankäyttöä helpottava vinkki on oman työn suunnitteleminen ja sisältösuunnitelman laatiminen. Sisältösuunnitelma oli Blogikirjoituskoulussa omana aiheenaan osassa neljä – ja ihan syystä.

Bloggasitpa millaisella rytmillä tahansa, tee oman blogityösi suunnittelemisesta säännöllinen rutiini. Mitä paremmin suunnittelet, sitä varmemmin ennaltaehkäiset kaaosta. Kaaos talttuu yleensä myös keskittymällä omaan sisältömarkkinointiin hieman pitempään kerralla kuin silppuamalla työt leipätyön lomaan pieniksi yksittäisiksi palasiksi.

Opettele hyödyntämään tyhjät hetket kirjoittamalla sisältösuunnitelman mukaisia juttuja varastoon. Tee niistä edes pikainen raakaversio. Sinun on huomattavasti helpompi ryhtyä muokkaamaan tällaisista lopullisia juttuja kuin kääriä joka kerta hihat ja aloittaa kirjoittaminen alusta.

Etsi helpotusta ajankäyttöön myös näistä: viisi vinkkiä kaaoksen taltuttamiseen

Blogin ajastusmahdollisuus

Riippumatta valitsemastasi blogialustasta sinulla on käytössäsi aina alustan sisään rakennettu ajastusmahdollisuus. Tällainen on ainakin Bloggerissa ja WordPressissa. Hyödynnä sitä.

Hyvin harvalla bloggaajalla on mahdollisuus kirjoittaa juttu silloin, toinen tällöin sisältösuunnitelman mukaisessa julkaisujärjestyksessä. Käytännössä juttujen kirjoittamiseen tulee varata aina pitempi aika ja laatia useampi juttu varastoon. Varastosta julkaiset oikean jutun oikeana päivänä, mielellään ajastusta hyödyntäen.

Facebookin ajastusmahdollisuus

Juttujen ja sisältöjen julkaisuun on olemassa ajastusmahdollisuus myös Facebookissa. Hyödynnäthän myös sitä? Voit ajastaa suoraan Facebookiin vaikka koko seuraavan viikon blogiisi liittyvät some-päivitykset.

Tekniset työkalut: Buffer ja Hootsuite

Buffer ja Hootsuite ovat verkosta löytyviä, selaimen ja/tai sovelluksen kautta hyödynnettäviä ohjelmia, joiden alle saat koottua ilmaiseksi kolme blogisi some-kanavaa, ja jonka alta pystyt hallinnoimaan kanavia yhdestä ja samasta paikkaa.

Ohjelmat mahdollistavat myös sisältöjen ajastamisen – siis myös muiden kuin Facebook-päivitystesi. Testaa ainakin!

Delegoi, pyydä apua

Ei ole synti eikä häpeä todeta, että aina ei vain kerta kaikkiaan ehdi. Pyydä silloin rohkeasti itsellesi apuvoimia ja lisäkäsiä. Muun muassa vierasbloggausmahdollisuuden tarjoaminen taitavaksi tuntemalleen bloggaajalle on erinomainen vaihtoehto. Sitä käytetään blogimaailmassa edelleen aivan liian vähän.

Rohkeasti huilaa

Yhtä olennainen ja tärkeä asia kuin sisältösuunnitelman laatiminen on, on myös blogivapaiden ja -lomien raivaaminen. Bloggaaja ei ole kone, eikä blogi ole koko elämä. Bloggaaja on luovaa työtä tekevä ihminen, jonka on pakko aika ajoin ottaa etäisyyttä kirjoittamiseen – niin antoisaa kuin työ normaalisti onkin. Oman luovuuden ruokkimista on se, että tekee aika ajoin jotain muuta kuin bloggaa.

Vinkki on toki helpommin sanottu kuin tehty (ja erityisesti palaaminen vapaalta takaisin se vaikeaa vasta onkin…). Suurimpia pulmia aiheuttavat yleensä bloggaajan itsensä vääränlaiset mielikuvat bloggaamisesta. On yhtä haasteellista sitoa kätensä säännölliseen bloggaamiseen läpi vuoden kuin jättää se päivittymättä ilmaan roikkumaan. Kultainen keskitie on yleensä paras. Bloggaamisessakin.

Kiitokseksi siitä, että olet ollut koko kesän Kesän 2018 Blogikirjoituskoulun mukana, saat ensi viikolla bonusaineiston. Se on sinulle yllätys. Tavataan vielä kerran ensi viikolla.

Liity mukaan Facebook-ryhmään

Jos kaipaat vertaistukea, liity mukaan Sisältötoimisto Rouva Sanan Minustako bloggaaja? – Näin markkinoin sisällöillä verkossa– suljettuun Facebook-ryhmään. Ryhmä toimii tukenasi kirjoittamisessa ja bloggaamisessasi – myös Kesän 2018 blogikirjoituskoulun jälkeen.

Viikon tehtävä:

Laadi itsellesi ajankäyttöä helpottava bloggaajan huoneentaulusi. Mitä havaintoja se kohdallasi sisältää, ja mikä on tärkein ohjeesi itsellesi?

 

Kesän 2018 blogikirjoituskoulun edellisen yhdennentoista osan löydät täältä. Seuraavan, Blogikirjoituskoulun ylimääräisen ekstra-aineiston löydät täältä.

Jaa ja käy tykkäämässä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *